Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΚΟΡΙΟΛΑΝΟΣ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ


Έργο γραμμένο το 1606-1607, εντάσσεται στα λεγόμενα «ρωμαϊκά» έργα του Σαίξπηρ, μαζί με τα Ιούλιος Καίσαρας,Τίτος Ανδρόνικος, Αντώνιος και Κλεοπάτρα. Η πλοκή του υφαίνεται με κύριο υλικό την υπερηφάνεια που αγγίζει τα όρια της έπαρσης. Ο Γαίος Μάρκιος Κοριολανός, γενναίος στρατηγός των Ρωμαίων, έρχεται σε σύγκρουση με τους συμπατριώτες του, αυτό το «πολυκέφαλο πλήθος» αλλά και με τη ρωμαϊκή Σύγκλητο και καταλήγει να ζητήσει τη βοήθεια του Αουφίδιου, στρατηγού των Βόλσκων, εχθρών των Ρωμαίων. Το τέλος του έργου και η δολοφονία του ήρωα Κοριολανού από συνωμότες καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αποστροφή του Σαίξπηρ για το ανώνυμο πλήθος, αυτή την «πρόστυχη μάζα» όπως λέει ο ίδιος.
Η σχέση λαού-εξουσίας, αλλά και λαού-ηγέτη αναλύονται εδώ πιο πολύ απ' οποιοδήποτε έργο του μεγάλου δραματουργού, ενώ ταυτόχρονα λυρικές διηγήσεις και σοφοί μονόλογοι συμπληρώνουν ψηφίδα την ψηφίδα το ρωμαϊκό μωσαϊκό που δεν είναι πολύ διαφορετικό απ' αυτό της κοινωνίας στην Ελισαβετιανή εποχή.


Παίζουν οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός, Βάσος Ανδρονίδης, Νίκος Γαροφάλλου, Κάκια Ιγερινού, Νεφέλη Ορφανού, Βασίλης Καίλας, , Κώστας Κοκκάκης, Γιώργος Μοσχίδης, Κώστας Κοντογιάννης, Γιώργος Μπαγιώκης, Παναγιώτης Ζαγανιάρης, Βλάσης Ζώτης, Γιάννης Θωμαίδης, Νίκος Παπαδόπουλος, Ντίνος Σούτης, Μάριος Τζανακάκης, Σίμος Χριστοδούλου 

Κοριολανός ο Νικήτας Τσακίρογλου  - Βολούμνια η Ελένη Χατζηαργύρη 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιώργος Θεοδοσιάδης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Βασίλης Ρώτας
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσα
ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ Δημήτρης Πουλόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΩΝ Δόμνα Ακατογλίδου-Στεφάνου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Βίκυ Μουνδρέα
Επιμέλεια : Μάρα Καλούδη 

2 σχόλια:

Kappadokas είπε...

Επειδή με ενδιαφέρουν αστυνομικά και κωμωδίες, που μπορώ να βρω "μαζεμένα" τέτοια έργα.

Ανώνυμος είπε...

Aρκετά καλη η διανομη του έργου. Ευχαριστω τον uploader.



Γιώργος Τσομπανίδης