Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Διπλή Εορταστική Ανάρτηση!


Περάσαμε τις 100.000 επισκέψεις!
Με μεγάλη ικανοποίηση πριν από λίγες μέρες διαπιστώσαμε ότι οι επισκέψεις στο μπλογκ μας τη φετινή χρονιά ξεπέρασαν τις 100000.
Σας ευχαριστούμε θερμά που αγκαλιάσατε με τόση αγάπη την προσπάθειά μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε εσάς που ανοίξατε τα αρχεία σας και μοιράζεστε μαζί μας τους δικούς σας θησαυρούς. Αυτό αποτέλεσε για όλους μας το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο. Έλληνες από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου δηλώνετε το παρόν σας, γεγονός που είναι πέρα για πέρα ενθαρ–ρυντικό για όλους μας.
Θα ακολουθήσει μια σειρά από σπάνιες –συλλεκτικές ως προς το περιεχόμενο– αναρτήσεις, αντίδωρο στην αγάπη και στην αποδοχή μας επιφυλάξατε!
Παραμείνατε «συντονισμένοι», έρχονται τα δώρα…
Οι διαχειριστές του RADIO-THEATRE
ΙΖΑ, estragon, nikolaskoul, Σείριος, Ρίθμη Σισίχου

================================================================

Επετειακή Ανάρτηση 1η

Αλέξης Μινωτής σε Μεγάλους Ρόλους

Ο Αλέξης Μινωτής διακρίθηκε στο χώρο του θεάτρου τόσο για το εύρος και την γκάμα των ρόλων που έπαιξε όσο και για το γεγονός ότι δεν έκανε ποτέ «εκπτώσεις» επί των επιλογών του. Μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Κατίνα Παξινού ανέβαζαν έργα, οι παραστάσεις κι οι ερμηνείες των οποίων παρέμειναν μνημειώδεις κι αξεπέραστες ίσαμε τις μέρες μας. Ιδιαίτερα εξαντλητικές λέγεται πως ήταν οι πρόβες που σχετίζονταν με την προετοιμασία παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος. Ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει όσα από τα σωζόμενα θεατρικά αποσπάσματα είχαμε την τύχει να ακούσουμε είναι ο στεντόρειος λόγος κι ο τέλειος ρυθμός που διατρέχει την παράσταση. Για κάθε μεταφορά θεατρικού κειμένου επί σκηνής καταλυτικό ρόλο, εκτός από το κείμενο, παίζουν οι παύσεις του λόγου που κάμνει ο ίδιος ο ηθοποιός κι οι οποίες δεν αποτυπώνονται με κανέναν τρόπο στο χαρτί. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα σύμβολα στίξης καλούνται να κάμνουν αυτό που καλούμε «αποτύπωση του εκφερόμενου τρόπου ομιλίας» ποτέ ένα κείμενο δεν θα αποδοθεί άρτια αν ο ηθοποιός δεν έχει έσω μέτρο και ρυθμό. Ο Μινωτής (κι η Παξινού πολύ περισσότερο) υπήρξε χαρισματικός κι είχε τέλεια αίσθηση του θεατρικού ρυθμού και λόγου επί σκηνής.
Στη σημερινή, επετειακή ανάρτηση, θα ακούσουμε τον Αλέξη Μινωτή σε ηχογραφήσεις από δύο χαρακτηριστικά έργα της θεατρικής του πορείας. Ο ρόλος του Οιδίποδα σφράγισε την θεατρική του καριέρα κι είναι ο ρόλος που αγαπήθηκε περισσότερο από τον ίδιο. Δούλεψε κοπιαστικά πάνω σε κάθε λεπτομέρεια του ρόλου αυτού κι άφησε παρακαταθήκη σε όλους μας την ερμηνεία του. Στα έργα «Οιδίπους Τύραννος» κι «Οιδίπους επί Κολωνώ» από όπου και τα αποσπάσματα της σημερινής μας ανάρτησης επαληθεύεται περίτρανα λόγος για τον οποίο οι σπουδαίοι ηθοποιοί ακόμη κι όταν φεύγουν από κοντά μας δε φεύγουν από τις κουβέντες μας και γίνονται σημείο αναφοράς.

Καλές ακροάσεις και καλές γιορτές σε όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια: