Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΡΤΡ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, γεια σας.
 Ο εξαίρετος φίλος και πανάξιοςσυνεργάτης  του blog nikolaskoul, αποφάσισε να μας "τρελάνει", τραβώντας συνεχώς άσους από το μανίκι του. Έτσι μας έκανε δώρο άλλα τέσσερα θεατρικά έργα από το μάλλον ζάμπλουτο αρχείο του. Θα μας επιτρέψει ωστόσο να αναρτήσουμε σήμερα δύο από αυτά -του Ζαν Πολ Σαρτρ-, που σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης λειτουργούν ως αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο φιλόσοφο. Nikolaskoul είσαι άπαιχτος!
Η αξιοσέβαστη πόρνη του Ζαν Πωλ Σαρτρ

Η Αξιοσέβαστη Πόρνη είναι ένα σύντομο θεατρικό έργο του Jean-Paul Sartre γραμμένο το 1946. Παρουσιάζει την ιστορία μιας πόρνης, σε μια ανήσυχη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας, μια εποχή έντονων φυλετικών διακρίσεων. 
Το μονόπρακτο πραγματεύεται την απώλεια της ελευθερίας μέσα σε έναν σκληρό κόσμο, ένα θέμα που κυριαρχεί στη λογοτεχνική σταδιοδρομία του Sartre.



Αξιοσέβαστο γύναιο
 


«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πωλ Σαρτρ (θεατρική ενσάρκωση του περίφημου δοκιμίου του «Το Είναι και το Μηδέν»),
«Η ζωή ξεκινά από την άλλη πλευρά της απελπισίας»
«Η ζωή δεν έχει κανένα νόημα εκτός αν της δώσουμε εμείς ένα»
J. P. Sartre «Κόλαση είναι οι άλλοι»: από το ρόλο του Γκαρσέν
Ο Γκαρσέν, δημοσιογράφος και διανοούμενος, η Ινές, μια ομοφυλόφιλη ταχυδρομική υπάλληλος και η Εστέλ, μια όμορφη μεγαλοαστή βρίσκονται κλεισμένοι σ’ ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν παράθυρα, το φως δεν σβήνει ποτέ και ο ύπνος δεν τους κλείνει ποτέ τα βλέφαρα… Μια «δίκη» πρόκειται να εξελιχθεί αλλά ποιο είναι το έγκλημα και ποια η τιμωρία;
Το «Κεκλεισμένων των Θυρών» θεωρείται η θεατρική ενσάρκωση του περίφημου δοκιμίου του Σαρτρ «Το Είναι και το Μηδέν». Ο Σαρτρ χρησιμοποιεί τις αλληλεπιδράσεις τριών ανθρώπων που βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα δωμάτιο στην κόλαση, ως μία αλληγορία όχι του θανάτου, αλλά της ίδιας της ζωής. Η πασίγνωστη πια ατάκα του Γκαρσέν «Κόλαση είναι οι άλλοι» προς το τέλος του έργου, συνοψίζει τη δοκιμασία τους και εκφράζει περιεκτικά κάποιες βασικές πτυχές της σαρτρικής φιλοσοφίας.


Κεκλεισμένων των θυρών

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά τα καλύτερα αξίζουν σε αυτούς που έστησαν τη θεατρική αυτή σελίδα.
Έκανα μερικές μαζεμένες αναρτήσεις επειδή είχα κάποιο ελεύθερο χρόνο όμως η συμπλήρωση τους καθώς και η διαχείριση της ροής και ταξινόμησης καλύτερα να γίνετε από εσάς.


Βαθιά, γαλάζια θάλασσα
Για το θέατρο της Τετάρτης 1966
Ελένη Χατζηαργύρη, Νάσος Κεδράκας, Ντόρα Βολανάκη, Λουίζα Ποδηματά, Σταύρος Ξενίδης, Νίκος Τζόγιας, Ανδρέας Μπάρκουλης, Βίκτωρ Παγουλάτος
Κάνει απόπειρα αυτοκτονίας γιατί αισθάνεται προδομένη και εγκαταλελειμμένη από τον άνδρα που αγαπάει. Τον άνδρα που για χάρη του διέλυσε το γάμο της. Μπορεί όμως εκείνη να γυρίσει πίσω, να σβήσει ό,τι έζησε; Μπορεί να πάψει να θέλει τον εραστή της;
http://rapidshare.com/files/279490172/BATHIA_GALAZIA_THALLASA.mp3

Το πρώτο χάδι (You Τouched Μe), Τένεσι Ουίλιαμς γραμμένο με τον Ντόναλντ Ουίνταμ
Για το θέατρο της Τετάρτης 1966
Νίκος Κούρκουλος, Βάσω Μεταξά, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Κώστας Ρηγόπουλος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Τότης Ντανιέλος
http://rapidshare.com/files/279859397/TO_PROTO_XADI.mp3

nikolaskoul

estragon είπε...

Αξιαγαπητοι ΙΖΑ,RADIO-THEATRE αλλα και nikolaskoul νιωθω εντονα την αισθηση μιας σημαντικης οφειλης προς εσας,οι οποιοι μας εχετε προσφερει τοσο γενναιοδωρα ολα αυτα τα θαυμασια θεατρικα εργα.Αισθανομαι ασχημα γιατι δεν μπορω να σας ανταμειψω οπως σας πρεπει,καθως το αρχειο μου ειναι φτωχο σε συγκριση με τα αντιστοιχα δικα σας.Δυστυχως οι προσπαθειες μου για την επιτευξη ραδιοφωνικης ηχογραφησης σε μια ικανοποιητικη ποιοτητα ηχου παραμενουν ατελεσφορες(οταν τελικα το καταφερω θα ειδοποιηθειτε σχετικα).Συνεπως "η ραδιοθεατρικη περιουσια" μου περιοριζεται στα cd της Ραδιοτηλεορασης και καποια λιγα μονοπρακτα που ερμηνευουν οι Λαμπετη και Μιχαλακοπουλος-το μονο υλικο,σχετικο με θεατρο,που μπορεσα να βρω στα δισκοπωλεια.Αυτες τις μερες διαβαζα παλαιοτερα σχολια που εχουν αναρτηθει στο blog.Σε ενα λοιπον απο αυτα(της 19ης Μαιου) εσεις,Ιζα και Radio-theater,γραφετε οτι σας λειπει ενα μονο κομματι απο την σειρα της Ραδιοτηλεορασης.Δεν εχετε παρα να μου αναφερεται τον τιτλο του,ωστε να ειμαι εγω αυτος που θα εχει την χαρα και την τιμη να καλυψει αυτο το κενο στην υπεροχη συλλογη σας.Και φυσικα η χαρα μου θα ειναι ακομη μεγαλυτερη εαν λειπουν καποια εργα της σειρας αυτης και απο τον nikolaskoul, αλλα και οποιονδηποτε αλλο θαμωνα της ιστοσελιδας,και μου δοθει η ευκαιρια να τα προσφερω εγω.

ΥΓ. Στον καταλογο με θεατρικα που αναρτησατε το καλοκαιρι,Ιζα και Radio-theater,περιλαμβανεται και το "Βρωμικα χερια" του Σαρτρ.Αναρωτιεμαι μηπως ειναι η καταλληλη στιγμη να αναρτηθει, ωστε με την προσθηκη του να διευρυνθει το ωραιο τρεχων αφιερωμα στον μεγαλο γαλλο διανοητη και λογοτεχνη.

Ανώνυμος είπε...

Μην σταματάτε να ανεβάζετε, ανεξάρτητα από το αρχείο του εθνικού θεάτρου.

Ανώνυμος είπε...

To egxeirima auto tis elutheris dianomis theatrikwn keimenwn mesw diadiktuoy einai arketa simantiko kai xrisimo gia araketo kosmo.
Sas euxaristoume polu.

Me aformi tin Aksiosebasti Porni tou Sartr sas stelnw ena link me to poiima

H ΠΟΡΝΗ

http://ecstaticpoetrysemeli.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

kai to optikoakoustiko tou video

http://ecstaticpoetrysemeli.blogspot.com/2008/10/prostitute.html