Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ



Αγαπητοί Φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας. 

Κοντά σας και πάλι με την αγαπημένη Άγκαθα Κρίστι και τους ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ, από τα πιο διάσημα έργα της. 

Υπόθεση: Ένας πλούσιος οικοδεσπότης προσκαλεί δέκα ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στην κορυφή ενός βουνού. Ο καθένας από αυτούς κρύβει μια σκοτεινή πλευρά στο παρελθόν του καθώς έχει συμβάλει με τον τρόπο του στο θάνατο ενός αθώου ανθρώπου. Ο μυστηριώδης οικοδεσπότης την ανακαλύπτει και ακολουθώντας με εμμονή τα λόγια του παιδικού τραγουδιού «δέκα μικροί νέγροι», αρχίζει να τους εξουδετερώνει έναν-έναν. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα στους οκτώ άγνωστους μεταξύ τους καλεσμένους και τους δύο υπηρέτες. Ποιος είναι όμως;



Τόσο αυτό το έργο όσο και τα ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ και ΙΟΥΔΑΣ, που στο παρελθόν είχαμε αναρτήσει, ανεβαίνουν κατόπιν αιτήματος ραδιοθεατρόφιλων.
Καταλαβαίνετε ότι εν όψει εκλογών...η επιθυμία των φίλων μας "διαταγή"!
Καλή σας ακρόαση και η ευγνωμοσύνη μας στο ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα της ΕΡΤ, δεδομένη!





10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ομορφο blog.μπραβο για την προσπαθεια.Μόλις χτες βρήκα τυχαία την σελιδα σας και πραγματικα χαρηκα.Συνεχιστε να μας δίνεται τοσο ομορφα πραγματα.Γιαννης.

estragon είπε...

Προσθετω ενα ακομη μεγαλο ευχαριστω για την τελευταια σας αναρτηση.Η γιαγια-Αγκαθα αποτελει μια αξεπεραστη δαιμονια παραμυθου.
Να επισημανω επισης οτι η ευγνωμοσυνη υμων δεν ειναι δεδομενη μονο προς το Τριτο προγραμμα της ΕΡΤ αλλα και προς εσας, Ιζα και Δημητρη, για την ακαταπονητη σας διαθεση προσφορας και μοιρασματος με τους απανταχου θεατροφιλους αυτου του πολιτιμου ραδιοφωνικου καλλιτεχνικου πλουτου.
Οπως μας υπενθυμιζει στο blog του και ο καθ΄ολα αξιεπαινος seirios (αλλος ενας εξαιρετος ρεκτης του θεατρου-οπως εσεις)πριν λιγες μερες εκλεισαν 26 χρονια απο την ημερομηνια θανατου της Ελλης Λαμπετη(3/9/1983).Αναρωτιεμαι λοιπον αν θα ηταν ευκταιο η επομενη σας θεατρικη αναρτηση να ειναι ενα εργο με πρωταγωνιστρια την ιδια,ως ενας μικρος φορος τιμης στην μνημη της.Μια ιδεωδης επιλογη θα ηταν-αν υπαρχει- το "Πεγκ,καρδουλα μου",μια απο τις πρωτες μεγαλες επιτυχιες της στο σανιδι,το οποιο αργοτερα ηχογραφησε και για το ραδιοφωνο.Ειδαλλως,οτι εσεις κρινετε ως καταλληλοτερο για την περισταση.

Ανώνυμος είπε...

Το έργο "8 γυναίκες" ή "8 γυναίκες κατηγορούνται" του Robert Thoma
Για το θέατρο της Τετάρτης 1960
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται ι ηθοποιοί: Σμάρω Στεφανίδου ,Εύα Κοταμανίδου, Λουίζα Ποδηματά, Λίλα Καφαντάρη, Μάρω Κοντού, Καίτη Παπανίκα, Νατάσα Καψαμπέλη, Βίλμα Κύρου
Οκτώ γυναίκες - διαφορετικών ηλιλκιών και με διαιφορετιτκούς δεσεμούς συγυγένειας ή όχι μετεαξύ τους - κατηγορούνται, όταν ο Μαρσέλ, ο μοναδικός άνδρας της οικιογένειας, βρίρσκεται δολοοφονημηένος μ’ ένα μαχααίρι στην πλάτη! Ποιος είναι ο δολοοφόνος;
Κάποιος έξω από το σπίτι, μία από τις οκτώ γυνυαίκες ή μήπως και οι οκτώ μαζί;
Εγκλωβισμένες σ’ ένα αστικό περιβάλλον, από το οποίο φαίνεται να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής, αναζητούν το δράστη, για να βρεθούν - καταρχήν - αντιμέτωπες με το κουβάρι της δικής τους ζωής, μιας ζωής κτισμένης με αλλεπάλληλα μυστικά και ψέματα!
Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ξαναδουλεμένο μερικά χρόνια αργότερα, το πρώτο αυτό θεατρικό του Ρομοπέρ Τομά, είναι είδος μικτό: με δομή που θυμίζει κινηματογράφο, είναι μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ.
Το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ εντυπωσιακές πρωταγωνίστριες, ανάμεσά τους την Κατρίν Ντενέβ, τη Φανί Αρντάν, την Ιζαμπέλ Υπέρ

http://rapidshare.com/files/277828737/okto_ginaikes_katigorountai.mp3

nikolaskoul

IZA είπε...

nikolaskool είσαι θησαυρός ανεκτίμητος! Θερμά ευχαριστώ εκ μέρους πολλών φίλων του blog και ειδικά του estragon που το ζητά επιμόνως. Με ραδιοθεατρόφιλους σαν κι εσένα, τον seirio θα πλουτίζει η συλλογή όλων μας και μακάρι κι άλλοι να ακολουθήσουν. Να είσαι καλά!

IZA είπε...

Estragon. εκλεκτέ μας blogφιλε, πραγματικά λυπόμαστε, γιατί το έργο που ζητάς δεν υπάρχει στη συλλογή μας. Όσο για την προτροπή σου να ανεβάσουμε κάτι σχετικό, πληροφορώ όλους τους φίλους ότι αυτή την περίοδο έχω πάρα πολλά τρεξίματα επαγγελματικής φύσης, που μου στερούν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσω εργασίες του blog. Ευχαριστώ για την κατανόηση και το γρηγορότερο κοντά σας!

IZA είπε...

Estragon, εκλεκτέ μας blogφιλε,ζητάμε την άδειά σου να κάνουμε ανάρτηση το σχόλιό σου, ώστε οι φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο να βρουν ευκολότερα το σύνδεσμο για το έργο που μας χάρισες!

estragon είπε...

Καλοι μου φιλοι ΙΖΑ και Δημητρη,εξυπακουεται οτι εχετε την αδεια μου και τις ευλογιες μου για αναρτηση του σχετικου σχολιου ωστε να μοιραστουν και ολα τα υπολοιπα μελη της εκλεκτης ραδιοθεατρικης μας κοινοτητας το ομορφο αυτο εργο.Και φυσικα ειναι δεδομενες οι ευχαριστιες ολων μας προς τον nikolaskoul για αυτο το ομορφο δωρο του.Nikolaskoul,σου πρεπουν πολλα μπραβο,οχι μονο για το εργο που μας προσεφερες αλλα και για την εξαιρετικη αναλυση που το συνοδευει!

Ανώνυμος είπε...

«Η Δίκη» θεατρική διασκευή του έργο του ΚΑΦΚΑ
1966
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Ρευματάς, Μαρία Ζαφειράκη, Νάσος Κεδράκας, Σπύρος Ολύμπιος, Σταύρος Ξενίδης κ.ά.
nikolaskoul
http://rapidshare.com/files/278536214/H_DIKH.mp3

Ανώνυμος είπε...

Πεγκ, καρδούλα μου (του Τζον Χάρτλεϊ Μάνερς) με την Έλλη Λαμπέτη
Για το θέατρο της Τετάρτης 1960

http://rapidshare.com/files/278767884/pag_kardoula_mou.mp3

nikolaskoul

estragon είπε...

Αξιολατρευτε nikolaskoul εισαι αυτο ακριβως που επισημαινουν σε προηγουμενο σχολιο τους οι Ιζα και Δημητρης-ενας ανεκτιμητος θησαυρος!
Μεσα σε 48 ωρες αναρτησες 3 εκπληκτικα θεατρικα εργα!!
Κινηση-ματ, με την οποια ωθησες σε πανηγυρισμους εναν "αρρωστο ραδιοθεατροπληκτο" οπως εγω!!!(ελπιζω και αρκετους αλλους).
Ειναι γνωστο οτι ειχα ηδη εκφρασει την επιθυμια μου για τα δυο απο αυτα,αλλα και το τριτο(η καφκικη "Δικη")ηταν αναμεσα σ'αυτα για τα οποια σκοπευα να ρωτησω στις προσεχεις μερες.Φιλος, ο οποιος το ακουσε πριν απο μερικους μηνες στο Τριτο,μου μιλησε με τα καλυτερα λογια,τοσο για την διασκευη οσο και για τις ερμηνειες του cast.Τι να πω;Ειναι σαν να διαβασες την σκεψη μου!!!!

ΥΓ. Ολοκληρωνοντας το αψογο σημειωμα σου για το "8 γυναικες κατηγορουνται" του Τομα,θα ηθελα να επισημανω οτι στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια το συγκεκριμενο εργο ανεβηκε δυο φορες.Την πρωτη, απο τις θεατρικες επιχειρησεις Λειβαδα,αρχικα στο καλοκαιρινο "Σμαρουλα" και κατοπιν κατα την χειμερινη περιοδο στο "Αμιραλ",για να ριξει τελικα αυλαια την επομενη σεζον στο "Ραδιο Σιτυ" της Θεσ/νικης(με αλλαγμενο το μισο πρωταγωνιστικο cast).Την δευτερη φορα,ανεβηκε σε παραγωγη του Φεστιβαλ Αθηνων το καλοκαιρι του 2007 και επαναληφθηκε στη σεζον 2008-09.Η δουλεια αυτη ολοκληρωνει τον κυκλο της στον τρεχοντα μηνα,αφου οι τελευταιες παραστασεις θα δοθουν και παλι στο σαλονικιωτικο "Ραδιο Σιτυ" απο 23-30 Σεπτεμβριου(αυτη τη φορα το αρχικο cast παραμενει αυτουσιο).Τελος,ο παραγωγος Βαγγελης Λειβαδας εχει ηδη ανακοινωσει το εκ νεου ανεβασμα του εργου στο "Αμιραλ" κατα την προσεχη θεατρικη σεζον.
Εχοντας παρακολουθησει ολα τα προαναφερθεντα ανεβασματα του εργου σε Αθηνα και Θεσ/νικη, εκφραζω την πεποιθηση οτι μονο η πρωτη αποπειρα του Φεστιβαλ Αθηνων(του 2007) πετυχε να αναδειξει ορισμενες απο τις αρετες του εργου.
Αυτα, ως μια προσπαθεια ανιχνευσης της πορειας του συγκεκριμενου κορυφαιου εργου του Τομα στην ελληνικη σκηνη.