Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΤΟΥ ΖΑΚ ΝΤΕΒΑΛ


Ο συγγραφεας Ζακ Μπουλαραν(1895-1972) , γνωστος με το καλλιτεχνικο ψευδωνυμο Ζακ Ντεβαλ, υπηρξε ένα πολυπλευρο ταλεντο που ασχοληθηκε με την προζα,την δραματουργια, την σκηνοθεσια και την συγγραφη σεναριων.”Ο εραστης από χαρτονι” γραφτηκε το 1928 και γνωρισε μεγαλη επιτυχια τοσο στη Γαλλια,οσο και στο Μπροντγουει,οπου πρωταγωνιστησε η μεγαλη ντιβα της εποχης Ταλουλα Μπανκχεντ.
Στην συνεχεια διασκευαστηκε για το κινηματογραφο τρεις φορες .Η τελευταια αποπειρα,το 1942, υπηρξε και η επιτυχεστερη με πρωταγωνιστες τους Ρομπερτ Ταιηλορ - Νορμα Σηρερ και σκηνοθετη τον δημοφιλη Τζωρτζ Κιουκορ.
Στην Ελλαδα παιχτηκε για πρωτη φορα το 1959 από τον Θιασο Λαμπετη-Χορν.

Ηχογραφηθηκε για το ραδιοφωνο το 1970 σε σκηνοθεσια Βικτωρος Παγουλατου.
Ερμηνευουν οι : Βιλμα Κύρου, Κωστας Καρράς, Νικος Τζόγιας, Νικος Μαριούκλας, Κωστας Ρήγας, Μακης Πανώριος, Λουιζα Ποδηματά, Αση Γαλέου, Ανδρεας Βεντουράτος, Μελπω Ζαράκωστα και Αλικη Ζωγράφου.


Το σημερινο μας εργο αποτελει ενα ενδεικτικο δειγμα των γαλλικων κωμωδιων που ανηκουν στην κατηγορια των «μπουλβαρ»,δηλαδη των εργων που προοριζονταν για την ανεμελη διασκεδαση της αστικης ταξης .Κορυφαιοι εκπροσωποι αυτου του ειδους ,που ακμασε στην γαλλικη σκηνη κατά τον 19ο και το πρωτο μισο του 20ου αιωνα,υπηρξαν οι Ζωρζ Φεντω και Εζεν Λαμπις.

Η υποθεση του εργου βασιζεται σε ένα από τα τυπικα μοτιβα “ρομαντζου” που συνηθως χαρακτηριζουν τα θεατρικα εργα αυτης της κατηγοριας. Προσπαθωντας να απεμπλακει από μια παλαιοτερη σχεση της μια πλουσια κυρια προσλαμβανει ένα νεαρο στιχουργο στο ρολο του τωρινου εραστη της.Ο νεαρος δεχεται να παραστησει τον ερωτευμενο προκειμενου να εξοφλησει ετσι καποιο χρεος του προς την κυρια.Τα προβληματα θα προκυψουν όταν διαφανει ότι ο ψευτικος εραστης είναι πραγματικα ερωτευμενος μαζι της.Απο το σημειο αυτο θα ξεκινησει μια σειρα απο απροβλεπτες και διασκεδαστικες ανατροπες.



1 σχόλιο:

Μαίρη (Ginger) είπε...

Πόσο απέραντη είναι αυτή η συλλογή, σκέτος θησαυρός. Τα μαζεύω ένα ένα σαν διαμαντάκια γιατί φοβάμαι μη τύχει κάτι μια μέρα και χαθεί αυτό το blog. Ισως το πιό αξιόλογο blog σε όλο το διαδίκτυο (προσωπική γνώμη). Ευχαριστώ όλους όσους συμβάλλουν.....