Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ , του Φρανσί ντε Κρουασέ

Αν σας ρωτήσουν: "πείτε μου κάποιο διάσημο Βέλγο;", μπορείτε να πείτε κάποιον εκτός από τον Τεν-Τεν ή τον Ηρακλή Πουαρό, που είναι και οι δύο φανταστικοί ήρωες; Μάλλον όχι ε; Θα σας πω εγώ έναν για να ξέρετε: ο Francis De Croisset 1877-1937, γαλλόφωνος Βέλγος θεατρικός συγγραφέας και λιμπρετίστας (διαβάζεται Φρανσί μην ακούσω Φρανσίς). Είπε και το σοφό "Πάντα έχει κανείς μεγαλύτερη ηλικία από τη γυναίκα του,ιδίως αν έχει παντρευτεί μια γυναίκα μεγαλύτερή του". Ο Croisset λοιπόν έγραψε "το γεράκι", το έργο που σας προσφέρει σήμερα η συλλογή του φίλου μας Θεόδωρου Π, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Το γεράκι (L'Épervier στα Γαλλικά , για όσους θέλουν να βρουν περισσότερες πληροφορίες) είναι ο κόμης Νταζέτα - Νίκος Τζόγιας (υπερβολικά δραματικός) κάτι σαν τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο "Δόλωμα". Η εξαιρετική Ελένη Χατζηαργύρη είναι η κόμισσα Μαρίνα, κάτι σαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο "Δόλωμα". Ο Χρήστος Πάρλας (υπερβολικά δραματικός) είναι ο Ρενέ κάτι σαν τον υπερβολικά δραματικό Βαγγέλη Βουλγαρίδη στο "Δόλωμα". Η υπόθεση είναι πάνω-κάτω αυτή που έχετε δει στο 'Δόλωμα".
Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 1914 (πρόσφατα) και γυρίστηκε το 1917 (επίσης πρόσφατα) και για τον κινηματογράφο με τους ηθοποιούς -του βωβού παρακαλώ- Earle Williams και Ethel Grey Terry.
Ηχογράφηση του 1967, με καλή σκηνοθεσία αλλά μέτρια ως κακή μετάφραση. Απλό, γεμάτο δούκες και κόμισσες, απίστευτες σπατάλες και χλιδές, πολλά χρήματα, αναμενόμενη πλοκή, και ωραίο τέλος.
Παίζουν ακόμη ο απολαυστικός Γιώργος Γαβριηλίδης, ο εξαιρετικός Γιάννης Αργύρης, οι Φραγκούλης Φραγκούλης, Μαριάννα Κουράκου, Πέτρος Λεωκράτης, Βέτα Προέδρου, Γιώργος Μετσόλης, και άλλοι.
 Καλή ακρόαση!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

χααχαχαχααχ ωραία περιγραφή!