Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΡΕΞ ΣΤΑΟΥΤDoor to Death
Nero Wolfe mystery novellas by Rex Stout

Η σύντομη αστυνομική ιστορία του Αμερικανού συγγραφέα Rex Stout πρωτοδημοσιεύθηκε το 1949 στο περιοδικό “American Magazine”. Ο ντετέκτιβ Νίρο Ουόλφ και ο βοηθός του Άρτσι Γκούντγουϊν, αγαπημένο δίδυμο 72 ιστοριών του Stout, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν άλλη μια υπόθεση δολοφονίας. Αυτή τη φορά ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ διαφοροποιεί την τεχνική του και ακολουθεί ο ίδιος τα ίχνη του δολοφόνου….

Υπόθεση: O Nero Wolfe θέλοντας να βρει εξειδικευμένο κηπουρό για να φροντίζει τα φυτά του θερμοκηπίου του επισκέπτεται στην έπαυλη που εργάζεται τον  Andy Krasicki. Εκείνος ενθουσιάζεται με την ιδέα και ζητάει από τον Wolfe να τον ακολουθήσει στο θερμοκήπιο της έπαυλης για να του δείξει ένα πανέμορφο φυτό που το έχει αναλάβει από σπόρο μέχρι σήμερα. Μπαίνοντας στο θερμοκήπιο δεν θα αργήσουν να ανακαλύψουν το πτώμα μιας γυναίκας. Η πλούσια οικογένεια των Pitcairn που μένει στην έπαυλη θα αποδεχτεί τον Nero Wolfe ως ανακριτή ώστε να προκληθεί το δυνατόν μικρότερο σκάνδαλο...

Διασκευή: Ντίνος Ταξιάρχης
Ραδιοσκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Δημητρίου
Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου
Ρύθμιση ήχου: Δόμνα Ακατογλίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέρυ Ποράβου - Sybil Pitcairn, Γιώργος Μοσχίδης - Mr. Joseph Pitcairn, Γιάννης Καλατζόπουλος - Donald Pitcairn, Βασίλης Μητσάκης - Andy Krasicki, Ορφέας Ζάχος - Archie Goodwin.
Nero Wolfe ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

O Rex Todhunter Stout (1886-1975) γεννήθηκε στην Πολιτεία της Iντιάνα, ως ένα από εννέα παιδιά μιας οικογένειας Κουακέρων. Σε ηλικία τεσσάρων ετών είχε ήδη μάθει να διαβάζει ολόκληρο το κείμενο της Βίβλου. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στο Lawrence, και μεταξύ 1906-1908 υπηρέτησε στο ναυτικό των Η.Π.Α., στο γιοτ του Προέδρου Ρούζβελτ. Τα επόμενα χρόνια άλλαξε περίπου τριάντα επαγγέλματα, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να δημοσιεύει ποιήματα και διηγήματά του σε διάφορα περιοδικά, μέχρις ότου το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του για ένα σχολικό σύστημα ταμιευτηρίου, το 1916, του πρόσφερε αρκετά χρήματα για να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Tο 1927 έφυγε για το Παρίσι για να γράψει λογοτεχνία.
Tα πρώτα του μυθιστορήματα δεν ήταν αστυνομικά (όπως το ψυχολογικό μυθιστόρημα "How Like a God", 1929, ή το πολιτικό θρίλερ "The President Vanishes", 1934). Tο 1934, όμως, επιστρέφοντας στην Αμερική, στρέφεται οριστικά στην αστυνομική λογοτεχνία επινοώντας τον Nero Wolfe, έναν ντετέκτιβ- λάτρη της καλής κουζίνας, του savoir vivre και των ακριβών λουλουδιών, που με τη βοήθεια του συνεργάτη του Archie Goodwin, λύνει τα αινίγματα χωρίς να βγαίνει από το διαμέρισμά του ("Fer-de-Lance", 1934).
Ο Νίρο Γουόλφ γίνεται αμέσως διάσημος στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Mέχρι το 1975, χρονολογία του θανάτου του, ο Στάουτ έγραψε εβδομήντα δύο μυθιστορήματα με ήρωες το δίδυμο Γουόλφ και Γκούντγουιν, δημοσιεύοντας τουλάχιστον μία νέα ιστορία κάθε χρόνο (μεταξύ των οποίων οι "The League of Frightened Men", 1935, που μεταφέρθηκε στην οθόνη δύο χρόνια αργότερα, "The Rubber Band", 1936, "The Red Box", 1937, "Too Many Cooks", 1938, "Some Buried Caesar", 1939, "Over My Dead Body", 1940, "Where There's a Will" ,1940, "Black Orchids", 1942, με τις νουβέλες "Black Orchids" και "Cordially Invited to Meet Death", "Not Quite Dead Enough", 1944 που περιλαμβάνει τις νουβέλες "Not Quite Dead Enough" και "Booby Trap", "The Silent Speaker", 1946, "Too Many Women", 1947, "And Be a Villain", 1948, "Trouble in Triplicate", 1949, που περιλαμβάνει τις νουβέλες "Help Wanted, Male," "Before I Die" και "Instead of Evidence", "The Second Confession", 1949, "Three Doors to Death", 1950, με τις νουβέλες "Man Alive," "Omit Flowers" και "Door to Death", "In the Best Families", 1950, "Curtains for Three", 1951, που περιλαμβάνει τις νουβέλες "The Gun with Wings," "Bullet for One" και "Disguise for Murder", "Murder by the Book", 1951, "Triple Jeopardy", 1952, κ.ά.).
Φιλελεύθερης ανατροφής, ο Ρεξ Στάουτ υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union), τη δεκαετία του '20, και αργότερα υπερασπίστηκε το New Deal του Προέδρου Ρούζβελτ, για να αντιμετωπίσει προβλήματα με την Επιτροπή Αντι-αμερικανικών Ενεργειών του Γερουσιαστή McCarthy, τη δεκαετία 1940-50. Είναι χαρακτηριστικό ότι το FBI διατηρούσε ογκώδη φάκελο με το όνομά του, τον οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει -παρά μόνο λογοκριμένο- ακόμα και 12 χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1988, για τις ανάγκες του βιβλίου "Dangerous Dossiers" του δημοσιογράφου Herbert Mitgang.
Στο 31ο Διεθνές Συνέδριο Μυστηρίου στο Bouchercon του Ντένβερ το 2000, το μεγαλύτερο στο είδος του, η σειρά βιβλίων του Νίρο Γουόλφ ήταν υποψήφια για το βραβείο Best Mystery Series of the Century (που απονεμήθηκε, τελικά, στη σειρά βιβλίων του Ηρακλή Πουαρώ), και ο Ρεξ Στάουτ, μαζί με τους Raymond Chandler, Agatha Christie, Dashiell Hammett και Dorothy Sayers, υποψήφιος για τη διάκριση Best Mystery Writer of the Century (που απονεμήθηκε στην Άγκαθα Κρίστι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: