Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΣΚΑ



«Μια Γιαγιά θα μας σώσει» του Νικολάου Σίσκα

(Α΄Βραβείο Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου 2011)

1η μετάδοση

Μουσική Επιμέλεια: Ράνια Βισβάρδη

Σκηνοθεσία: Λήδα Δημητρίου

Διάρκεια: 57΄

Α΄ Μετάδοση: 21.10.12

Παίζουν: Ράνια Βισβάρδη (Γιαγιά), Λίζα Βολφ (Αλέκα), Ορέστης Ζωγράφος (Λευτέρης), Νικόλαος Σίσκας (Κώστας), Φαίη Ψυχοπαιδοπούλου (Σοφία).



Τον περασμένο Αύγουστο του 2012 το Τμήμα Επιμόρφωσης και Πολιτισμού Ελληνικής Ραδιοφωνίας αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα καινούριο ραδιοφωνικό έργο με σύγχρονο θέμα που ανήκει στην περιοχή της κωμωδίας - σάτιρας.

Ο Νικόλαος Σίσκας φιλόλογος, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας με λατρεία και γνώση όσον αφορά το ραδιοφωνικό θέατρο αποφάσισε να προσφέρει το βραβευμένο από το ΡΙΚ έργο του που έχει τίτλο: «Μια γιαγιά θα μας σώσει», για να παρουσιαστεί από το Τρίτο Πρόγραμμα.


Το έργο του Νικολάου Σίσκα, αναφέρεται σε μια σύγχρονη ελληνική οικογένεια που είναι καταχρεωμένη στις τράπεζες και κινδυνεύει από κατάσχεση. Η Αλέκα και ο Λευτέρης είναι θύματα του άκρατου καταναλωτισμού τους. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα, η επίδειξη, και η διαρκής σπατάλη.

Πέρα από τις όποιες αναφορές στην, μέχρι πρότινος, ελληνική κοινωνία το έργο φανερώνει και την αδυναμία των ανθρώπων γενικότερα να κρατήσουν στη ζωή τους ένα στοιχειώδες μέτρο. Διότι ακόμη κι αν δεχτούμε το ισχυρισμό πως η ευχαρίστηση βρίσκεται κυρίως στο περιττό, αν επικεντρωθεί κανείς απολύτως στο περιττό κινδυνεύει να καταστεί περιττή η ίδια η ύπαρξή του.

Και η απληστία δεν είναι δυνατόν ποτέ να έχει αίσιον τέλος…



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ερμηνείες κάποιων ηθοποιών ήθελαν δουλειά ακόμα αλλά η ιστορία μου άρεσε πολύ. Μου ξύπνησε και προσωπικές αναμνήσεις.

Μάρσια από Αγγλία

Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Σίσκας,πέρα από πολύ καλό παιδί,είναι και πολύ ταλαντούχος ηθοποιός. Οι πιο "κωμικοί" ρόλοι του ταιριάζουν περισσότερο, είναι,ίσως,αυτοί που του αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του,φυσιογνωμικά και ψυχικά.
Μακάρι να έχει την ευκαιρία να εξελίξει και να επιδείξει το ταλέντο του,τόσο ως ηθοποιού όσο και ως συγγραφέα.