Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΡΕΝΣ ΡΑΤΙΓΚΑΝ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας! Απόψε η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Βρετανό δραματουργό ΤΕΡΕΝΣ ΡΑΤΙΓΚΑΝ με τα έργα Βαθιά, γαλάζια θάλασσα και Χωριστά τραπέζια κερασμένα και τα δύο από τον nikolaskoul. Για όποιον ενδιαφέρεται το έργο Βαθιά, γαλάζια θάλασσα το έχει κυκλοφορήσει η Ρ/Τ σε dvd από τη σειρά ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ.


Για το θέατρο της Τετάρτης 1966
Ελένη Χατζηαργύρη, Νάσος Κεδράκας, Ντόρα Βολανάκη, Λουίζα Ποδηματά, Σταύρος Ξενίδης, Νίκος Τζόγιας, Ανδρέας Μπάρκουλης, Βίκτωρ Παγουλάτος
Κάνει απόπειρα αυτοκτονίας γιατί αισθάνεται προδομένη και εγκαταλελειμμένη από τον άνδρα που αγαπάει. Τον άνδρα που για χάρη του διέλυσε το γάμο της. Μπορεί όμως εκείνη να γυρίσει πίσω, να σβήσει ό,τι έζησε; Μπορεί να πάψει να θέλει τον εραστή της;



Βαθιά γαλάζια θάλασσα

 


Το έργο Χωριστά τραπέζια πρωτοπαίχθηκε στο Λονδίνο το 1954. Μετά από δύο χρόνια μεταφέρθηκε στο Broadway και το 1958 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Hecht-Hill-Lancaster

Η ιστορία αφορά τις προβληματικές σχέσεις ενός ζευγαριού που συναντιέται μετά από καιρό σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο στη νότια Αγγλία. Ο πρώην είναι αλκοολικός και έχει δεσμό με μια υπάλληλο του ξενοδοχείου και η πρώην αποτελεί τη γυναίκα που δεν μπορεί να ξεχάσει. Ταυτόχρονα ένα άβγαλτο και συνεσταλμένο κορίτσι και βρίσκεται κάτω από την αυστηρή προστασία της μητέρας της, γοητεύεται από τον πολλά χρόνια μεγαλύτερό της στρατηγό, ο οποίος συνέχεια αφηγείται ιστορίες από τον πόλεμο. Δυνατή, δραματική ταινία γύρω από τα πάθη των ερωτευμένων ανθρώπων και τα (αιώνια;) προβλήματα των ανθρωπίνων σχέσεων



Χωριστά τραπέζια

Ο Τέρενς Ράτιγκαν στις ελληνικές σκηνές


Ο Τέρενς Ράτιγκαν, που υπήρξε το χαϊδεμένο παιδί της μεταπολεμικής κριτικής, στα τέλη της δεκαετίας του '60 θεωρήθηκε παρωχημένος. Τόσο οι κωμωδίες όσο και τα δράματά του μπήκαν στο περιθώριο. Αρκετά απ' αυτά τα κείμενα είχαν μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική σκηνή.
Ανάμεσά τους η «Υπόθεση Ουίνσλοου» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, το «Βαθιά, γαλάζια θάλασσα» με την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν και τον Γιώργο Παπά, που επαναλήφθηκε αργότερα με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Νόνικα Γαληνέα, ο «Πρίγκηψ και η χορεύτρια» με τον Κώστα Μουσούρη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τα «Χωριστά τραπέζια» με τον Μάνο Κατράκη και την Ελσα Βεργή, κ.ά.
nikolaskoul

4 σχόλια:

IZA είπε...

Αγαπητέ estragon με πολύ χαρά σου ανακοινώνω ότι ο εκπληκτικός nikolaskoul έχει στην κατοχή του και μοιράζεται μαζί μας και τα δύο έργα που ζητάς επίμονα τον τελευταίο καιρό. Κατάλαβες ότι μιλάμε για ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ-δυστυχώς όχι με Μελίνα- και ΙΒΑΝΟΦ. Αύριο θα αναρτηθούν!

IZA είπε...

Αγηπητέ nikolaskoul,θα ήθελα να σε καθυσηχάσω, λέγοντάς σου ότι έχω λάβει όλα τα σχόλιά σου με όλα τα έργα. Τι να πω; Λέω μόνο ότι πετάχτηκα απ' την καρέκλα μου, όταν είδα πως ανάμεσα στα έργα είναιτο ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ. Το αγαπημένο μου, λατρεμένο μου ,που λες και το ήξεραν αυτό κάποιες αόρατες, μυστήριες , κακές δυνάμεις,ώστε και τις δύο φορές, που έχει μεταδοθεί απο το ΤΡΙΤΟ πάντα κάτι στράβωνε και το έχανα!!!

IZA είπε...

Αγαπητέ nikolaskoul σου είμαι απέραντα ευγνώμων για το ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ και θα ήθελα να επικοινωνήσουμε μεσω email(podilato@sch.gr). Υπάρχει λόγος σοβαρός.

estragon είπε...

Εξαιρετε nikolaskoul,με καθε νεο θεατρικο σου δωρο με κανεις ολοενα και πιο ευτυχη.Αναμενω με λαχταρα την προαναγγελθεισα αναρτηση των κλασσικων αριστουργηματων των Τσεχωφ-Ουιλλιαμς.
Παραλληλα,θα ηθελα να σου υπενθυμισω οτι εξακολουθω να περιμενω με αδημονια τις οδηγιες σου σχετικα με το πως θα μπορουσα και εγω να αναρτω καποια θεατρικα απο το αρχειο μου στο τελος των σχολιων μου.