Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο καλησπέρα σας! Καλώς σας βρίσκουμε και πάλι μετά την 15μερη εκδρομή μας στη Λέρο. Σ' ένα blog, όπως αυτό, με τόσο αυστηρό προσανατολισμό δεν μπορούν να γραφούν εντυπώσεις , εκτιμήσεις ή ν' αναρτηθούν φωτογραφίες κι άλλα τέτοια, που αναμφισβήτητα η Λέρος τα δικαιούται. Αυτά είναι δουλειά της iza. Ετούτο το blog "κυνήγησε" κι εκεί το θέατρο κι η συγκομιδή ήταν δύο παραστάσεις. Η πρώτη ήταν το έργο του Γιάννη Ρίτσου " ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΕΣ" με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Το έργο παίχτηκε από την θεατρική ομάδα του Δήμου Αιγάλεω με πάρα πολύ καλή ερμηνεία από όλα τα μέλη της. Ο χώρος ωστόσο που επιλέχτηκε για την παράσταση είχε μια συγκλονιστική σχέση τ
όσο με την ουσία του έργου όσο και με τον ποιητή. Και αυτός ο χώρος δεν ήταν παρά το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου των πολιτικών εξόριστων της δικτατορίας στο Παρθένι της Λέρου, όπου ο ποιητής μαζί με άλλους βρέθηκε εκτοπισμένος. Χώρος ιστορικός, συναισθηματικά φορτισμένος με τις μαυροφόρες γυναίκες των εξορίστων να τριγυρνάν έξω από το στρατόπεδο κι άλλοτε να κλαίνε άλλοτε να οργίζονται και να ταρακουνάν το σύρμα... Καθηλωθήκαμε! Η δεύτερη παράσταση ήταν η πρόβα τζενεράλε του έργου " Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ " του Ιάκωβου Καμπανέλη από την θεατρική ομάδα του Δήμου Λέρου, που αριθμεί ήδη 20 χρόνια ζωής. " Κωμωδία " πανέξυπνη, απολαυστική που αποδόθηκε εκ-πλη-κτι-κά !!! Πλούσια και σε σκηνικά και κοστούμια. Υπερπαραγωγή χαρακτηρίστηκε. Αυτή η παράσταση έκλεισε και τις διακοπές μας στη Λέρο, αφού την είδαμε το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησής μας. Σημειώνουμε ότι η παράσταση παίζεται στο ανακαινισμένο και πρόσφατα εγκαινιασμένο κινηματοθέατρο του Λακιού, κτίριο απίστευτο, που μαζί με μια σειρά άλλα κτίρια - όλα κτισμένα πάνω στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του Μπάου Χάουζ- κάνουν το Λακί αρχιτεκτονικό μουσείο.
Στα δικά μας τώρα. Λέμε να ανεβάσουμε την κωμωδία του Μολιέρου Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ προφανώς επηρεασμένοι από το τελευταίο έργο αλλά και σαν αντίδραση στις σκληρές εικόνες πολέμου και καταστροφών, που ηθελημένα αναζητήσαμε σε μουσεία μα κυρίως στα βουνά του νησιού, όπου διεξήχθησαν κατά κάποιους ίσως από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
nikolaskoul

estragon είπε...

Αγαπητοι Ιζα-Δημητρη,
θα ηθελα να σας υπενθυμισω οτι εκκρεμει ακομη το ερωτημα μου προς εσας για το πως θα μπορουσα να επιτυχω μια καλης ποιοτητας ηχογραφηση των θεατρικων εργων που μεταδιδει το Τριτο Προγραμμα.
Αναμενω με ανυπομονησια την απαντηση σας.