Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΜΑΡΙΑΝΑ ΠΙΝΕΔΑ ΤΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ



 

Mariana Pineda   
 Federico García Lorca

 Η Μαριάνα Πινέδα είναι μια υπαρκτή εθνική ηρωίδα της Ισπανίας του 19ου αιώνα, που στα 27 της χρόνια την κρέμασαν στην πόρτα του σπιτιού της γιατί παρά τις προσπάθειες καλοπιάσματος κι εξαγοράς δεν έπαψε στιγμή να μιλά για Δημοκρατία και  Δικαιώματα.
Ο ίδιος ο Λόρκα λέγει ότι η Μαριάνα ήταν μια από τις πιο μεγάλες συγκινήσεις των παιδικών του χρόνων

ΛΟΡΚΑ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ Γεννήθηκε το 1898 στην Ανδαλουσία. Γιός αγρότη και δασκάλας, ποιητής, συγγραφέας και μουσικός. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική γιά να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία,τη μουσική και τη ζωγραφική. Το βιβλίο ποιημάτων και τα τραγούδια είναι οι δύο πρώτες του ποιητικές συλλογές. Το Τσιγγάνικο Ρομανθέρο ήταν η ποιητική συλλογή που τον καθιέρωσε. Ο Λόρκα ταξίδεψε αρκετά στην Ευρώπη και την Αμερική και γνώρισε κυρίαρχα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής. Το ποίημα Ποιητής στη Νέα Υόρκη και το Θρήνος γιά τον Ιγκνάσιο Σάντσες είναι δύο μοναδικά έργα του ποιητή. Όμως,εκτός από την ποίηση ο Λόρκα είχε μιά σημαντική παρουσία και στο θέατρο. Τα μάγια της πεταλούδας, Η Μαριάννα Πινέδα, Η θαυμαστή μπαλωματού είναι μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην ισπανία ο Λόρκα συνελήφθη από τους εθνικιστές και δολοφονήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε το πτώμα του, και πολύ περισσότερο, το λόγο της εκτέλεσης του. Το λογοτεχνικό έργο του αγαπήθηκε από πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Γκάτσος.


Για το ραδιόφωνο
Παίζουν οι ηθοποιοί:Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Τζόγιας, Μελίνα Βαμβακά, Μαρία Κατσιαδάκη, Άννα Μιχαήλ, Κωστής Καπελώνης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Χριστίνα Στόγια, Νικαίτη Κοντούρη, Ελένη Κοκκίδου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μάνια Παπαδημητρίου, Θοδωρής Γκόνης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Μετάφραση: Τάκης Δραγώνας
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Λεοντής
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό και η ερμηνεία της Λυδίας Κονιόρδου καταπληκτική!

Μάρσια από Αγγλία