Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο, γεια σας! Για σήμερα διάλεξα ένα έργο του Κώστα Μουρσελά, που τον καθιέρωσε σε έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται για το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο ΟΡΒΟ ΤΟ 1970, δηλαδή στην καρδιά της δικτατορίας. Το έργο - στον πρόλογο της ραδιοφωνικής εκδοχής- χαρακτηρίζεται από τον Στέφανο Λιναίο σαν σατιρική τραγωδία ή τραγική σάτιρα. Ο ίδιος λέει ότι τελικά η χουντική λογοκρισία το κατέβασε από την σκηνή, γιατί το καλά κρυμμένο αντιστασιακό μήνυμα το αντιλήφθηκε ο κόσμος που συνέρρεε στο θέατρο αλλά ταυτόχρονα αυτή η κοσμοσυρροή το "πρόδοσε". Έτσι, λέμε εμείς, ότι πέτυχε πολύ καλυτερα το στόχο του. Το έργο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο το 1977 με σχεδόν τους ίδιους συντελεστές. Συνηθισμένοι από τις πολύ καλές ερμηνείες του Μιχαλακόπουλου αλλά μη σας διαφύγει και αυτή του Ληναίου που με το πεισματικά επαναλαμβανόμενο ΟΧΙ(στο δίλλημα ζωή-θάνατος) στο τέλος του έργου γίνεται σύμβολο αντίστασης και θυσίας. Καλή ακρόαση!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ nikolaskoul

estragon είπε...

Αγαπητε nikolaskoul,
σε ευχαριστω πολυ για την ενημερωση σχετικα με τους τροπους εγγραφης.
Θα προσπαθησω να εφαρμοσω καιτις 2 προτεινομενες λυσεις και θα υιοθετησω οποια προσφερει το καλυτερο ποιοτικο αποτελεσμα.
Ιζα-Δημητρη,συγχαρητηρια για τον για τον εξαιρετικο Μουρσελα που μας προσφερατε.Ελπιζω στο μελλον μα μας χαρισετε και αλλα εργα του συγκεκριμενου συγγγραφεα αλλα και αλλων σπουδαιων ελληνων δραματουργων των τελευταιων δεκαετιων,οπως τους Κεχαιδη,Αναγνωστακη,Σκουρτη και κυριως του πρωτεργατη του νεοελληνικου θεατρου-μεταπολιτευτικα- Ιακωβου Καμπανελλη.