Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο καλησπέρα σας!

Η ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ φέρεται σαν η κορονίδα της μυθιστοριματικής δημιουργίας του Άγγελου Τερζάκη.

 Διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο και η πρώτη του μετάδοση το 1968 έγινε από την εκπομπή "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ".

Ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στα χρόνια της εξέγερσης των Ελλήνων και των Σλάβων, κατά το έτος 1293. 
Κεντρικό πρόσωπο ο Νικηφόρος Σγουρός - ηγέτης των εξεγερμένων - και η πριγκηπέσα Ιζαμπώ, κόρη του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου και της Άννας Κομνηνής - Αγγελίνας, που του ενέπνευσε τον έρωτα.
Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Τζώρτζης και Ελένη Χατζηαργύρη.


Διαβαζει ο Ιορδάνης Μαρινος 

Απείρως ευγνώμονες στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ
                                                                                               

ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε πολύ.

IZA είπε...

Φίλε-η Ανώνυμε, σ' ευχαριστούμε γι' αυτό το σύντομο μα τόσο σημαντικό για μας σχόλιό σου. Συνεχίζουμε - παρά τις δυσκολίες - να πιστεύουμε ότι το blog, εκτός από χώρος που μπορεί να πάρει κάποιος ένα θεατρικό έργο, είναι και βήμα για να ανταλλάσουμε σκέψεις, ιδέες, κριτικές πάνω στα ραδιοθεατρικά πράγματα.Και αυτά είναι πολλά και - πίστεψέ με - πολλές οι αφορμές για να τα συζητάμε μέσω των σχολίων. Να είσαι πάντα καλά!

estragon είπε...

Ενα θερμο μπραβο στον φιλτατο Radiotheater για την αναρτηση της "Πριγκιπεσσας Ιζαμπω".Το συγκεκριμενο μυθιστορημα ειναι αναμφισβητητα το κορυφαιο απο το συνολο των εργων που παρηγαγε μεσα απο μια πολυσχιδη λογοτεχνικη δραστηριοτητα(πεζογραφια,θεατρο,δοκιμιο,κριτικη κ.α.)μια εμβληματικη φυσιογνωμια της περιφημης "γενιας του '30",ο Αγγελος Τερζακης.
Η "Ιζαμπω" αποτελει επισης ενα απο τα καλυτερα παραδειγμστα επιτυχημενης διασκευης ενος πεζογραφηματος σε θεατρικο δραμα(αντιστοιχο παραδειγμα διασκευης με ποιοτικες προδιαγραφες αποτελει και το εργο του Κονδυλακη που προσφερε πριν λιγo καιρο ο εκλεκτος nikolaskoul).
Παραμενοντας λοιπον στην ατμοσφαιρα που δημιουργησε η "Ιζαμπω" θα ηθελα να επισημανω στον αγαπητο radiotheater οτι πριν λιγους μηνες η Κρατικη Ραδιοφωνια επαιξε σε επαναληψη ενα ακομη ιστορικο δραμα του Τερζακη,το "Νυχτα στη Μεσογειο".Μπορουμε αν πουμε οτι τα δυο αυτα εργα αποτελουν ενα πολυ ενδιαφερον καλλιτεχνικο "διπτυχο", αφου ο χωροχρονος στον οποιο εκτυλισσονται ειναι κοινος.Παρουσιαζονται και στα δυο με γλαφυροτητα οι ζυμωσεις και οι αντιθεσεις του ντοπιου ελληνικου πληθυσμου και της δυτικης ιπποσυνης κατα την ταραχωδη περιοδο της Φραγκοκρατιας.Περιγραφονται με εναργεια οι σχεσεις αλληλεπιδρασης αναμεσα σε δυο κουλτουρες που αντιπροσωπευουν δυο κοσμους οι οποιοι διεπονται απο εντελως διαφορετικα αξιακα συστηματα και ιεραρχησεις.
Νομιζω λοιπον πως θα ταιριαζε πολυ στην συγκεκριμενη χρονικη στιγμη η αναρτηση και της "Νυχτας στη Μεσογειο"(εαν φυσικα υπαρχει αυτη η αρχειακη δυνατοτητα)που θα συμπληρωνε με ιδανικο τροπο την "Ιζαμπω" στην δραματουργικη προσεγγιση της Φραγκοκρατιας.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ για την Πριγκιπέσα Ιζαμπώ. Χρόνια προσπαθούσα να την βρω. Ήμουν μικρός όταν την άκουγα, αργά τη νύχτα (νομίζω) από το τρανζιστοράκι.

Ξανά ευχαριστώ!!!!!!!

oktonia είπε...

Ευχαριστώ φίλε για τη Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ.έψαχνα κάτι παραπάνω να βρώ για να παρουσιάσω το βιβλίο στην ομάδα φιλαναγνωσίας, θα τους κάνω έκπληξη. ευχαριστώ και πάλι. θα βοηθήσω όπως μπορώ. τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται

sia είπε...

Διαβαζει ο Ιορδάνης Μαρινος