Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ( ΙΙ )


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ (συνέχεια)


Μου άρεσε η ιδέα με την παρουσίαση των ίδιων θεατρικών έργων αλλά με διαφορετικές διανομές κι αποφάσισα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτό το ενδιαφέρον κεφάλαιο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη ότι κάθε διανομή ρόλων σε διαφορετικά πρόσωπα κάνει το ίδιο έργο διαφορετικό...Άλλοτε πετυχαίνει το πείραμα, άλλοτε, πάλι, το αποτέλεσμα είναι μέτριο...


Το προ μηνών αφιέρωμα στον Ίψεν, με έκανε να ενσκήψω στο έργο του μεγάλου δραματουργού. Μέχρι τότε δεν είχα δώσει την πρέπουσα σημασία σε αυτή την εξέχουσα μορφή. Κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι με τα θεατρικά του έργα, τις αναλύσεις και τις κριτικές σκέψεις επί αυτών. Κι ενώ αγαπώ τη ρώσικη λογοτεχνική σχολή, ο Νορβηγός Ερρίκος Ίψεν κατόρθωσε να με κερδίσει.


Προ μηνών ο εκλεκτός Radio Theatre ανάρτησε την παράσταση "Βρυκόλακες" με τους Μινωτή, Παξινού και Νέζερ. Οι δυο τελευταίοι αποτελούν για μένα αγαπημένες θεατρικές μορφές κι είναι στα αλήθεια αξεπέραστοι στους ρόλους που "άγγιξαν". Τυγχάνει το ίδιο έργο να το έχω ακούσει σε μια σπάνια διανομή (με τους Μινωτή, Παξινού, Χόρν στο ρόλο του Όσβαλντ), την Μ. Παρασκευή του 2009. Δυστυχώς, δεν έχω στην κατοχή μου εκείνη την (ραδιοφωνική/θεατρική???) "εκδοχή" του έργου. Την άκουσα καθ' οδόν, από το ραδιοφωνικό δέκτη του αυτοκινήτου, κατευθυνόμενος στας εξοχάς... Σίγουρα ήμουν τυχερός και σίγουρα την έχουν ακούσει κι άλλοι...


Σήμερα, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία ραδιοφωνική ηχογράφηση του έργου. Έγινε το 1984, όπου τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατέχουν η Ελένη Χατζηαργύρη κι ο Κώστας Καστανάς, αντίστοιχα. Η Ελένη Χατζηαργύρη μετείχε και στην πρότερη σύμπραξη (των Μινωτή - Παξινού, κατέχοντας το ρόλο της Ρεγγίνας) αλλά εδώ, ώριμη πια, δίκαια έχει κατακτήσει το ρόλο της κ. Άλβινγκ. Στο ρόλο της Ρεγγίνας η Κάτια Δανδουλάκη.


Ακούγοντας τις δυο παραλλαγές στο ίδιο έργο, αναπόφευκτα προβαίνεις σε συγκρίσεις. Αναμφισβήτητα η Ελένη Χατζηαργύρη είναι εξαιρετική!!! Ακούστε κι αυτή την εκδοχή, αν θέλετε να έχετε κατά νου τη σύμπραξη σπουδαίων ηθοποιών σε μια από τις τελευταίες αποτυπώσεις του έργου (με τη στόφα ηθοποιών "της παλιάς σχολής")





2 σχόλια:

estragon είπε...

Αγαπητε Seirie,
χαιρομαι που σου αρεσε η ιδεα μου περι διαφορετικων διανομων πανω στο ιδιο εργο.Τα συγχαρητηρια μου για την εκδοχη των ιψενικων "βρυκολακων" που επελεξες να αναρτησεις.Εχω και τις δυο ερμηνευτικες προσεγγισεις στην συλλογη μου και τολμω να πω οτι βρισκω την αποδοση της Χατζηγαργυρη καλυτερη απο αυτην της Παξινου.Ξερω βεβαια οτι οι θαυμαστες του "ιερου τερατος" θα με θεωρησουν αξιο λιθοβολισμου για αυτο που λεω,αλλα ετσι αισθανομαι.Ειναι θεμα προσωπικου γουστου.
Παντως η Ελενη Χατζηαργυρη αποτελει μια απο τις μεγαλες κυριες του ελληνικου θεατρου,η οποια οπως διαπιστωνω ειναι εν πολλοις αγνωστη στις νεωτερες γενιες.Ο λογος φανταζομαι πως ειναι το γεγονος οτι ασκησε τα αξιολογοτατα υποκριτικα της μεσα σχεδον αποκλειστικα στο σανιδι.Ελαχιστες ειναι οι παρουσιες της στον κινηματογραφο της εποχης της,αλλα και στην τηλεοραση αργοτερα(στην τελευταια μαλιστα εκανε τις λιγοστες εμφανισεις της σε μεγαλη πλεον ηλικια).Ευτυχως για εμας ειχε συστηματικη παρουσια στο ραδιοφωνικο θεατρο,οπου ερμηνευσε σημαντικους ρολους σε εξαιρετες αποδοσεις.Το Τριτο Προγραμμα φιλοτεχνησε καποτε ενα πολυ ενδιαφερον αφιερωμα στην εν λογω πρωταγωνιστρια με απανθισματα απο διαφορους ραδιοφωνικους ρολους της.Εαν καποτε το εντοπισω υποσχομαι να αποτελεσει μια απο τις αναρτησεις μου στο blog.Η Χατζηαργυρη συγκαταλεγεται σε μια λιστα σπουδαιων ονοματων της υποκριτικης τεχνης για τα οποια υπαρχει ελαχιστο (ή και καθολου)οπτικο υλικο απο δουλειες τους στον κιν/φο η την τηλεοραση.Για αρκετους απο αυτους τους λαμπρους ηθοποιους το ραδιοφωνικο θεατρο αποτελει την μονη αξιολογη κιβωτο που διασωζει δειγματα του ταλεντου τους και δινει ενα μετρο της αξιας τους και της προσφορας τους.

Ανώνυμος είπε...

Αφιέρωμα Στην Ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη
Το Τρίτο Πρόγραμμα φιλοτέχνησε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην εν λογω πρωταγωνίστρια με απανθίσματα από διαφόρους ραδιοφωνικούς ρόλους της
http://rapidshare.com/files/299220314/ELENH_XATZHARGYRH.mp3
Πριν 5 (2004) χρόνια ακριβώς έφυγε από κοντά μας η μεγάλη και εξαίρετη Ελένη Χατζηαργύρη
nikolaskoul

Το βάζω στα σχόλια γιατί βλέπω το παρακάτω
Λυπούμαστε! Η πρόσκληση σε αυτό το ιστολόγιο έληξε
http://radio-theatre.blogspot.com/
Καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του ιστολογίου, IZA , και να ζητήσετε νέα πρόσκληση.