Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΛΟΚΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο. Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε μονότονοι λέμε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας, όταν μπορούμε και ικανοποιούμε την επιθυμία κάποιων ραδιοθεατρόφιλων, που ζητάνε ν' αναρτήσουμε συγκεκριμένα έργα. Θα λέγαμε ότι αυτό μας ευχαριστεί περισσότερο από το να αποφασίζουμε εμείς έστω και με κάποια κριτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που αμέσως ανταποκριθήκαμε στην επιθυμία του πολύ αγαπητού μας Benikos και ανεβάζουμε την ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ του Γκολντόνι. Πιστεύουμε μάλιστα ότι θα τύχει καλής υποδοχής κι αυτή η κωμωδία του Μολιέρου της Ιταλίας, όπως και ο ΔΟΝ ΚΑΜΗΛΟ. Καλή διασκέδαση! 



5 σχόλια:

Benikos place είπε...

Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μεγάλη η χαρά που μου έδωσες. Την καλημέρα μου από το πολύ κρύο (10 βαθμούς έχει τώρα) Βερολίνο.

Seirios είπε...

Γεια σου Δημήτρη!

Καιρό έχω να αφήσω σχόλιο, όχι γιατί δεν βρίσκω πια ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις σου, μα γιατί μια σειρά γεγονότων δε με έχουν αφήσει να σταθώ όσο θέλω ώστε να γράψω δυο γραμμές!

Θα ξεκινήσω από τη Λοκαντιέρα, έργο αγαπημένο το οποίο το έχω δει επί σκηνής τρεις φορές με διαφορετικούς θιάσους. Θεωρώ ότι η καλύτερη παράσταση ήταν εκείνη προ τετραετίας με την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Ο Κάρλο Γκολντόνι σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, πολυγραφότατος και ας μου επιτραπεί η έκφραση «μεγάλη φίρμα» στην εποχή του! Την παρούσα ηχογράφηση παρότι την κατέβασα δεν έχω προλάβει να την ακούσω… ελπίζω σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία.

Αναφορικά με το «Δον Καμήλο» είμαι ενθουσιασμένος. Είχα δει την παράσταση στα 17 μου από μια θεατρική ομάδα της Πάτρας και το έργο μου είχε αρέσει. Κατόπιν εκείνης της παράστασης είχα διαβάσει κάποια πράγματα κι είχα κατά νου ότι επρόκειτο για έργο «σταθμό» στην θεατρική δράση του Μ. Φωτόπουλου. Αγνοούσα την ραδιοφωνική αποτύπωσή του, μέχρι που διάβασα τον κατάλογο με τα έργα που είχες αναρτήσει. Αλλά και πάλι δεν πίστευα ότι θα είναι με το Φωτόπουλο. Χάρηκα γιατί στο ξανάκουσμα του έργου θυμήθηκα εκείνη την εποχή της πρώτης παράστασης αλλά επιπλέον γιατί ο Φωτόπουλος ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του.

Το «εάλω η πόλις» δεν το κατέβασα… δεν ξέρω αλλά κάτι με έκανε διστακτικό! Ελπίζω να μην χάνω κάποιον θησαυρό εξαιτίας μιας ανόητης διστακτικότητας! (ενημέρωσε με αν συμβαίνει κάτι τέτοιο!!!)

Το αφιέρωμα στον Ιψεν το χάρηκα όσο λίγα πράγματα των τελευταίο καιρό. Πέραν των «Βρυκολάκων» που είχαν προηγηθεί οι λοιπές αναρτήσεις ήταν άριστες κι ειδικά το αφιέρωμα με τα σχόλια ήταν «καλό μάθημα».
---------------------------------------------
Σεντόνι ολόκληρο βγήκε και τούτο το σχόλιο! Ελπίζω να μην σε κούρασα!

*έχω αρχίσει να συμπαθώ τις ερμηνείες της Χατζηαργύρη! Παλιότερα μου φαινόταν πολύ μονότονη ερμηνευτικά… ίσως την έχω αδικήσει!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, σήμερα σε ανακάλυψα και το θεωρώ τεράστια τύχη!
Σε ευχαριστώ πολύ, κατέβασα με τη μία 4-5 έργα.
Μια επισήμανση: μπορείς να ανεβάσεις ξανά την καμπάνα και τα 6 κουτιά σπίρτα; Τα links δεν δουλεύουν

IZA είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ καλώς όρισες στα μέρη μας. Τα έργα αυτά τα έχουμε κατεβάσει, αλλά για σένα θα τα ξαναανεβάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

“Η Λοκαντιέρα” του Κάρλο Γκολντόνι.


Η κωμωδία, γραμμένη το 1750 περίπου (αλλά απίστευτα σύγχρονη) γεμάτη μουσική και τραγούδια, θεωρείται μια από τις καλύτερες κωμωδίες του μεγάλου Βενετσιάνου αναμορφωτή του ευρωπαϊκού θεάτρου

Αν και σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια χαριτωμένη ερωτική κωμωδία, το έργο θεωρήθηκε εξαιρετικά ενοχλητικό για τα χρηστά ήθη της εποχής του, όχι τόσο γιατί υμνεί τη γυναικεία χειραφέτηση, αλλά κυρίως για την καυστική κριτική στην υποκρισία και την ξιπασιά της "υψηλής" κοινωνίας, που συνήθιζε να ασκεί, ο μεγάλος Γκολντόνι

nikolaskoul