Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ


Is Hedda Gabler The Female Hamlet?


ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Έντα… Η κόρη στρατηγού… Ιδιότροπη, εγωίστρια, μεγαλομανής. Ζει μέσα στους συμβιβασμούς και την υποκρισία της κοινωνίας που και η ίδια έχει επιλέξει. Η Έντα… Η σύζυγος… Σε ένα γάμο που δεν της ταιριάζει. Σε έναν γάμο που έχει επιλέξει η ίδια, ορμώμενη από τη δειλία της να ζήσει… Η Έντα… Η γυναίκα… Όταν εμφανιστεί και πάλι στη ζωή της ο πρώτος και μοναδικός της έρωτας, τότε... τον εκδικείται.

ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Η Έντα Γκάμπλερ είναι το τελευταίο έργο του Ίψεν που δημοσιεύτηκε ενώ ζούσε. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Μόναχο στις 31 Ιανουαρίου 1891. Στην Ελλάδα το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές. Η πρώτη ελληνική παράσταση είναι το 1903 στο θέατρο «νέα σκηνή» της πλατείας Ομονοίας με πρωταγωνίστρια την Ειμαρμένη Ξανθάκη. Επιπλέον, σημειώνω της εξής παραστάσεις: από το Εθνικό θέατρο το 1957 με τη Μαίρη Αρώνη και τον Θάνο Κωτσόπουλο, το 1967 από τον θίασο της Έλσας Βεργή με συμπρωταγωνιστή τον Βίκτορα Παγουλάτο (η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία, η Έλσα Βεργή εντυπωσίασε κι έτσι ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο 4 χρόνια μετά), το 1984 από τον θίασο Καρέζη - Καζάκου, το 1989 από την «Πειραματική σκηνή της τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, το 2004 στο Εθνικό θέατρο και τέλος το 2009 από το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Για την ιστορία τον ρόλο της Έντα έχει παίξει και η Κατίνα Παξινού στο θέατρο Λονγκέιρ του Μπροντγουαίη το 1942.


ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μανώλης Σκουλούδης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Κοβατζή Σκαλτσά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λάμπρος Κωστόπουλος
ΠΑΙΖΟΥΝ: Έλσα Βεργή, Βίκτωρ Παγουλάτος, Τζόλυ Γαρμπή, Βασίλης Μαυρομάτης, Λυκούργος Καλλέργης, Λουΐζα Ποδηματά, Χριστίνα Κουτσουδάκη
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1971 (30 Δεκεμβρίου)




Για το κείμενο ευχαριστούμε πολύ τονNikosPs

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΕΚΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ανρύ ντε Μοντερλάν



Δεύτερος από αριστερά: Θόδωρος Δημήτριεφ (Μέγας ναύαρχος), Σπύρος Λουκάς (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Νίκος Καζής (Ντον Πέντρο), Κώστας Αθανασόπουλος (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Άρης Βλαχόπουλος (Αλβάς Κονσάλβες), Δημήτρης Ντουνάκης (Ντον Φέλιξ). Δέκατος από αριστερά: Άγγελος Γιαννούλης (Ντον Κριστοβάλ), Σπύρος Ολύμπιος (Ντον Μανοέλ Οκάγιο), Φραγκούλης Φραγκούλης (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Μιχάλης Μαραγκάκης (Υπολοχαγός Μαρτίν), Δημήτρης Μιχαηλίδης (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.). Στο βάθος, δεξιά: Νίκος Τζόγιας (Φερράντε). Στο κέντρο: Ελένη Χατζηαργύρη (Ινές ντε Κάστρο).



Για τοραδιόφωνο:

Χρονολογία Ηχογράφησης 31 Ιανουαρίου 1967

Πρώτη εκπομπή: 17 Φεβρουαρίου 1967

Επαναληπτικές εκπομπές: 29 Μαρτίου 1977, 3 Μαίου 1992

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Μήτσος Λυγίζος,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σοφία Μιχαλίτση,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ιουλία Ιατρίδη,
ΔΙΑΣΚΕΥΗ Κώστας Τύμβιος,
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Μετσόλης, Ντίνος Δουλγεράκης, Καίτη Χρονοπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Σταύρος Ρωμανός, Γιώργος Κανδρής, Κώστας Κακαβάς, Σοφία Καπασακάλη, Κόκα Στυλιανού, Θάνος Κανέλλης, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Κοσμόπουλος, Γιώργος Μπάρτης, Νίκος Περέλης, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης.

Ο Ανρυ Μαρι Ζοζεφ Φρεντερικ Εξπεντιτ Μιλον ντε Μοντερλαν υπηρξε δοκιμιογραφος,μυθιστοριογραφος και ενας απο τους εξεχοντες γαλλους θεατρικους συγγραφεις του 20ου αιωνα.Γεννηθηκε το 1895 από οικογενεια με ριζες καταλανικες.Σημαδεμενος από την εμπειρια της στρατευσης στα χρονια του Α’ Παγκοσμιου Πολεμου γραφει τα πρωτα του αυτοβιογραφικα μυθιστορηματα που διαπνεονται από ενα εντονο στοιχειο ηρωισμου .Τα εργα της επομενης περιοδου χαρακτηριζονται απο αναφορες σε χαρακτηρες ηθικα αμεμπτους και με εντονη αισθηση της συναδελφικοτητας.Στην τετραλογια του “Τα νεα κοριτσια” αφηνει να διαφανουν τασεις μισογυνισμου,αγγιζοντας παραλληλα την συγγραφικη επιτυχια και αναγνωριση .Την ιδια εποχη ταξιδευει πολυ στο χωρο της Μεσογειου,κυριως σε Ιταλια,Ισπανια και Αλγερια.Μετα τον Β’ Παγκοσμιο Πολεμο στρεφεται κυριως στην συγγραφη θεατρικων εργων, τα οποια εδραιωνουν την λογοτεχνικη του φημη.Ως σημαντικοτερα μπορουν να αναφερθουν :“Η νεκρη βασιλισσα”,”Πορτ Ρουαγιαλ”,” Ο καρδιναλιος της Ισπανιας “,“Πασιφαη “.Στα τελευταια χρονια της ζωης του επιστραφει στο μυθιστορηματικο ειδος με τα εργα “Το χαος και η νυχτα “ και “Τα αγορια “ .Το 1960 εκλεγεται μελος της Γαλλικης Ακαδημιας.Σχεδον τυφλος και με σοβαρα προβληματα υγειας θα δωσει τελος στην ζωη του αυτοκτονωντας στις 21 Σεπτεμβριου 1972.

“Η νεκρη βασιλισσα” πραγματευεται την αληθινη ιστορια της Ινες ντε Καστρο.Στο εργο κυριαρχει η προσωπικοτητα του μοναρχη Φερραντη,ο οποιος αποφασιζει να σκοτωσει την αγαπημενη του γιου και διαδοχου του,εχοντας ως γνωμονα- υποτιθεται – το καλο του βασιλειου του. Οι αιτιες που οδηγουν στον θανατο της Ινες δεν μας είναι ξεκαθαρες ,καθως ο βασιλιας αρχικα επιχειρηματολογει υπερ της απορριψης της ιδεας του φονου για να τον διαπραξει ,όμως,στην συνεχεια. Οι ενεργειες του καταδεικνυουν τον παραλογισμο και την ασυνεπεια που συχνα χαρακτηριζουν την ανθρωπινη συμπεριφορα .


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΜΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΩΛ ΒΑΝΤΕΜΠΕΡΓΚ

Χρονολογία Ηχογράφησης, 2 Μαρτίου 1967

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΜΕΤΑΞΑ,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί: ΣΠΥΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΝΙΚΟΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΤΟΥ ΖΑΚ ΝΤΕΒΑΛ


Ο συγγραφεας Ζακ Μπουλαραν(1895-1972) , γνωστος με το καλλιτεχνικο ψευδωνυμο Ζακ Ντεβαλ, υπηρξε ένα πολυπλευρο ταλεντο που ασχοληθηκε με την προζα,την δραματουργια, την σκηνοθεσια και την συγγραφη σεναριων.”Ο εραστης από χαρτονι” γραφτηκε το 1928 και γνωρισε μεγαλη επιτυχια τοσο στη Γαλλια,οσο και στο Μπροντγουει,οπου πρωταγωνιστησε η μεγαλη ντιβα της εποχης Ταλουλα Μπανκχεντ.
Στην συνεχεια διασκευαστηκε για το κινηματογραφο τρεις φορες .Η τελευταια αποπειρα,το 1942, υπηρξε και η επιτυχεστερη με πρωταγωνιστες τους Ρομπερτ Ταιηλορ - Νορμα Σηρερ και σκηνοθετη τον δημοφιλη Τζωρτζ Κιουκορ.
Στην Ελλαδα παιχτηκε για πρωτη φορα το 1959 από τον Θιασο Λαμπετη-Χορν.

Ηχογραφηθηκε για το ραδιοφωνο το 1970 σε σκηνοθεσια Βικτωρος Παγουλατου.
Ερμηνευουν οι : Βιλμα Κύρου, Κωστας Καρράς, Νικος Τζόγιας, Νικος Μαριούκλας, Κωστας Ρήγας, Μακης Πανώριος, Λουιζα Ποδηματά, Αση Γαλέου, Ανδρεας Βεντουράτος, Μελπω Ζαράκωστα και Αλικη Ζωγράφου.


Το σημερινο μας εργο αποτελει ενα ενδεικτικο δειγμα των γαλλικων κωμωδιων που ανηκουν στην κατηγορια των «μπουλβαρ»,δηλαδη των εργων που προοριζονταν για την ανεμελη διασκεδαση της αστικης ταξης .Κορυφαιοι εκπροσωποι αυτου του ειδους ,που ακμασε στην γαλλικη σκηνη κατά τον 19ο και το πρωτο μισο του 20ου αιωνα,υπηρξαν οι Ζωρζ Φεντω και Εζεν Λαμπις.

Η υποθεση του εργου βασιζεται σε ένα από τα τυπικα μοτιβα “ρομαντζου” που συνηθως χαρακτηριζουν τα θεατρικα εργα αυτης της κατηγοριας. Προσπαθωντας να απεμπλακει από μια παλαιοτερη σχεση της μια πλουσια κυρια προσλαμβανει ένα νεαρο στιχουργο στο ρολο του τωρινου εραστη της.Ο νεαρος δεχεται να παραστησει τον ερωτευμενο προκειμενου να εξοφλησει ετσι καποιο χρεος του προς την κυρια.Τα προβληματα θα προκυψουν όταν διαφανει ότι ο ψευτικος εραστης είναι πραγματικα ερωτευμενος μαζι της.Απο το σημειο αυτο θα ξεκινησει μια σειρα απο απροβλεπτες και διασκεδαστικες ανατροπες.



Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΝΝΕΣΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ


Sweet Bird of Youth


Γραμμένο το 1959, το “Γλυκό πουλί της νιότης”, από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς.


Υπόθεση: Ο νεαρός και φιλόδοξος Τσανς Γουέιν επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε μαζί με την άλλοτε διάσημη ηθοποιό Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο – σε μια πόλη μεταλλαγμένη, υποταγμένη στους σκληρούς νόμους μιας πραγματικότητας, όπου βασιλεύει η βία, το δίκαιο του ισχυρότερου και ο ρατσισμός. Οι δυο τους, κυριευμένοι από τρόμο μπροστά στο Χρόνο που κυλάει αδυσώπητα, βρίσκουν καταφύγιο μέσα από τεχνητούς παραδείσους σε μία απατηλή ζωή που προσδοκούν ότι θα τους χαρίσει η τέχνη και η δόξα. Όμως αυτή η απόδραση τους αφήνει με άδεια χέρια. Ένα έργο για την ελεύθερη πτώση δύο ανθρώπων από το όνειρο στην ωμή πραγματικότητα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΣΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ,
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί:
ΕΛΕΑΝΑ ΑΠΕΡΓΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΔΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΜΠΑΓΙΟΒΑΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΠΑΤΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΠΕΤΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΥΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΖΙΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΜΟΥΖΗΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΦΑΝΖΙΚΑ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΟΒΑΝΙ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΕΛΜΗ



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΡΙΟ,ΣΗΜΕΡΑ,ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΣΕΛ ΑΣΑΡ





Σε αυτή την κωμωδία του Marcel Achard παρακολουθούμε τη ζωή μιας οικογένειας πηγαίνοντας από το σήμερα πίσω στο παρελθόν.


Ασάρ Μαρσέλ
Γάλλος ακαδημαϊκός και γνωστός θεατρικός συγγραφέας (1899 - 1974). Γνώρισε την επιτυχία από το πρώτο του θεατρικό έργο το 1923, σε ηλικία μόλις 24 χρονών, με το "Θέλετε να παίξετε μαζί μου;", που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Έχοντας πλούσια φαντασία και γνωρίζοντας τη θεατρική τεχνική κατόρθωσε να γράφει πάντοτε επιτυχίες:
Τα σπουδαιότερα έργα του είναι: "Κοντά στην Ξανθούλα", "Ο Γιάννης του Φεγγαριού" (1929), "Ο Κουρσάρος" και τα νεότερα "Ο Πατάτας" (1950), "Η Ηλίθια" (1960), "Τουρλουτουτού" (1962).


Χρονολογία Ηχογράφησης 7 Ιουνίου 1967

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ,

Παίζουν οι ηθοποιοί: ΑΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΡΕΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΟΦΑΛΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΔΗΣ, ΒΙΒΕΤΑ ΤΣΙΟΥΝΗ, ΒΕΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΑΛΕΚΟΣ ΟΥΔΙΝΟΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΚΑΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ, ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ, ΜΑΙΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΕΛΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΕΥΑ ΔΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΕΝΑ ΒΕΝΙΕΡΗ, ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΣΟΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ.




 


Για το έργο ευχαριστούμε πολύ τον ΘΠ.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΟΥ Χέρμπερτ Ράϊνεκερ





Χρονολογία Ηχογράφησης 22 Μαρτίου 1967
Πρώτη εκπομπή: 19 Απριλίου 1967
Επαναληπτικές εκπομπές: 5 Νοεμβρίου 1976


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Σπύρος Μηλιώνης,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Τάσος Μαστοράκης,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Αγάπη Ευαγγελίδη


Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Νέζος, Κώστας Μεσσάρης, Σταύρος Ξενίδης, Κώστας Πρέκας, Βύρων Σέρρης, Σταύρος Ρωμανός, Γιώργος Πέτρου, Ρένα Μάργαρη, Μαρία Ζαφειράκη, Ελλη Ξανθάκη, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Μαλαβέτας.


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΤΟΥ Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ







-Caesar's Wife (1922)


Για το σινεμά: Infatuation (1925)




Υπόθεση: Λίγες μέρες μετά το γάμο τους ο Sir Arthur Little με την όμορφη Violet Bancroft, μεταβαίνουν στο Κάιρο προκειμένου εκείνος να αναλάβει ειδική στρατιωτική αποστολή. 
Η ολοκληρωτική αφοσίωση του στα νέα του καθήκοντα αναγκάζει την παραμελημένη σύζυγο του να αναζητήσει την συντροφιά του νεαρού Ronald Perry, που είναι γραμματέας του. Η Violet ερωτεύεται τον Ronald και ζη μια αφόρητη κατάσταση. Ενημερώνει τον σύζυγο της για το τι συμβαίνει και του ζητά να απομακρύνει τον γραμματέα του. Ο άνδρας της αρνείται και της υπενθυμίζει ότι "Caesar's wife must be above suspicion". Ο Sir Arthur Little φεύγει για να παραστεί σε γεύμα του Osman Pasha.
Η Violet μαθαίνει ότι η ζωή του άνδρα της κινδυνεύει και τρέχει μέσα στο πλήθος για να προλάβει να τον ειδοποιήσει. Τότε αντιλαμβάνεται την βαθιά αγάπη που έχει για τον αυτόν και βγάζει πλέον από το μυαλό της τον Ronald.


Για το ραδιόφωνο: Χρονολογία Ηχογράφησης 30 Νοεμβρίου 1961

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗ ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΗ ΜΠΑΛΑΝΟΥ,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΙΡΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ.
Παίζουν οι ηθοποιοί: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ.



Για το έργο ευχαριστούμε πολύ τον ΓΧ από την Θεσσαλονίκη.



Ο Σόμερσετ Μομ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα των αγγλικών γραμμάτων. Ο Μομ -γεννήθηκε το 1874 και πέθανε το 1965- σπούδασε ιατρική στο Καντέρμπουρι και τη Χαϊδελβέργη και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Μετά τη θερμή υποδοχή του πρώτου του μυθιστορήματος Liza of Lambeth (1897) εγκατέλειψε την ιατρική για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Ασχολήθηκε τόσο με το μυθιστόρημα όσο και με το θέατρο. Τα έργα του γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία και δεν είναι λίγα αυτά που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, όπως το «Βαμμένο Πέπλο» που παρουσιάστηκε το 2006 σε σκηνοθεσία Τζον Καράν, με πρωταγωνιστές τον Έντουαρντ Νόρτον και τη Ναόμι Γουότς. Στην Ελλάδα, ο Μομ κυριάρχησε στη θεατρική σκηνή τη δεκαετία του 1950 με διάφορα έργα του να παίζονται από μεγάλες ηθοποιούς του θεάτρου, όπως η Κατερίνα, η Άννα Συνοδινού, η Μαρίκα Κοτοπούλη.



Θεατρικά Έργα
• (1903) A Man of Honour
• (1912) Lady Frederick
• (1912) Jack Straw
• (1912) Mrs Dot
• (1912) Penelope
• (1912) The Explorer
• (1913) The Tenth Man
• (1913) Landed Gentry
• (1913) Smith
• (1913) The Land of Promise
• (1920) The Unknown
• (1921) The Circle
• (1922) Caesar's Wife
• (1922) East of Suez
• (1923) Our Betters
• (1923) Home and Beauty
• (1923) The Unattainable
• (1924) Loaves and Fishes
• (1927) The Constant Wife
• (1927) The Letter
• (1928) The Sacred Flame
• (1930) The Bread-Winner
• (1932) For Services Rendered
• (1933) Sheppey
Στα ελληνικά κυκλοφορούν :
• Η Βροχή, Δαμιανός
• Γκωγκέν, Γκοβόστης
• (1982) Κουαρτέτο, Ζαχαρόπουλος
• (1988) Το Φεγγάρι και μια Πεντάρα, Αρσενίδης
• (1993) Τσάι και Ματαιοδοξία, Καστανιώτης
• (2005) Βροχή, Ηριδανός
• (2008) Το Βαμμένο Πέπλο, Μεταίχμιο
• (2009) Η κόψη του ξυραφιού, Μελάνι
• (2009) Ανατομία του αστυνομικού μυθιστορήματος, Άγρα

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ του Ερρίκου Ίψεν



AN ENEMY OF THE PEOPLE - Ibsen

Ό «Εχθρός τού λαού» το τέταρτο στη σειρά από τα λεγόμενα πολεμικά έργα τού 'Ιψεν γράφτηκε το 1882 στο Τιρόλο - Πρόκειται για ένα Δράμα που εξελίσσεται σε πέντε πράξεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Στον "Εχθρό Του Λαού" ένας έντιμος άνθρωπος, ένας γιατρός ιδεολόγος, λέει δημόσια την αλήθεια, για τον κίνδυνο πανδημίας στη πόλη του και βρίσκει συσπειρωμένο απέναντί του, όλο το σκληρό κατεστημένο των συμφερόντων και της διαπλοκής, καθώς και το αφιονισμένο από τα ψεύδη κοινό.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ερρίκου 'Ιψεν μεταφέρεται στο σινεμά σε διασκευή του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή βέβαια τον Νίκο Κούρκουλο, που ο ρόλος του ιδεαλιστή γιατρού που αγωνίζεται εναντίον όλων αλλά για το καλό όλων, πήγαινε γάντι στον κινηματογραφικό του μύθο.
Η ταινία Ο Εχθρός Του Λαού προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1972 και έκοψε 218.888 εισιτήρια.

Για το ραδιόφωνο:
Χρονολογία, 29 Νοεμβρίου 1989
Πρώτη εκπομπή: 27 Μαρτίου 1990




ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Μήτσος Λυγίζος,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αργυρώ Μεταξά,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Νίκος Γκάτσος,
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μυράτ, Γιώργος Νέζος, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Κατσιγιάννης, Σπύρος Μουσούρης, Δημήτρης Χόπτηρης, Ντόρα Σιμοπούλου, Νίκος Μπιρμπίλης, Δημήτρης Μπάλλας, Μαίρη Χρονοπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Ζώρας Τσάπελης, Γιάννης Βογιατζής, Ρίτα Μουσούρη, Κώστας Μπάκας, Ανδρέας Φιλιππίδης.



Για το έργο ευχαριστούμε πολύ τον ΓΧ από την Θεσσαλονίκη.