Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ






Exit the King (Le Roi se meurt) - Eugène Ionesco


Υπόθεση: Πρωταγωνιστής στο έργο "Ο Βασιλιάς πεθαίνει" είναι ο σολοψισμικός* και πολεμοχαρής βασιλιάς Berenger ο πρώτος ο οποίος είχε την ικανότητα να επιβάλλεται στη φύση αλλά και να αναγκάσει τους άλλους να υπακούσουν στη θέλησή του. Σύμφωνα με την πρώτη σύζυγό του, είναι άνω των τετρακοσίων ετών.
Από την αρχή του έργου μαθαίνει ότι πεθαίνει και το βασίλειο καταρρέει γύρω του. Έχει χάσει την υπερφυσική δύναμη να ελέγχει το περιβάλλον και σιγά-σιγά χάνει και τις φυσικές δυνατότητές του.
Η πρώτη αντίδραση του είναι να αρνείται το θάνατό του καθώς και να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η πρώτη σύζυγος του Berenger, η Marguerite, μαζί με τον γιατρό, προσπαθεί να τον κάνει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα του επικείμενου θανάτου του.
Η δεύτερη σύζυγος του, Μαρί, προσπαθεί με συμπάθεια να κρατήσει τον Berenger μακριά από τον πόνο να γνωρίζει ότι ο θάνατός του είναι επικείμενος.
Ο βασιλιάς καταλήγει στην κανονική συναισθηματικότητα και τελικά δέχεται ότι πρόκειται να πεθάνει. Οι χαρακτήρες εξαφανίζονται ένας προς έναν, αφήνοντας τελικά τον βασιλιά, τώρα άφωνο, μόνο με την Marguerite που τον προετοιμάζει για το τέλος.
Η Marguerite και έπειτα ο βασιλιάς εξαφανίζονται στο σκοτάδι καθώς τελειώνει το έργο.

* σολοψισμός < λατ.solus (= μόνος) + ipse (= αυτός ο ίδιος)
Μεταφυσική πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα μόνο του μυαλού του κάθε ανθρώπου. Άρα δεν υπάρχει τίποτα έξω από τη σκέψη μας.

Η ηχογράφηση, παραγωγή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας, μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1970 από την εκπομπή «Το θέατρο της Τετάρτης»
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Λασκαρίδης - Φρουρός, Άννα Ραυτοπούλου - Βασίλισσα Μαργαρίτα, Νανά Σκιαδά - Ιουλιέτα, Λίνα Τριανταφύλλου - Βασίλισσα Μαρία, Ανδρέας Ζησιμάτος - γιατρός, Θάνος Κωτσόπουλος - Μπερανζέ ο Α΄.
Μετάφραση: Κώστας Σταματίου
Ραδιοσκηνοθεσία: Θάνος Κωτσόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Πώλα Γαζουλέα
Ρύθμιση ήχου: Αντώνης Βογιατζής


Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη


Δεν υπάρχουν σχόλια: