Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ 
Morte accidentale di un anarchico

«Η κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» είναι μια ανελέητη σάτιρα της εξουσίας με το γνωστό τρελό χιούμορ του Φο, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Υπόθεση: Ένας τρελός για δέσιμο, ειδικός στις μεταμφιέσεις διεισδύει στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας, μεταμφιεσμένος σε ανώτατο ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διαλευκάνει την υπόθεση της «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Από εκεί αρχίζουν όλα…
Οι άνθρωποι της Ασφάλειας τρομοκρατημένοι γίνονται έρμαια στην εξυπνάδα και στη φαντασία του τρελού και πέφτουν σε όλες τις παγίδες που τους στήνει. Από άγριοι και βλοσυροί, μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε κάτι αξιοθρήνητα ανθρωπάκια που δέρνονται και αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, ενώ είναι έτοιμοι να πηδήξουν κι αυτοί απ’ το παράθυρο και… η κατηφόρα δεν έχει τέλος.
Το έργο γράφτηκε το 1970 για να ασκήσει κριτική στην κατάχρηση εξουσίας του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Μανώλης Γιούργος, Μηνάς Τίγκιλης, Νίκος Λύτρας, Έρση Μαλικένζου.   Στο ρόλο του τρελού ο Ηλίας Λογοθέτης

Μετάφραση-Ραδιοφωνική διασκευή: Βασίλης Τομανάς
Ραδιοσκηνοθεσία: Έρση Βασιλικιώτη
Μουσική Επιμέλεια: Λεωνίδας Μανωλικάκης
Ρύθμιση ήχου: Μάκης Γίγας
Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 1990.
Επιμέλεια εκπομπής : Μάρα Καλούδη


 
"Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού" Θ.Ο. Αιτωλικού - Πολ. & Μορφ. Συλλόγου "Το Αιτωλικό"  2015 - Διανομή:

Τρελός: Νίκος Ευαγγελινός
Αστυν. Μπερτότσο: Δημήτρης Στογιάννης
Αστυνόμος Πιζάνι: Γιώργος Σάλας
Διοικητής: Μελέτης Πατρινός
Αστυφύλακας: Διονύσης Παρράς
Δημοσιογράφος Φελέτι: Πόλυ Σφυρή
Δημοσιογράφος Ροζέτι: Ζωή Υφαντή

Σκηνοθεσία: Διονυσία Ολιβώτου
Σκηνογραφία:Μιχάλης Κότσαρης
Επιμέλεια Ηχου - Σχεδιασμός
Φώτα: Δημήτρης Στογιάννης
Το σήμα της παράστασης φιλοτέχνησε ο Μιχάλης Κότσαρης

Υπόθεση του αναρχικού Πινέλι: Το έργο του Φο αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός που τάραξε την Ιταλική κοινωνία προκαλώντας δημόσιο σκάνδαλο όταν ο αναρχικός σιδηροδρομικός υπάλληλος Τζουζέπε Πινέλι (ΠΙΝΟ) συνελήφθη για τις βομβιστικές εκρήξεις στην Ρώμη και το Μιλάνο το 1969.
Στις 15 του Δεκέμβρη, στις 12 παρά 3 τη νύχτα, η Διοίκηση της Αστυνομίας του Μιλάνου καλεί ασθενοφόρο. Στις 12:02, αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν να ρίχνεται στην αυλή του κτιρίου από το τέταρτο πάτωμα ο Πινέλι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, στη διάρκεια της ανάκρισης, ο επιθεωρητής Καλαμπρέζε έδωσε στον Πινέλι μια κοφτή στο λαιμό και τον σκότωσε. Μες στην αναμπουμπούλα, κάποιος αστυνομικός κάλεσε ασθενοφόρο. Έπειτα, όμως, οι αστυνομικοί σκέφτηκαν να σκηνοθετήσουν "αυτοκτονία" του Πινέλι. Τον πέταξαν νεκρό στο κενό και υποστήριξαν ότι πήδηξε μονάχος του απ' το ανοιχτό παράθυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: