Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ





L'uomo la bestia e la virtù - PIRANDELLO LUIGI

Υπόθεση: Καθολική Ιταλία περίπου το 1920. Το διαζύγιο απαγορεύεται από την εκκλησία, αλλά το έγκλημα για λόγους τιμής, επιτρέπεται! Ένας καθηγητής ο Paolino είναι ερωτευμένος με μια παντρεμένη γυναίκα και μητέρα ενός μαθητή του την Annarella. Οι δύο τους απολαμβάνουν τον έρωτα αλλά μια μέρα η Annarella μένει έγκυος. Ο σύζυγος της γυναίκας ο καπετάνιος Perella, τους τελευταίους μήνες λείπει για δουλειές μα τώρα επιστρέφει. Ο Paolino, για να καλύψει την απροσδόκητη εγκυμοσύνη σκέφτεται ένα σχέδιο. Ο Perella πρέπει να περάσει μια ερωτική νύχτα με την Annarella, έτσι ώστε μετά από μερικούς μήνες να πιστέψει πως η εγκυμοσύνη της προέρχεται από αυτόν...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Σαγιά, Παναγιώτης Πλάνος, Δημήτρης Καρέλης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Ζαφείρης Κατραμάδης, Κατερίνα Χέλκα, Κώστας Παλιός, Διονύσης Καλός, Δέσποινα Σαράντζικα, Στέλιος Κηπάτος, Νίκος Βρεττός.



Είναι η μοναδική φάρσα του Ιταλού δραματουργού, βραβευμένου με νόμπελ λογοτεχνίας, ο οποίος με τη συγγραφή του διεύρυνε τα όρια της δραματουργίας στην Ευρώπη, φέρνοντας στη σκηνή τις πνευματικές και ψυχολογικές ανησυχίες του καιρού του.
Τα ιλαροτραγικά γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο στο έργο «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή», δημιουργούν φαινομενικά αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα τα έντονα ηθογραφικά στοιχεία δημιουργούν κλίμα ψυχικής ευφορίας, χωρίς όμως να χάνονται τα βασικά θέματα του πιραντελλικού έργου και κυρίως το ερώτημα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας. Τι κάνει ο άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με το κτήνος που πνίγει μέσα του την  αρετή; Προσπαθεί να επιβληθεί; Ή το κτήνος έχει μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία?

Δεν υπάρχουν σχόλια: