Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η ΒΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΜΕΡΣΕΤ ΜΩΜ




The Rain - Somerset Maugham

Υπόθεση: Ένα πλοίο με κατεύθυνση την Apia των νήσων Samoa στον Νότιο Ειρηνικό αγκυροβολεί κοντά στο  Pago Pago. Καθώς υπάρχει υποψία για επιδημία χολέρας επιβάλλεται καραντίνα για να αποφευχθεί η εξάπλωσή της.
Ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν και δύο ζευγάρια που ταξιδεύουν στην πρώτη θέση. Οι McPhail και οι Davidson. Ο McPhail είναι ένας καλόκαρδος γιατρός, που προτιμά να αντιμετωπίζει τα πράγματα με ηρεμία και να μη χώνει τη μύτη του στις υποθέσεις των άλλων. Οι Davidson, ως ιεραπόστολοι με θρησκευτικό φανατισμό, είναι άκαμπτοι ηθικολόγοι και ηχηρά ενάντιοι στα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων. 
Ο ιερωμένος προσπαθεί απεγνωσμένα και βίαια να σώσει τη Sadie από την αμαρτωλή ζωή, οι ισορροπίες όμως ανατρέπονται απροσδόκητα...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αρτεμίου, Τάκης Τσελέπας, Έλλη Κυριακίδου, Νικίας Νικολαΐδης, Ανδρέας Μούστρας, Ανδρέας Μουσουλιώτης, Πόπη Δανιήλ, Δήμητρα Δημητριάδου.
Ρύθμιση ήχου Γιώργου Νικολάου
Ραδιοσκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη

Όπως και σε άλλα έργα του, ο Μωμ επιτίθεται στην ιεραποστολική ηθική και επικροτεί εκείνους που ζουν για τις απολαύσεις της ζωής.
Το αποπνικτικό περιβάλλον του νησιού και του ξενώνα όπου αναγκαστικά διαμένουν ενισχύεται από τη βροχή που πέφτει βασανιστικά όλη μέρα. Σαν να επαναλαμβάνει μονότονα και πεισματικά πως δεν υπάρχει διαφυγή απ’ ό,τι είναι προδιαγεγραμμένο και πως η φύση θα ακολουθήσει μοιραία την πορεία της.

Η δημοτικότητα της ιστορίας υπήρξε ιδιαίτερα ανθεκτική στο πέρασμα των χρόνων από την πρώτη δημοσίευσή της το 1921. Έχει περιληφθεί σε πάμπολλες ανθολογίες, έχει γίνει αρκετές φορές ταινία και έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στο θέατρο.
Την ηρωίδα Sadie, μια πόρνη που αγαπά τις διασκεδάσεις, έχουν ενσαρκώσει στην οθόνη η Joan Crawford, η Gloria May Josephine Swanson και η Rita Hayworth.

"Rain" είναι η τέταρτη και τελευταία εκδοχή του διηγήματος «Miss Thompson» του W. Somerset Maugham. Η πρώτη και πλέον διάσημη είναι το "Sadie Thompson" (Ανθρώπινη Αδυναμία) - 1928.


Στο Ελληνικό θέατρο το έργο του Σώμερσετ Μωμ «Βροχή» ανέβασε το 1951 ο θίασος της κ. Κατερίνας και σε αυτό πρωτοεμφανίστηκε ο ηθοποιός Θόδωρος Έξαρχος.
Το 1963 το έργο ανέβηκε στο θέατρο "Γκλόρια" από τον θίασο των Λάμπρου Κωνσταντάρα και Μάρως Κοντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: