Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ


Is Hedda Gabler The Female Hamlet?


ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Έντα… Η κόρη στρατηγού… Ιδιότροπη, εγωίστρια, μεγαλομανής. Ζει μέσα στους συμβιβασμούς και την υποκρισία της κοινωνίας που και η ίδια έχει επιλέξει. Η Έντα… Η σύζυγος… Σε ένα γάμο που δεν της ταιριάζει. Σε έναν γάμο που έχει επιλέξει η ίδια, ορμώμενη από τη δειλία της να ζήσει… Η Έντα… Η γυναίκα… Όταν εμφανιστεί και πάλι στη ζωή της ο πρώτος και μοναδικός της έρωτας, τότε... τον εκδικείται.

ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Η Έντα Γκάμπλερ είναι το τελευταίο έργο του Ίψεν που δημοσιεύτηκε ενώ ζούσε. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Μόναχο στις 31 Ιανουαρίου 1891. Στην Ελλάδα το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές. Η πρώτη ελληνική παράσταση είναι το 1903 στο θέατρο «νέα σκηνή» της πλατείας Ομονοίας με πρωταγωνίστρια την Ειμαρμένη Ξανθάκη. Επιπλέον, σημειώνω της εξής παραστάσεις: από το Εθνικό θέατρο το 1957 με τη Μαίρη Αρώνη και τον Θάνο Κωτσόπουλο, το 1967 από τον θίασο της Έλσας Βεργή με συμπρωταγωνιστή τον Βίκτορα Παγουλάτο (η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία, η Έλσα Βεργή εντυπωσίασε κι έτσι ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο 4 χρόνια μετά), το 1984 από τον θίασο Καρέζη - Καζάκου, το 1989 από την «Πειραματική σκηνή της τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, το 2004 στο Εθνικό θέατρο και τέλος το 2009 από το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Για την ιστορία τον ρόλο της Έντα έχει παίξει και η Κατίνα Παξινού στο θέατρο Λονγκέιρ του Μπροντγουαίη το 1942.


ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μανώλης Σκουλούδης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Κοβατζή Σκαλτσά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λάμπρος Κωστόπουλος
ΠΑΙΖΟΥΝ: Έλσα Βεργή, Βίκτωρ Παγουλάτος, Τζόλυ Γαρμπή, Βασίλης Μαυρομάτης, Λυκούργος Καλλέργης, Λουΐζα Ποδηματά, Χριστίνα Κουτσουδάκη
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1971 (30 Δεκεμβρίου)




Για το κείμενο ευχαριστούμε πολύ τονNikosPs

Δεν υπάρχουν σχόλια: