Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΝΡΙ ΜΠΑΤΑΙΓ



 
Γυμνή Γυναίκα

The Model from Montmartre

La Femme Nue

Υπόθεση: Ένας επιτυχημένος πλέον ζωγράφος ξεχνά τη σύντροφο των δύσκολων νεανικών του χρόνων, η οποία ήταν και το μοντέλο που τον ενέπνευσε για να κάνει ένα από τα διασημότερα πορτρέτα του. Η απόφαση του όμως αυτή είναι οριστική ή η καρδιά του θα του ζητήσει να διαλέξει ξανά;

Η Κατίνα Παξινού το 1928, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο πρόζας ως μέλος του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη, παίζοντας στο έργο του Ανρί Μπατάιγ  «Γυμνή Γυναίκα»

Ανρί Μπατάιγ, (Henry Bataille, Νιμ 1872 – Ριέιγ-Μαλμεζόν 1922). Γάλλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν ακόμα σε νεαρή ηλικία. Έχοντας παρουσιάσει καλλιτεχνικές τάσεις στη ζωγραφική και στη συγγραφή ποιημάτων στο σχολείο, ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία 14 ετών. Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες συγγραφικές απόπειρες απέκτησε δημοσιότητα μετά την έκδοση του βιβλίου του L’Enchantement (1900), την οποία ακολούθησαν τα έργα του Μαμά Κολιμπρί (Maman Colibri, 1904), Η γυμνή γυναίκα (La Femme Nue, 1908, ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του) και Η μωρά παρθένος (La Vierge Folle, 1910).
Τα θεατρικά έργα του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία χάρη στη λεπτομερειακή και συχνά έντεχνη και εμπεριστατωμένη ανάλυση της νευρωτικής ψυχολογίας, σε περιπτώσεις ακραίας ερωτικής έντασης ή λεπτής συναισθηματικής απάθειας. Η τεχνική του βασίζεται στα υπονοούμενα και στις αποχρώσεις, ενώ δεν αποκλείει τα εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία τον κατέστησαν τελευταίο κληρονόμο του δράματος του 19ου αι.
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα του Το γαμήλιο εμβατήριο (1905) και Πολίς (1906), ενώ από τα πιο παράξενα έργα του είναι Ο Άνθρωπος με το τριαντάφυλλο (1920), μια νέα ερμηνεία του μύθου του Δον Ζουάν.
Η ποιητική συλλογή του με τίτλο Η θεία τραγωδία (La Tragédie Divine, 1917) είναι εμπνευσμένη από τη φρίκη του πολέμου. 
Πολλά έργα του έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο.          


Για το ραδιόφωνο

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ποταμίτης, Νίκος Βανδώρος, Κώστας Καστανάς, Γιώργος Βουτσίνος, Νίκη Τριανταφυλλίδου, Γιώργος Κατσάρας, Κυριάκος Δανίκας, Γιάννης Στρατάκης, Νίκος Βαμβακάς, Κατερίνα Μπόμπου, Γιάννης Σμυρναίος, Δημήτρης Ζακυνθινός, Θεόδωρος Ζιζίκος, Μαρία Δημητριάδου, Ιάκωβος Ψαρράς, Φραγκούλης Φραγκούλης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Νίκος Σκιαδάς, Λουκιανός Ροζάν, Γίτσα Βαλμά. 
                                                                                                                                                                     

1 σχόλιο:

Sherka είπε...

αισθάνομαι απλά και μόνο, ευγνομωσύνη και ευτυχία, ακούγοντας τα έργα που ανεβάζετε! Σ αυτή τη δύσκολη εποχή, είναι λύτρωση! να είστε καλά!