Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ




Έτσι ονομάζονται κυρίως τα, κατά τα Ιερά Ευαγγέλια των Χριστιανών, πάθη που υπέστη ο Ιησούς Χριστός για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους τις τελευταίες ημέρες της ενανθρώπισής Του μέχρι του θανάτου Του.
Η ανάμνηση των Παθών αυτών, που λέγονται στην εκκλησιαστική γλώσσα και "Πάθη του Σωτήρος" ή "Σεπτά" ή "Άχραντα Πάθη" γίνεται κατ΄ έτος με την τέλεση ειδικών ακολουθιών και τελετών διάρκειας μιας εβδομάδας που καθιερώθηκε να λέγεται Μεγάλη Εβδομάδα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα της οποίας κάθε ημέρα λαμβάνει προ του ονόματος το πρόθεμα Μεγάλη, αρχίζει από την Μεγάλη Δευτέρα, που κατά τον υμνογράφο "λαμπροφορεί των παθών του Κυρίου τας απαρχάς" και λήγει το μεσονύκτιο του Μεγάλου Σαββάτου όπου και αρχίζει η ακολουθία της Αναστάσεως ή κοινώς λεγόμενης "Λαμπρής" επειδή η Κυριακή που ξημερώνει λέγεται "Κυριακή της Ανάστασης" ή "Κυριακή της Λαμπρής" ή και απλά "Λαμπρή" ή "Πάσχα".
Η κατ΄ εξοχήν όμως ημέρα των Αγίων Παθών είναι η Μεγάλη Παρασκευή όπου και κορυφώνεται το "Θείο δράμα" του Ιησού Χριστού.
Η ακολουθία των Αγίων Παθών (όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής που τελείται συνήθως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης) είναι ιδιαίτερα κατανυκτική και μεγάλη. Σ' αυτήν διαβάζονται και τα γνωστά 12 Ευαγγέλια. Το Τυπικό της ημέρας είναι αρκετά ενδιαφέρον και σύνθετο, ενώ διασώζει και αρχαίες τυπικές πράξεις που σήμερα έχουν ατονήσει ή έχουν εξαλειφθεί από τις ακολουθίες του υπόλοιπου χρόνου, όπως μπορεί κανείς να δει και στο Τυπικό της Εκκλησίας.
Για το ραδιόφωνο:
Χρονολογία Ηχογράφησης, 30 Ιουνίου 1961

Πρώτη εκπομπή: 5 Απριλίου 1961
Επαναληπτικές εκπομπές:
21 Απριλίου 1965
25 Απριλίου 1973
6 Απριλίου 1999

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιώργος Θεοδοσιάδης,
ΜΟΥΣΙΚΗ Βυζαν.χορ.Σύρκα,
ΔΙΑΣΚΕΥΗ Πέτρος Μαρκάκης,

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νότης Περγιάλης, Γιάννης Αργύρης, Δημήτρης Βεάκης, Γιώργος Πλούτης, Κάκια Παναγιώτου, Μάρω Κοντού, Δημήτρης Χόπτηρης, Χρήστος Τσαγανέας, Σπύρος Παππάς, Πέτσος Αλέκος, Αντώνης Ξενάκης, Θεόδωρος Μπριστογιάννης, Γιώργος Μπέλλος, Μαρία Μοσχολιού, Ελένη Κυπραίου, Γιώργος Χριστοφορίδης, Κώστας Σαντοριναίος, Ελλη Ξανθάκη, Γιώργος Νέζος, Χρήστος Βαρδίκος, Βίκτωρ Παγουλάτος, Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος
Ευχαριστούμε πολύ για το έργο τον φίλο ΘΠ




Δεν υπάρχουν σχόλια: