Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΥ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ





The Picture of Dorian Gray  OSCAR  WILDE


Ο νεαρός Ντόριαν αποκτά φιλία με έναν ζωγράφο, τον Μπάζιλ Χόλγουορντ, που τον βάζει στους κύκλους της αριστοκρατίας. Εκεί γνωρίζει έναν εκκεντρικό τύπο, τον Χένρι Γουότον, που μέλλει να γίνει ο μέντοράς του. Ο Γουότον μισεί την ηθικολογία και τους ηθικολόγους, μιλάει διαρκώς για την υποκρισία της τάξης του και παρασύρει τον άβγαλτο Ντόριαν στη σκοτεινή ανατολική πλευρά του Λονδίνου. Ο Ντόριαν γεύεται το τζιν και το όπιο σε φτηνές ταβέρνες και εθίζεται στην ηδονή του σεξ σε πολυτελή μπορντέλα. Με λόγια και έργα, ο Γουότον τον κάνει φιλήδονο και τον διδάσκει την τέχνη του να σκοτώνεις αυτό που λέμε ρομαντικό έρωτα. Ολισθαίνοντας στις κρυφές απολαύσεις σαν καλός μαθητής, θα επιλέξει για τον εαυτό του έναν θάνατο που θυμίζει την περιπέτεια του Φάουστ.

 Ο Ντόριαν ποζάρει στον φίλο του ζωγράφο, που απαθανατίζει ιδανικά την τελειότητα του όμορφου προσώπου του, και στη συνέχεια «πεθαίνει». Ερωτεύεται την εικόνα του και παραδίδει την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα την αιώνια εφηβεία του κορμιού. Η ψυχή, φυλακισμένη στην ομορφιά του πορτρέτου, φορτώνεται τις αμαρτίες του ιδανικού μοντέλου: του Ντόριαν, που για την ηδονή δεν διστάζει να φτάσει ακόμη και στο φόνο. Ο ζωγράφος είναι το πρώτο θύμα του.
Οι δεκαετίες περνούν και ο Ντόριαν Γκρέι παραμένει νέος, όμως το πορτρέτο του αλλάζει μορφή. Γερνάει, ασχημαίνει και, όταν γίνεται τερατώδες, ζωντανεύει όπως στις ιστορίες τρόμου. Στο επίπεδο της κοινωνικής αλληγορίας, ο Ουάιλντ σχολιάζει την υποκρισία που διαβρώνει τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού.

Για το ραδιόφωνο: Αφηγητής Μάκης Ρευματάς   -  Ντόριαν Γκρέι Δημήτρης Ποταμίτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Τρύφων Καρατζάς, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Αννα Αδριανού, Γιώργος Χριστοδούλου, Πάνος Χατζηκουτσέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: