Υπόθεση: Η ιστορία μιας ομάδας φίλων, που κάτω από τις φιλικές σχέσεις τους κρύβεται ένα τρομακτικό μίσος, που έρχεται τελικά στο φως και δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πρέπει τελικά να μαθαίνει κανείς την αλήθεια ή όχι;
Η "Επικίνδυνη στροφή" ηχογραφήθηκε για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 1977, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Γιώργου Θεοδοσιάδη και μουσική επιμέλεια Στέλιου Μακρή.
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Κατράνης, Αγνή Βλάχου, Κώστας Κοντογιάννης και Κική Γρηγορίου.
Εισηγητής ρεπερτορίου είναι ο Βάιος Παγκουρέλης
Για το έργο ευχαριστούμε πολύ τον ΓΧ από την Θεσσαλονίκη
ΤΖΩΝ ΠΡΙΣΛΕΫ και το ΕΡΓΟ του:
Ο John Boynton Priestley γεννήθηκε το 1894 στο Bradford της Αγγλίας. Από μικρός βρέθηκε στο δρόμο της δουλειάς σας απλός υπάλληλος. Η έμφασή του στο γράψιμο τον ώθησε στα πρώτα του Άρθρα ως δόκιμος Δημοσιογράφος και το τέλος του Α΄ Παγκ. Πολέμου το 1918, τον βρίσκει στο Λονδίνο σαν ελεύθερο Δημοσιογράφο. Το ταλέντο του μεγάλο, η πένα του οξύτατη, λυρική, κοινωνική και ερευνητική τον κάνει να γίνει γνωστός με Κριτικές, Δοκίμια, Νουβέλες και Διηγήματα.
Το 1932 ξεκινάει το Μεγάλο ΘΕΑΤΡΙΚΟ του ΕΡΓΟ με πρώτο δημιούργημά του την "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ". Έργο που άρεσε στο Κοινό αλλά δεν είχε καλή υποδοχή από την κριτική. Με αυτό το έργο ξεκινάνε τα περίφημα "ΕΡΓΑ ΧΡΟΝΟΥ" του ΠΡΙΣΛΕΫ. Ακολουθούν το "ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ" (1937) και το "ΕΧΩ ΞΑΝΑΒΡΕΘΕΙ ΕΔΩ" (1937). Με τα έργα αυτά ο ΠΡΙΣΛΕΫ αρχίζει να μεγαλουργεί καθώς δημιουργεί ΣΟΚ στο Βρεταννικό Θέατρο ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας του. Στη συνέχεια περνάει το έργο του και στον Κινηματογράφο με σενάρια. Το 1964 προσφέρει ένα έργο πνοής για τον ίδιο, το "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ο ΧΡΟΝΟΣ". Ο Β΄ Παγκ. Πόλεμος τον βρίσκει ανταποκριτή του BBC και μετά το 1944 εκλέγεται αντιπρόσωπος στην UNESCO. Στα δημιουργήματά του ανήκουν επίσης τα: "Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ" (1945), "ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ" (1947), "LABURNUM GROVE" (1933), "EDEN END" (1934), "JOHNSON over JORDAN" (1939).
"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ" ("An Inspector Calls") θεωρείται το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ του και εκείνο με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ καθώς ανεβαίνει έκτοτε σε όλες τις Αίθουσες του Κόσμου μέχρι σήμερα. Πρεμιέρα έγινε το 1946 στο Λονδίνο, στο Old Vic αλλά η επίσημη πρώτη έγινε στη ΜΟΣΧΑ το 1945.
Τα ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ του ΠΡΙΣΛΕΫ είναι περισσότερο ΤΑΞΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ και ΑΞΙΕΣ παρά ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ. Και εδώ είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του. Το έργο του δεν ανάγεται στην περιγραφή και στην συμπτωματολογία ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ και ΠΑΘΟΓΕΝΝΕΣΕΩΝ αλλά έχει ΤΑΞΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.
Ο Ίδιος ανήκει στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΓΕΝΙΑ που ηγεμόνευε ιδεολογικά μέχρι το 1950 όπως ήδη είπαμε. Έγραφε με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΥΜΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ και "ΕΥΓΕΝΗ". Σε έναν ΚΟΣΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ "ΑΘΩΟΥΣ" και "ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ". Έχει και παίζει με το "ΧΡΟΝΟ" ένα παράξενο και μαγευτικό "παιχνίδι" ανατροπής. Τα όρια "ΠΑΡΟΝ" "ΠΑΡΕΛΘΟΝ" είναι ΑΣΑΦΗ και ΧΑΛΑΡΑ.