Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΟΥ



«Τα Ολύμπια» του Pietro Metastasio, σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή.

Υπόθεση: Ο Κλεισθένης βασιλιάς της Σικυώνος ανακοινώνει πως θα παντρέψει την περίφημη για την ομορφιά της κόρη του Αριστέα με γιο βασιλικής οικογένειας που θα κερδίσει στους Ολυμπιακούς αγώνας. Μεταξύ αυτών που ήρθαν για να πάρουν μέρος στους αγώνες ήταν και ο Λυκίδας γιος του βασιλιά της Κρήτη που είχε φύγει από τον τόπο του για να ξεχάσει τον έρωτα του για την Αργίνη κόρη τοπικού ηγεμόνα.
Ο Λυκίδας είναι πολύ φίλος με τον Αθηναίο ευγενή Μεγακλή του οποίου είχε σώσει τη ζωή στην Κρήτη όταν δέχτηκε επίθεση ληστών. Ο Μεγακλής ήρθε εκεί έχοντας ήδη αμοιβαίο και σφοδρό έρωτα με την Αριστέα.
Η Αργίνη απογοητευμένη για την εγκατάλειψη φεύγει από την Κρήτη και έρχεται να ζήσει στην ΄Ηλιδα ως βοσκοπούλα αλλάζοντας το όνομα της σε Λυκόρη. Εκεί τυχαία  θα γνωριστεί με την Αριστέα και αφού γίνουν καλές φίλες θα της μιλήσει για τον χαμένο έρωτα της.
Ο Λυκίδας έχοντας χάσει τα ίχνη της Αργίνης και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της Αριστέας μη γνωρίζοντας την κρυφή σχέση της με τον Μεγακλή επειδή δεν είναι καλός στα αγωνίσματα ζητάει από αυτόν να αγωνισθεί με το όνομα του ώστε έτσι να την αποκτήσει. Ο Μεγακλής νικάει στους αγώνες και χάριν της φιλίας κρατάει το μυστικό του. Βλέποντας όμως πως χάνει την αγαπημένη του πέφτει στον Αλφειό ποταμό για να πνιγεί. Εκεί τυχαία τον σώζουν κάποιοι ψαράδες. Η Αργίνη μαθαίνει για το περιστατικό αυτό ενώ αποκαλύπτεται και η απάτη του Λυκίδα ο οποίος φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Μεγακλής ζητάει να θανατωθεί αυτός αντί του φίλου του. Το ίδιο ζητάει και η Αργίνη αλλά δεν εισακούγονται. Στο τέλος και ενώ πλησιάζει η στιγμή της εκτέλεσης αποκαλύπτεται πως ο Λυκίδας είναι χαμένος γιός του βασιλιά Κλεισθένη και αδελφός της Αριστέας ....

Πράγματι ο Βασιλιάς Κλεισθένης είχε δυο παιδιά δίδυμα τον Φίλιππο και την Αριστέα. Όμως το Μαντείο των Δελφών είχε δώσει χρησμό πως ο βασιλιάς θα κινδυνέψει να σκοτωθεί από τον γιό του και έτσι τον είχε διώξει μακριά από το βασίλειο του.

 


 «Τα Ολύμπια» είναι έργο του Ιταλού αββά Pietro (Trapassi) Metastasio, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της «Αρκαδικής ποίησης», που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τα λιμπρέτου για γνωστές όπερες. Ως τέτοιο, με αρχικό τίτλο “Olympiade” (Ολυμπιάδα), παραδόθηκε από τον Metastasio το 1733 στη Βιέννη, όπου και παραστάθηκε σε μουσική Antonio Caldara, την ίδια χρονιά. Στην πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους Αθήνα, το έργο ανέβηκε στη σκηνή το 1836 από το θίασο του Αθανάσιου Σκοντζόπουλου.

Το αρχαιοελληνικό του θέμα, ενέπνευσε στο Ρήγα τη μετάφραση και έκδοσή του στα ελληνικά το 1797 στη Βιέννη, ως το μόνο θεατρικό της συλλογικής έκδοσης με γενικό τίτλο «Ηθικός τρίπους».

Η πρώτη μετάδοση της ραδιοφωνικής ηχογράφησης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1971 από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης» στο Εθνικό Πρόγραμμα.


Μουσική επιμέλεια: Δίων Αρίβας
Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά
Ρύθμιση ήχου: Στέλιος Μαυραπόστολος
Ραδιοσκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Παπακωνσταντίνου - Κλεισθένης, Μαρία Μοσχολιού - Αριστέα, Ρένα Βενιέρη - Αργήνη,  Δημήτρης Παπαγιάννης - Μεγακλής, Νίκος Βασταρδής - Λυκίδης, Γιώργος Νέζος - Αμύντας, Πέτρος Φώσκολος - Άλκανδρος.

Πόλα Γαζουλέα, Γιάννης Ροζάκης, Θεόδωρος Ντόβας- χορός

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: