Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΩΝ ΛΟΥΚΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑΛΕ





D-ale carnavalului - Ion Luca Caragiale

Το έργο γράφτηκε το 1885 και παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου την ίδια χρονιά.
Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1984 από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» στο Ά Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ.

Υπόθεση: Ο κομμωτής και οδοντίατρος Nae είναι ένας αχόρταγος Δον Ζουάν. Μια φιλενάδα, η Miţa δεν είναι αρκετή γι αυτόν. Θέλει και την Didina. Σε τέτοιες καταστάσεις τα προβλήματα είναι πολλά. Τα δυο κορίτσια έχουν η κάθε μια και τον μόνιμο σύντροφό της. Η Miţa τον βίαιο Mache Razachescu που ψάχνει να βρει τον Nae και η Didina τον Pampon που και αυτός σχεδιάζει να του δώσει ένα καλό μάθημα. Δυστυχώς και η Miţa  έχει μαζί της ένα μπουκαλάκι με οξύ που ίσως το ρίξει στο πρόσωπο του κομμωτή...
Όλοι οι παραπάνω θα βρεθούν σε ένα πάρτι μασκέ για μια ατελείωτη νύχτα ξεφαντώματος.

Μετάφραση: Λάμπρος Πετσίνης
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Πετσίβας
Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ
Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου
Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Λύτρας - Γιροδάκης, Σαράντος Φράγκος - Πομπόν, Τιτίκα Βλαχοπούλου - Νίτσα, Λεωνίδας Βαρδαρός - Εφοριακός, Τάκης Καραθανάσης - Στραβοπόδαρος, Λευτέρης Ελευθεριάδης - Τζερεμές, Χρίστος Νικολαϊδης - γκαρσόν, Άννα Μακράκη - Ντιντίνα, Δημήτρης Πετράτος - Καμαριέρης του ξενοδοχείου.
 
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.



Ο ΄Ιων Λούκα Καρατζιάλε (Ion Luca Caragiale, Χαϊμανάλε 1852-Βερολίνο 1912) είναι ίσως ο σημαντικότερος δραματουργός και σατιρικός συγγραφέας της Ρουμανίας, το έργο του οποίου είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κωμωδίες του «Ένα χαμένο γράμμα», «Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση» και «Τα αποκριάτικα αστεία» αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου των θεάτρων της Ρουμανίας. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη ζωντάνια, την αμεσότητα, το πηγαίο χιούμορ και τον σαρκασμό, στοιχεία που τα καθιστούν διαχρονικά επίκαιρα. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθεί τις κωμωδίες του Καρατζιάλε, τον οποίο πολλοί διάσημοι κριτικοί παρομοιάζουν με τον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και τον Γκόγκολ.
Γεννήθηκε το 1852 από Έλληνες γονείς σε ένα χωριό κοντά στο Πλοέστι, καθώς ο παππούς του είχε βρεθεί στη Βλαχία πριν την επανάσταση του 1821 και μπήκε στην υπηρεσία του Φαναριώτη ηγεμόνα Ιωάννη Καρατζά με τον οποίο συγγένευε. Ο ίδιος ο Καρατζιάλε ποτέ δεν αμφισβήτησε την καταγωγή του, απεναντίας σε όλα τα έργα του θα βρει κανείς πολλές ελληνικές εκφράσεις και ελληνικά ονόματα που χάρη στον κυρ-Γιάγκο, όπως τον αποκαλούσαν οι στενοί του φίλοι, έχουν ενσωματωθεί πλέον στη Ρουμανική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: