Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ



Το έργο του Georges Joseph Christian Simenon - A Man's Head εκδόθηκε πρώτη φορά το 1931 με τον Γαλικό τίτλο La Tête d’un Homme.
Στην συνέχεια εκδόθηκε στα Αγγλικά με τους τίτλους A Battle of Nerves, Maigret's War of Nerves, και The Patience of Maigret

Υπόθεση: Μια πλούσια Αμερικανίδα και η οικιακή της βοηθός δολοφονούνται άγρια. Η αστυνομία δεν δυσκολεύετε να βρεί τον δράστη αφού ο χώρος είναι γεμάτος με τα ματωμένα αποτυπώματα του. Τόσο ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση όσο και το δικαστήριο είναι σίγουροι για την ενοχή του. Η ποινή είναι θάνατος. Ενώ ο δράστης παραμένει στη φυλακή βρίσκει ένα μήνυμα που τον προτρέπει να αποδράσει και του υποδεικνύει τον τρόπο. Ο φυλακισμένος εγκληματίας ακολουθεί τις οδηγίες .....

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Μούστρας - επιθεωρητής Μαιγκρέ,  Θεόδουλος  Μωρέας, Βούλα Πελεκάνου, Ανδρέας Νικολής, Σώτος Φιλιππίδης. 

 


Ο Ζωρζ Σιμενόν γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου στις 13 Φεβρουαρίου 1903. Έπειτα από σπουδές στους Ιησουίτες έγινε, το 1919, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης, έπειτα υπάλληλος βιβλιοπωλείου, και τελικά ρεπόρτερ στη "Γκαζέτ ντε Λιέζ". Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Στο γεφύρι του Αρς" εκδόθηκε το 1921 και τότε ο Σιμενόν έφυγε απ τη Λιέγη για το Παρίσι. Παντρεύτηκε το 1923 με την "Τιζύ" και δημοσίευσε διηγήματα και νουβέλες σε πολλές εφημερίδες. Το 1924 εξέδωσε, με ψευδώνυμο, το πρώτο "λαϊκό" του μυθιστόρημα, "Το μυθιστόρημα μιας δακτυλογράφου". Ως το 1930, δημοσίευσε διηγήματα και μυθιστορήματα σε πολλούς εκδότες. Το 1931, άρχισε τις έρευνές του ο περίφημος ήρωας του, ο επιθεωρητής Μαιγκρέ.. Έγραφε τα βιβλία του, ταξίδευε, έστελνε ρεπορτάζ κι άφησε τις εκδόσεις Φαγιάρ για να πάει στις εκδόσεις Γκαλλιμάρ, όπου συνάντησε τον Αντρέ Ζιντ. Στο πόλεμο ήταν υπεύθυνος των Βέλγων προσφύγων στη Λα Ροσέλ και κατοικούσε στη Βανδέα. Το 1945 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το διαζύγιό του εγκαταστάθηκε ξανά στην Ευρώπη. Η δημοσίευση των απάντων του (72 τόμοι) άρχισε το 1967. Πέντε χρόνια αργότερα, ανήγγειλε επίσημα την απόφαση του να μη γράψει πια μυθιστορήματα. Ο Ζωρζ Σιμενόν πέθανε στη Λωζάννη το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια: