Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΗΝ




Ο άνθρωπος που διέφθειρε το Χάντλεϊμπεργκ
Mark Twain - The Man That Corrupted Hadleyburg


Το Hadleyburg είναι η πόλη της οποίας οι κάτοικοι έχουν την εντιμότητα και την τιμιότητα βαθειά ριζωμένες στην ψυχή τους. Σε αυτή λοιπόν την πολιτεία των τιμίων ένα βράδυ συνέβη το παρακάτω περιστατικό:
Ένας άγνωστος άνδρας επισκέπτεται στο σπίτι τους, τον κ. και την κα. Richards. Τους εξηγεί ότι παλαιότερα βρέθηκε στην πόλη τους και ενώ είχε μια μεγάλη οικονομική ανάγκη κάποιος το όνομα του οποίου δεν γνωρίζει του έδωσε ένα χρηματικό ποσό που όχι μόνο τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση αλλά και του έδωσε την ευκαιρία να είναι σήμερα οικονομικά πανίσχυρος.
Τον άνθρωπο αυτό θέλει πλέον να αναζητήσει και να ευχαριστήσει. Επειδή όμως ο ίδιος δεν μπορεί λόγω υποχρεώσεων να παραμείνει στην πόλη σκέφτηκε ένα σχέδιο. Θα αφήσει στο ζευγάρι των ηλικιωμένων ένα χρηματικό ποσό σε χρυσό, περίπου $41,000. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί μια αγγελία με την οποία θα αναζητηθεί ο δικαιούχος των χρημάτων.
Η όλη ιστορία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων στην «Πολιτεία των τιμίων»;


Τουέην Μαρκ . Αμερικανός συγγραφέας (1835 - 1910). Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαμουήλ Λάγκχορν Κλέμενς. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Μαρκ Τουέην, που σημαίνει "σημείωσε δύο" προέρχεται από τη φράση που χρησιμοποιούν οι πλοηγοί, όταν βολιδοσκοπούν τα ποτάμια. Από τα 12 χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη. Εργάστηκε ως τυπογράφος, υπάλληλος εφημερίδων, πλοηγός σε ποταμόπλοιο του Μισισιπή, μεταλλωρύχος και δημοσιογράφος. Με την τελευταία του ιδιότητα ταξίδεψε στην Πολυνησία και την Ευρώπη και έγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στο έργο του "Οι αφελείς ταξιδεύουν" (1869). Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο Χάρτφορτ, όπου σε συνεργασία με τον Ουόρνερ έγραψε το μυθιστόρημα "Η χρυσή εποχή" (1873). Ακολούθησαν τα έργα του: "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ" (1876). "Οι περιπέτειες του Χόκλμπερι Φιν" (1884), "Η ζωή του Μισισιπή" (1883), "Ένας Γιάνγκης στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου"(1899), "Ζαν Ντ Αρκ" (1896), "Τι είναι ο άνθρωπος" (1906), "Ο μυστηριώδης ξένος" (1910). Τα τελευταία του έργα είναι βυθισμένα στην απαισιοδοξία και το μηδενισμό, γιατί η ζωή του κατά τα τελευταία του χρόνια ήταν θλιβερή και γεμάτη από οικονομικές δυσχέρειες και προσωπικά δράματα.

Για το ραδιόφωνο:
Χρονολογία Ηχογράφησης, 30 Νοεμβρίου 1968
Πρώτη εκπομπή: 5 Μαρτίου 1969

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιώργος Γιαννίσης,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σοφία Μιχαλίτση,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γιώργος Βρασιβανόπουλος,
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Ρίτα Μουσούρη, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Κώστας Τσιάνος, Ιάκωβος Ψαρράς, Σπύρος Καλογήρου, Σπύρος Λουκάς, Μάκης Ρευματάς, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Νίκος Πιλάβιος, Κώστας Στυλιάρης,




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΡΓΟ, ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ