Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
игрок -  Фёдор Михайлович Достоевский

Κάτω από την πίεση των πιστωτών του, Ο Ντοστογιέφσκι όφειλε ως την 1η Νοεμβρίου 1866 να παρουσιάσει ένα νέο μυθιστόρημα το οποίο θα συμπεριλαμβανόταν στα Άπαντά του, που θα εκδίδονταν από τον εκδότη Στελόφσκι. Στην περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας αυτής, το σύνολο των πνευματικών δικαιωμάτων των προγενέστερων και μεταγενέστερων έργων του θα περιέρχονταν στον εκδότη του για δέκα χρόνια. Αυτό το γεγονός ανάγκασε τον Ντοστογιέφσκι να διακόψει τη δουλειά του πάνω στο Έγκλημα και τιμωρία και να υπαγορεύει μέσα σ 'ένα μήνα τον Παίκτη στην ειδικά προσκεκλημένη στενογράφο Άννα Γκριγκόριεβνα Σνίτκινα, η οποία έγινε αργότερα η δεύτερη γυναίκα του.
Το έργο είχε ως αρχικό τίτλο Ρουλέτενμπουργκ αλλά άλλαξε ύστερα από την απόφαση του εκδότη για ένα πιο Ρωσικό τίτλο.

Το Ρουλέτενμπουργκ, φανταστική πόλη της Γερμανίας, Ρώσοι και Πολωνοί εμιγκρέδες, ευγενείς και απατεώνες, που η μοίρα τους γυρίζει στους ρυθμούς της ρουλέτας. Ο δάσκαλος Αλεξέι Ιβάνοβιτς, κεντρικός ήρωας και αφηγητής του βιβλίου. Το ακόρεστο πάθος του για το παιχνίδι και ο τυραννικός έρωτάς του για την Πολίνα Αλεξάντροβνα με τον περίπλοκο και αντιφατικό χαρακτήρα. Ένας απόστρατος Ρώσος στρατηγός, ξεπεσμένος μεγαλογαιοκτήμονας, καταχρεωμένος στον Γάλλο τοκογλύφο Ντε Γκριέ κι ερωτευμένος με μια μοιραία γυναίκα, τη μαμζέλ Μπλανς. Μια εκκεντρική γριά θεία που όχι μόνο δεν κάνει το χατίρι των επίδοξων κληρονόμων της να πεθάνει, αλλά χάνει όλη σχεδόν την περιουσία της στο καζίνο.
Αυτοί είναι οι βασικοί ήρωες του Παίκτη, ενός βιβλίου που ο Ντοστογιέφκσι, ο μεγαλύτερος ίσως μυθιστοριογράφος όλων των εποχών, έγραψε μέσα σε 26 μέρες. Σ' αυτό το έργο με τα αυτοβιογραφικά στοιχεία (την τρέλα για το παιχνίδι, τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα) ο συγγραφέας βάζει τους ήρωές του να στροβιλίζονται μέσα στην εποχή τους και μες στα πάθη τους, καθένας στη δική του κόλαση, και μας προσφέρει μια συγκλονιστική ανατομία της κοινωνικής και ηθικής συμπεριφοράς τους.

Για το ραδιόφωνο

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Δοξαράς, Ελση Δοξακοπούλου, Δημήτρης Μαλαβέτας, Βαγγέλης Καζάν, Ματίνα Καρρά, Γιώργος Τζώρτζης, Μάκης Ρευματάς, Μάρω Κοντού, Νίκος Παπαναστασίου, Αλέκα Παίζη, Λουκιανός Ροζάν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ είμαι κι εγώ, δε με χάσατε. Σας επισκέπτομαι σχεδόν κάθε δυο-τρεις μέρες. Τον 'παίχτη' τον είχα πρωτοδιαβάσει σε βιβλίο όταν ήμουν 15 χρονών και είχα αρχίσει να καταλαβαίνω τι μου γίνεται από λογοτεχνία. Είχα μαγευτεί. Ο Ντοστογευσκυ είναι καταπληκτικός ψυχολόγος. Εχθές μάλιστα έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο έλεγαν ότι όλοι οι πράκτορες της Κα Κε Μπε υποχρεώνονταν να τον διαβάσουν για να μάθουν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Καλό Φθινόπωρο.

Μάρσια από Αγγλία

Ανώνυμος είπε...

To οτι παιζουν οι Μακης Ρευματας , Αλέκα Παίζη, Ματινα Καρρα, Χρήστος Δοξαρας, Βαγγελης Καζαν ειναι εγγύηση οτι το θεατρικό έργο ειναι εξαιρετικό .


Γιώργος
Τσομπανίδης