Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Κωμωδία γραμμένη από τους Νίκο Τσιφόρο και Πολύβιο Βασιλειάδη - το συγγραφικό δίδυμο των επιτυχιών που σάρωσε τα ταμεία του θεάτρου και του κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960 - καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα μέσα απ’ τους δρόμους «της αρετής και της κακίας», του μεγαλοπιάσματος και της ξενομανίας, μέσα από ανθρώπινους καθημερινούς της χαρακτήρες. Η υπόθεση του έργου: Ο Αντώνης επιστρέφει στην Ελλάδα και στην οικογένειά του μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιταλία. Η αγαπημένη του αδερφή Τούλα, η οποία έχει κληρονομήσει μια μεγάλη περιουσία, από το δεύτερο σύντροφό της, τον συντηρεί οικονομικά και όπως είναι επόμενο τον «εξουσιάζει». Η Τούλα, όμως, έχει και μιαν άλλη ιδιαιτερότητα… την ξενομανία, κι αυτό γιατί ο πρώτος της άντρας είχε ξελογιαστεί από μια νεαρή Ελληνίδα. Απαγορεύει έτσι στον Αντώνη να παντρευτεί Ελληνίδα και επιμένει πως θα τον βοηθήσει οικονομικά μόνο αν η νύφη της είναι «ξένη»! Ο Αντώνης, που έχει ερωτευτεί και παντρευτεί κρυφά τη βέρα Ελληνίδα, ονόματι «Μπιάνκα», την παρουσιάζει στην οικογένειά του ως Ιταλίδα κι έτσι... η κωμωδία ξεκινάει! Το θεατρικο εργο ανεβηκε για πρωτη φορα τη θεατρικη περιοδο 1967-68 στο θεατρο Κεντρικον στην Αθηνα απο τον θιασο των Μαρω Κοντου,Γιωργου Παντζα,Γιαννη Βογιατζη,Δημητρη Νικολαιδη,σε σκηνοθεσια Δημητρη Νικολαιδη. Στις 28 Οκτωβριου 1968 παρουσιαστηκε στη μεγαλη οθονη,σε κιν/φικη διασκευη και σκηνοθεσια του Ντινου Δημοπουλου,παραγωγη της Φινος Φιλμ και πρωταγωνιστες τους Μαρω Κοντου και Αλεκο Αλεξανδρακη. Ηχογράφηση για το ραδιόφωνο: 11-1-1973 -Ραδιοσκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρομμάτης Παίζουν οι ηθοποιοί: ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ, ΡΕΝΑ ΒΕΝΙΕΡΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΣΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΜΠΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΑΝΕΡΗΣ, ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ  


«Μια Ιταλίδα ΣΤΗΝ Κυψέλη» ή «Μια Ιταλίδα ΑΠ' ΤΗΝ Κυψέλη» ;Το θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, ανέβηκε για πρώτη φορά τη θεατρική περίοδο 1967-68 στο Θέατρο Κεντρικόν στην Αθήνα από τον θίασο των Μάρως Κοντού, Γιώργου Πάντζα, Γιάννη Βογιατζή, Δημήτρη Νικολαΐδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νικολαΐδη.
Εκατοντάδες οι ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν ξεπεράσει την εποχή που δημιουργήθηκαν και κρατούν ακόμη αγαπημένη συντροφιά, οι περισσότερες στηρίχτηκαν σε θεατρικά έργα που πέρασαν στο πανί, σε προσαρμογές κάποιων επιθεωρήσεων, σε μουσικές παραστάσεις ή και σε σενάρια γραμμένα από θεατρικούς συγγραφείς με μεγάλη εμπειρία και ταλέντο, κοντά στη λαϊκή σοφία και την καθημερινότητα που αφουγκράζονταν τα προβλήματα του λαού, που παρατηρούσαν τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και είχαν στενή σχέση με την καθημερινότητα.
Ανάμεσα σε αυτές και το Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη που στις 28 Οκτωβρίου 1968 μετονομάστηκε σε Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη (διασκευή σεναρίου: Ντίνος Δημόπουλος) και παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγή της Φίνος Φιλμ και πρωταγωνιστές τους με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού, κ.ά.

4 σχόλια:

Χρονοστιβάδα είπε...

Χμμμμ, είναι "Μια Ιταλίδα ΣΤΗΝ Κυψέλη" ή "Μια Ιταλίδα ΑΠ' ΤΗΝ Κυψέλη" ?

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑ ΑΥΡΙΟ.

ΜΑΡΣΙΑ ΑΠΟ ΜΠΕΡΜΙΝΓΧΑΜ

HELLENIC Radio Theatre είπε...

Παρακαλούμε τον φίλο του blog Παναγιώτη που μας ζήτησε κάτι για το έργο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» να επικοινωνήσει μαζί μας γιατί το email που μας έδωσε για επικοινωνία μάλλον έχει απενεργοποιηθεί και δεν λαμβάνει αυτό που στέλνουμε.

Geo είπε...

Συγχαριτήρια για τα διαμάντια που ανεβάζετε. Μπορείτε να ξανανεβάσετε το μια ιταλίδα στην κυψέλη; Το link δεν δουλεύει πλέον.