Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΕΝΑΟΥ της Karen Bramson



Μπορεί η διασημότητα και αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει να καλύψουν το κόμπλεξ και το σαδισμό που πηγάζει από την ασχήμια του;
Το πνευματικό του μέγεθος και η εκφυλιστική ασθένεια των ματιών του είναι δυνατόν να εγείρουν την αγάπη και τον οίκτο στην καρδιά της Ελίζας για τον καθηγητή; Ποια είναι στην πραγματικότητα η Ελίζα, το 22χρονο κορίτσι που βρήκε καταφύγιο ένα βράδυ στο σπίτι του καθηγητή Κλενάου; Είναι ένα κατατρεγμένο και γλυκό πλάσμα ή μια μυθομανής όπως ισχυρίζεται ο θετός της πατέρας; Θα καταφέρει ο καθηγητής να κερδίσει το στοίχημα για την καρδιά της Ελίζας, από τον νεότερο και όμορφο φίλο του; Θα καταφέρει η Ελίζα να απελευθερωθεί από την εγωιστική και απάνθρωπη δύναμη, που ασκεί πάνω της ο καθηγητής; Ποιον θα κτυπήσει η σφαίρα, που βγαίνει από το περίστροφο του καθηγητή; Πολύ καλό έργο με υψηλού επιπέδου διαλόγους και δυνατές ερμηνείες. Συγγραφέας είναι η Δανέζα Karen Bramson,.
Στο θέατρο παίχτηκε (ως ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΕΝΩΒ) από το Θίασο της Εταιρεία Ελλήνων Καλλιτεχνών το 1929, από το Μουσικοδραματικό θίασο "Σπουδή" το 1930 και από το θίασο Αιμίλιου Βεάκη στο Εθνικό το 1931 (http://www.thea.auth.gr/gbase/)

Υπόθεση: Ο πατέρας που έχει πανδοχείο για να αντιμετωπίσει οικονομικά του προβλήματα θέλει να αναγκάσει τη κόρη του να «δέχεται» πελάτες. Εκείνη ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει αλλά την τελευταία στιγμή αποτρέπεται από τον περαστικό καθηγητή ΚΛΕΝΩΒ –άσχημο άνδρα και κακό ακαδημαϊκό τον οποίον στη συνέχεια ακολουθεί . Ο καθηγητής την συμπαθεί ιδιαίτερα και όταν αυτή ερωτεύεται ένα φίλο του εκείνος εξαγριώνεται εναντίον της. Η υπηρέτρια θα προσπαθήσει να κατευνάσει το θυμό του αλλά θα είναι και η μοναδική μάρτυς στο επικείμενο έγκλημα ….

Η ηχογράφηση του Καθηγητή Κλενάου έγινε το 1967 για το ΘΕΑΤΡΟ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ και τους ρόλους ερμήνευσαν οι: Νίκος Τζόγιας, η Βέρα Ζαβιτσιάνου, ο Νάσος Κεδράκας, η Αθηνά Μιχαηλίδου, Χρήστος Πάρλας και ο Σταύρος Ρωμανός.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γρηγορίου Γρηγόρης, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Λούλα Κασιμάτη, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σαλβαρλή Ειρήνη
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά




Πηγή του αρχείου όπως και όλων των θεατρικών του ραδιοφώνου είναι το ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Karen Bramson, δανέζα.

http://translate.google.gr/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.kvinfo.dk%2Fside%2F597%2Fbio%2F216%2Forigin%2F170%2F&sl=da&tl=en

Λινκ;

Ανώνυμος είπε...

Synopsis :
Un commerçant méchant et vil qui possède une taverne voit sa situation matérielle se détériorer. Pour y remédier, il ne trouve d’autre issue que de proposer sa fille à la clientèle. La fille tente de se suicider. Au bord de la rivière, elle rencontre Klenow, professseur universitaire disgracieux et laid. Au début, il la dégoute mais l’amour de la vie la pousse à partir avec lui. Chez lui, elle rencontre son ami Fidel et ils tombent amoureux l’un de l’autre. Ce fait qui enrage Klenow, laisse ce dernier déverser toute sa colère sur la servante « Marie », témoin unique d’un meurtre qui va avoir lieu.

HELLENIC Radio Theatre είπε...

Ευχαριστούμε του φίλους του blog για την άμεση ανταπόκριση τους

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστούμε φίλε, άψογος!

Κ.