Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ΤΡΙΤΗ ΛΕΞΗ, του Αλεχάντρο Κασόνα


Ο Αλεχάντρο Κασόνα (ψευδώνυμο του Alejandro Rodríguez Alvarez) ήταν Ισπανός ποιητής και συγγραφέας που γεννήθηκε στο Besullo, Ásturias στις 23 Μαρτίου του 1903 και πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1965 στη Μαδρίτη.
Με το φίλο του, Γκαρθία Λόρκα, αναμόρφωσαν το ισπανικό θέατρο και έκαναν αντίσταση με τα θέατρα που ίδρυσαν και τις παραστάσεις που έδιναν σ' όλη την Ισπανία. Επειδή δεν άντεχε την πολλή δημοκρατία του Φράνκο αυτοεξορίζεται για 26 χρόνια στην Αργεντινή όπου και έγραψε το έργο που σας προσφέρει σήμερα το RadioTheatre
Υπόθεση: Η Ματίλντη και η Αγγελίνα δυο υπερήλικες δεσποινίδες αναζητούν μια δασκάλα που θα διδάξει τον Πάμπλο ανάγνωση και γραφή. Η Μαργαρίτα Λουχάν, που ανταποκρίνεται στην αγγελία, συνειδητοποιεί γρήγορα ότι ο μαθητής της είναι 24 ετών και μάλλον έχει η ίδια πολλά να διδαχτεί από αυτόν. Ο έρωτας είναι αυτόματος και αστραπιαίος, έρωτας ανενδοίαστος και θρασύς, αναπόφευκτος και μοιραίος, η Μαργαρίτα, άλλωστε, αμέσως αποκαλεί τον Πάμπλο «αγάπη μου», γιατί να περιμένει να περάσει καιρός, είναι λογική και ρεαλίστρια, δεν αμφιβάλλει στιγμή ότι συνάντησε τον άντρα της ζωής της.
Κατακλυσμός από θαλπωρή και γλυκύτητα, οι διάλογοι ανάμεσα στον Πάμπλο και τη Μαργαρίτα, δεν είναι γλυκανάλατοι, δεν είναι δήθεν, δεν είναι γλυκείς από ζάχαρη, έχουν τη φυσικότητα, τη γλυκύτητα και τη συμπυκνωμένη γεύση που έχει το πετιμέζι.
Εύληπτη πλοκή, καθημερινά λόγια, γνωστοί χαρακτήρες, σε μαγικούς συνδυασμούς. Τα χαρακτηριστικά της υψηλής τέχνης και της μοναδικής ικανότητας των ταλαντούχων ανθρώπων να λένε απίστευτα όμορφα πράγματα με το πεπερασμένο σύνολο των γνωστών λέξεων.
Τη συμπαθούσα πολύ αυτή την Amy Winehouse. Ήταν σ’ αυτή την κατηγορία, των προικισμένων ποιητών, αλλά συνάμα και στην παρέα των εύθραυστων, των καταραμένων, αυτών που έχουν σύντομη προδιαγεγραμμένη ζωή, όπως ο Μόρισον, ο Κομπέιν, ο Βιζυηνός, η Βιρτζίνια Γουλφ. Κρίμα που δεν μπόρεσε να νικήσει τα φαντάσματά της. Θα είχαμε πολλά ακόμα να ακούσουμε από τη μοναδική της φωνή.
Θα επανέλθουμε με τον Αλεχάντρο Κασόνα. Ακούστε ξανά την Κυρά της Αυγής , Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια, που έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα και απολαύστε το σημερινό μας έργο, την Τρίτη λέξη, με την εκπληκτική Ελένη Χατζηαργύρη.Παίζουν ακόμα οι: Χρήστος Πάρλας, Βάσω Μεταξά, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Παπαναστασίου, Χρήστος Δαχτυλίδης, Ρένα Βενιέρη. Ακούστε το στην εξοχή ή κοντά σε θάλασσα, θα κάνετε μια καταπληκτική διανομή θα φανταστείτε τα πρόσωπα, τα ρούχα και τα σκηνικά με την αρμόζουσα αυθαιρεσία, αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη επιτυχία από αυτόν που μοίρασε τους ρόλους στην μεταφορά του έργου στον ισπανικό κινηματογράφο από όπου και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε.Κατεβάστε το έργο από εδώ και ...καλή ακρόαση!

2 σχόλια:

Nik είπε...

Μήπως μπορεί να γίνει γνωστή η χρονολογία ηχογράφησης?

Ρίθμη Σισίχου είπε...

Μετά χαράς αγαπητέ φίλε! Η ημερομηνία δεν υπάρχει στο ηχητικό αρχείο όπως θα άκουσες και την αναζητήσαμε στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. http://www.ert-archives.gr/V3/public/d--index-archive-theatre.aspx.
Η πρώτη εκπομπή έγινε στις 28 Αυγούστου 1968 και επανάληψη στις 9 Νοεμβρίου 1998.