Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΕΘΕΡΑ (ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ) ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΤΙΟΥ

Hecyra

The Mother-in-Law

Υπόθεση: Ο Πάμφυλος, γιος των ηλικιωμένων Laches και Sostra, είναι ερωτευμένος με μια πόρνη, την Bacchis Οι συνεχείς πιέσεις των γονέων του τελικά τον πείθουν και συναινεί σε έναν προαποφασισμένο γάμο με την άγνωστη σε αυτόν Philumena.
Σύντομα αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να μην αγγίξει ούτε μια φορά τη γυναίκα του και έχοντας απότομη συμπεριφορά απέναντι της να την αναγκάσει να φύγει.
Ενώ συμβαίνουν αυτά ο ίδιος πηγαίνει ένα αναγκαστικό ταξίδι και διάφορα περίεργα διαδραματίζονται κατά την απουσία του...


Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μάχη Σειράκου Καζαμία, Αριάδνη Χατζηκυριάκου, Τάκης Τσελέπας, Μόνικα Βασιλείου, Δώρα Κακουράτου, Θεόδουλος Μωρέας, Μαρούσα Αβραμίδου.


Ο Τερέντιος (Publius Terentius Afer, 186-159; π.Χ.) ήταν Λατίνος κωμικός ποιητής.
Ήρθε στην Ρώμη από την Βόρεια Αφρική ως δούλος του συγκλητικού Τερέντιου Λουκανού, ο οποίος διέγνωσε τις ικανότητές του, τον μόρφωσε, του απέδωσε την ελευθερία και του έδωσε το όνομά του.
Ο Τερέντιος πρόλαβε να γράψει και να δει επί σκηνής έξι κωμωδίες. Το 159 π.Χ. έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα από το οποίο δεν επέστρεψε. Είναι βάσιμο να θεωρηθεί πως τότε τελείωσε η ζωή του αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Όλα τα έργα του Τερέντιου διαδραματίζονται στην Ελλάδα και όλα ανάγονται σε ελληνικά πρότυπα, του Μενάνδρου πρωτίστως και του Απολλόδωρου του Καρύστιου. Κατηγορήθηκε σαν μιμητής αλλά η σύγχρονη κριτική δέχεται ότι προσάρμοσε τα πρότυπά του στην ρωμαϊκή πραγματικότητα. Η ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων του είναι βαθύτερη από αυτήν του Πλαύτου και η γλώσσα του και το ύφος του πιο εκλεπτυσμένα. Αλλά αυτά του στοίχισαν, στην Ρώμη της εποχής εκείνης, την ομαδική αποχώρηση των θεατών της Πεθεράς του δύο φορές, επειδή διεξάγονταν τις ώρες των παραστάσεων αγώνες πυγμαχίας και ξιφομαχίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O Ισοβίτης είναι ξανά στον αέρα και συνεχίζω ακάθεκτη να κατεβάζω έργα και να καίω δισκάκια.

Οι θησαυροί, που έχετε συγκεντρώσει εδώ, είναι απίστευτοι!!!

Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, όπου η βαρβαρότητα μας σφίγγει από παντού και δεν ξέρουμε τι θα φέρει η επομένη, δεν επιτελείτε μόνον έργο αντίστασης στην πνευματική φθορά, αλλά και έργο διάσωσης. Διότι, σε όσο περισσότερα χέρια φτάσουν τα αρχεία σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες διάσωσής τους για το μέλλον.

Σας οφείλουμε ένα μεγάλο "Εύγε κι Ευχαριστώ".

Μαρία