Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ ΤΟΥΝ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ


Το 1890 μετά τον αμφιλεγόμενο «Ιβάνωφ» (1887) ο Τσέχωφ γράφει ακόμα ένα μεγάλο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Ο Συλβαίν». Εκεί, καταγγέλλει το κακό που προκαλούν οι συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι να αλληλοκρίνονται στηριζόμενοι σε προκαταλήψεις, να κολλούν ετικέτες, να εκφράζουν οριστικές κρίσεις, να χτίζουν τη ζωή τους πάνω σε κλισέ και να σέβονται τα είδωλα. Το έργο δεν είχε τότε καμία επιτυχία: δήλωσαν ότι ο Τσέχωφ δεν γνώριζε τους κανόνες του θεάτρου και ότι αυτό έμοιαζε περισσότερο με νουβέλα παρά με θεατρικό. Το 1898 ο συγγραφέας ξαναδουλεύει το έργο και του αλλάζει τον τίτλο σε «Ο θείος Βάνιας». Ενα χρόνο αργότερα, ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας σε σκηνοθεσία Στανισλάφσκι
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας» (Εκδόσεις Σοκολη- Αθήνα 1992)
Την θεατρική περίοδο 2003-2004 ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθέτησε την παράσταση του θείου Βάνια και υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο, στη σκηνή του θεάτρου «Προσκήνιο».
Η παράσταση μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο σε μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο studio D της ΕΡΤ και μεταδόθηκε από το Γ΄ Πρόγραμμα στις 27 Μαρτίου 2004, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία : Γιάννης Μπέζος
Βοηθός σκηνοθέτη : Άγγελος Μπούρας
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τεχνική επιμέλεια: Τάσος Μπακασιέτας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σούλα Αθανασιάδου-Μαρίνα Τιμοθέεβνα, Δημήτρης Σιακάρας- Μιχαήλ Λβόβιτς Άστροφ, Γιάννης Μπέζος- Ιβάν Πετρόβιτς Βοϊνίτσκι (Βάνιας), Περικλής Μουστάκης- Αλεξάντρ Βλαντιμίροβιτς Σερεμπριακώφ, Γιάννης Ψυχογιός –Ιλιά Ιλίτς Τελιέγκιν, Μαρίνα Ψάλτη –Σοφία Αλεξάντροβνα-(Σόνια), Ναταλία Τσαλίκη- Ελένα Αντρέγεβνα, Ουρανία Μπασλή- Μαρία Βασίλιεβνα Βοϊνίτσκαγια, Άγγελος Μπούρας- εργάτης Εφήμ.

Επιμέλεια εκπομπής: Mara Kaloudi



Σε παλαιότερη ανάρτηση μας με τον Νίκο Παπακωνσταντίνου στον ρόλο του Θείου Βάνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: