Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ ΤΟΥ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΕΣΕΡΛΙΝΓΚ

Το σημερινό μας έργο γράφτηκε το 1939. Το 1941 ξεκίνησε να παίζεται στο Μπρόντγουαίη, στο θέατρο Fulton με τεράστια επιτυχία. Οι παραστάσεις σταμάτησαν το 1944 και τον ίδιο χρόνο προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Κλασικό πια έργο, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίζεται ακόμα και σήμερα.


Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με κεντρικό ήρωα τον Mortimer Brewster, θεατρικό κριτικό που μισεί το θέατρο και πρέπει να τα βγάλει πέρα με την τρελή οικογένειά του και την τοπική αστυνομία του Brooklyn στη Νέα Υόρκη. Η οικογένειά του αποτελείται από τις δύο γεροντοκόρες θείες του που έχουν χόμπι και θεωρούν ότι επιτελούν θεάρεστο έργο να ξεκουράζουν μοναχικούς ηλικιωμένους άντρες, στους οποίους νοικιάζουν δωμάτιο στο σπίτι τους, με ένα ποτήρι σπιτικό κρασί που περιέχει αρσενικό, στρυχνίνη και μία σταλίτσα υδροκυάνιο. Υπάρχει και ο αδελφός του που πιστεύει ότι είναι ο Τέντυ Ρούσβελτ και περνάει το χρόνο του σκάβοντας αναχώματα για το κανάλι του Παναμά, στο υπόγειο του σπιτιού. Αυτά βέβαια τα αναχώματα χρησιμοποιούν οι δύο ηλικιωμένες θείες του για να θάβουν τα θύματά τους. Η κωμωδία όμως εξελίσσεται από το σημείο που εμφανίζεται ο τρίτος αδελφός Τζόναθαν Μπριούστερ. Ο Τζόναθαν είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος και μαύρο πρόβατο για την οικογένεια. Ο Τζόναθαν έχει υποβληθεί σε μία σειρά πλαστικών επεμβάσεων, για να κρύψει την πραγματική του ταυτότητα. Οι επεμβάσεις έγιναν όλες από τον φίλο και συνεργάτη του αλλά και πιστό ακόλουθό του Γερμανό δόκτορα Αϊνστάιν. Τώρα μοιάζει με τον ήρωα του μυθιστορήματος της Μαίρης Σέλεϊ: Φρανκενστάιν.
Ένα λογοτεχνικό έργο που, αν και γράφτηκε το 1816, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τον κινηματογράφο όσο λίγα λογοτεχνικά έργα με τις κινηματογραφικές μεταφορές του να εκτείνονται από τη φρίκη στην κωμωδία!

ΤΖΟΖΕΦ ΚΕΣΣΕΡΛΙΝΓΚ
Ο Τζόζεφ Ότο Κέσσερλινγκ ήταν αμερικάνος συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1902 στη Νέα Υόρκη. Η οικογένειά του είχε γερμανική καταγωγή. Στα 20 του έκανε μαθήματα φωνητικής και σκηνοθεσίας. Από το 1933 άρχισε να δουλεύει αποκλειστικά ως συγγραφέας. Αρκετά του έργα παίχτηκαν στο Μπρόντγουαίη, Wisdom in Women (1935, Four Twelves are 48 (1951), and Mother of that Wisdom (1963). Αλλά το έργο με το οποίο έμεινε γνωστός στο ευρύ κοινό, είναι το Arsenic and Old Lace , (Αρσενικό και παλιά δαντέλα). Αυτή η μαύρη κωμωδία τον έκανε διάσημο παγκοσμίως και ήταν το μόνο του έργο που είχε (τόσο μεγάλη) απήχηση.
Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1967.
Το 1980 καθιερώθηκε το Βραβείο θεατρικών συγγραφέων Κεσσερλινγκ, χρηματοδοτούμενο από τη χήρα του.


Μετάφραση και διασκευή για το ραδιόφωνο – Παύλος Μάτεσις
Μουσική επιμέλεια – Ολυμπία Κυριακάκη Λουκίσσα
Σκηνοθεσία – Κοραής Δαμάτης
Πρώτη μετάδοση: 21.5.1995
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νέλλη Αγγελίδου, Ντίνα Κώνστα, Βασίλης Ρίσβας, Νίκος Μπουσδούκος, Μιχάλης Μητρούσης, Γιώργος Λέφας, Ακίνδυνος Γκίκας, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Σοφία Κακαρελίδου, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Σουξές.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λατρεύω τον Μπουδούσκο!

Έλενα Χαρέμη.