Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ΝΤΙΑΡΝΤΡΙ ΤΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ ΤΟΥ Τ.ΜΙΛΙΓΚΤΟΝ ΣΙΝΓΚ

Deirdre is dead, and Naisi is dead; and if the oaks and stars could die for sorrow, it's a dark sky and a hard and naked earth we'd have this night in Emain. (Η Ντίαρντρι είναι νεκρή, ο Νέιζι είναι νεκρός και αν οι βελανιδιές και τα αστέρια μπορούσαν να πεθάνουν από θλίψη, θα είχαμε ένα σκοτεινό ουρανό και μια σκληρή και γυμνή γη αυτή τη νύχτα στο Έμεν.)

Έτσι τελειώνει η Ντίαρντρι των θλίψεων, το "διαμάντι" που σας προσφέρει σήμερα το RadioTheatre από τη συλλογή του φίλου μας Θεόδωρου Π., τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.



                                                 Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό το έργο!
Είναι του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ [Edmund John Millington Synge (16 April 1871 – 24 March 1909)], του άτυχου Ιρλανδού που πέθανε νέος από τη νόσο Χότζκινς, έγραψε μόνο έξι έργα και θεωρείται ο θεατρικός πατέρας του Μπέκετ. Την ημιτελή Ντίαρντρι των θλίψεων τελείωσε ο φίλος του συγγραφέα, νομπελίστας ποιητής Γουίλιαμ Μπάτλερ Γιέιτς.
Ο Μίλινγκτον Σινγκ, βαθύς γνώστης της Ιρλανδικής ψυχής, των μύθων και των εθίμων της πατρίδας του, βάσισε το έργο του σε έναν παλιό ιρλανδικό μύθο. Πρόκειται για έναν ύμνο στον έρωτα, μια τραγωδία γεμάτη πάθος και εικόνες από τη φύση της Ιρλανδίας, που ακουμπάει γερά τα ελληνικά αυτιά με τα ακούσματα από ελληνικούς θρύλους και παραλογές, τα έπη των δημοτικών μας τραγουδιών. Η βάγια, πιστή-σοφή, ο ρήγας ο αλαζόνας - ερωτευμένος, η προκομένη κόρη, ξανθή με κερασένια χείλια, ίδιο ξωτικό του δάσους, το παληκάρι ο θρασύς ήρωας-κυνηγός-πολεμιστής, όλοι είναι εκεί, τι κι αν δεν λέγονται Κωσταντής ή Διγενής ή Αρετούσα.
Αστέρια και στη διανομή: Όλγα Τουρνάκη, Νίκος Τζόγιας, Αντιγόνη Βαλάκου, Κούλα Αγαγιώτου, Δημήτρης Ποταμίτης, Βασίλης Μαυρομάτης, Κώστας Καστανάς, Σπύρος Ολύμπιος. Η μετάφραση του Σταύρου συναγωνίζεται σε ποιητικό λόγο το πρωτότυπο, (που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).
Την Ντίαρντρι των θλίψεων (την οποία η Όλγα Τουρνάκη (-Λάβαρκαμ) στο μεγαλύτερο μέρος αποκαλεί Ντίαρντι) μπορείτε να κατεβάσετε και να απολαύσετε
Καλή ακρόαση!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!
ΚΕΛΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΑΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.....
ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Προσπάθησα να το κατεβάσω αλλά είναι σε BIP / BIN extension, και δεν παίζει. Μήπως μπορείτε να το βάλετε σε mp3?

Ευχαριστώ

Μάρσια από Αγγλία

Ρίθμη Σισίχου είπε...

Καλή μας φίλη Μάρσια, απλά πρόσθεσε στο όνομα του αρχείου (μετονομασία) .mp3 . Το αρχείο θα αλλάξει αμέσως εικονίδιο και ο υπολογιστής σου θα το παίζει κανονικά. Πάντως για καλό και για κακό εμείς αντικαταστήσαμε το αρχείο και αν θέλεις μπορείς να το κατεβάσεις εκ νέου.

Ανώνυμος είπε...

Να σαστε καλά, ευχαριστώ.
Μαρσια