Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΨΑΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΤ ΝΤΑΓΚΛΑΣ


 The Big Fisherman (1959)

Η μεγάλη πορεία του απόστολου Πέτρου, έως και τον θάνατο του στην Ρώμη του Τιβέριου.


Παίζουν οι ηθοποιοί: Βιβέτα Τσιούνη, Γιάννης Αποστολίδης, Χριστόφορος Χειμάρας, Λουκιανός Ροζάν, Θεόδωρος Μωρίδης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Κάκια Παναγιώτου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Λευκή Βεντουράτου.


Μη σας ξεγελάσει το μέγεθος... Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να μικρύνουμε το αρχείο, ρίχνοντας λιγάάάκι την ποιότητα του ήχου. Το έργο είναι 5 ώρες και 4 λεπτά !
και θα το κατεβάσετε από εδώ : 

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ο ΧΙΤΩΝ ΤΟΥ ΛΟΙΝΤ ΝΤΑΓΚΛΑΣ


«Ο Χιτών» (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά: The Robe) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο από το συγγραφέα Λόιντ Ντάγκλας το 1942 και είναι η ιστορία ενός Ρωμαίου αξιωματικού, του Μάρκελλου, που έλαβε μέρος στην σταύρωση του Χριστού. Ήταν ένα από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τη δεκαετία του 1940. Μπήκε στη λίστα μπεστ σέλλερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 1942 και τέσσερις βδομάδες αργότερα ανέβηκε στο Νο.1, θέση που κράτησε για σχεδόν ένα χρόνο. Ο Χιτών έμεινε στη λίστα για άλλα δύο χρόνια, επιστρέφοντας αρκετές φορές τα επόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένου και του 1953, οπότε και κυκλοφόρησε η κινηματογραφική του έκδοση.

Η υπόθεση του έργου ξετυλίγεται την εποχή της κατάπτωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών και τις ραδιουργίες των Ρωμαίων αριστοκρατών. Ο νεαρός Ρωμαίος χιλίαρχος Μάρκελλος Γαλλίων, γόνος μιας τέτοιας αριστοκρατικής οικογένειας, σταυρώνει το Χριστό κι ύστερα παίζει στα ζάρια τον Χιτώνα Του, τον οποίο και κερδίζει. Ξαφνικά όμως, νιώθει κάτι να αλλάζει μέσα του και ο Μάρκελλος γίνεται χριστιανός. Τίθεται στην υπηρεσία του Ναζωραίου έχοντας σύντροφό του τον Κορίνθιο σκλάβο του, Δημήτριο, που η δυνατή πίστη τους στο Χριστό εξισώνει τον άρχοντα με τον δούλο, για να τους κάνει δυο καλούς φίλους-αδερφούς.

Για το ραδιόφωνο:
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκιανος Ροζάν, Αντιγόνη Βαλάκου, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νίκος Βασταρδής, Σώτος Νικολούδης, Ρίτα Μουσούρη, Αννα Κυριακού, Κώστας Παπαγεωργίου, Νίκος Δενδρινός, Γρηγόρης Βαφειάς.



Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ



Το έργο αυτό ο Σαίξπηρ το έγραψε το 1607 ή στις αρχές του 1608 και για οδηγό του είχε τον Πλούταρχο, τον οποίο ακολουθεί πιστά. Η υπόθεση του εκτυλίσσεται στη Ρώμη και στην Αλεξάνδρεια, και ανήκει στα «Ρωμαϊκά έργα» του ποιητή, μαζί με τον «Ιούλιο Καίσαρα» και τον «Κοριολανό». Οι δύο τραγικοί ήρωές του και εραστές δεν είναι παιδιά στην πρώτη τους νεότητα, όπως ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, αλλά ώριμοι που ζουν ένα πάθος γεμάτο δύναμη και γενναιότητα ψυχής.
Ο Σαίξπηρ δικαιώνει τον έρωτά τους αυτό δείχνοντας την αφοσίωση των ερωτευμένων, που φτάνει ως το θάνατο: το τέλος της τραγωδίας του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας είναι ο θρίαμβος δύο ανθρώπων που παθιάζονται τόσο, ώστε συγχωρούν βασικότατα λάθη ο ένας του άλλου. Παράλληλα, στο έργο φαίνεται καθαρά το πολιτικό μήνυμα: η ευθύνη εκείνων που κυβερνούν και η αφροσύνη τους όταν καταλαμβάνονται από προσωπικές αδυναμίες.

ΚΕΙΜΕΝΟ
Για το ραδιόφωνο ηχογράφηση 1966




 ΗΘΟΠΟΙΟΙ  Λυκούργος Καλλέργης, Γιώργος Μοσχίδης, Κάκια Παναγιώτου, Μάκης Ρευματάς, Άρης Βλαχόπουλος, Νίκος Γαροφάλλου, Νίκος Δενδρινός, Μανώλης Δεστούνης, Λάμπρος Κοτσίρης, Βασίλης Κανάκης, Κώστας Καστανάς, Γιάννης Κανδήλας, Στέλιος Λιονάκης, Βασίλης Μαυρομμάτης, Γιώργος Μετσώλης, Δέσποινα Νικολαίδου, Σπύρος Ολύμπιος, Βαγγέλης Πρωτοπαπάς, Πόπη Παπαδάκη, Βίκτωρ Παγουλάτος, Βασίλης Παπανίκας, Νίκος Παπαναστασίου, Τάσος Παπαδάκης, Λουκιανός Ροζάν, Θόδωρος Σαρρής, Γιώργος Χριστόπουλος, Άγγελος Γιαννούλης


Αντώνιος ο Θάνος Κωτσόπουλος - Κλεοπάτρα η Άννα Συνοδινού

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιώργος Θεοδοσιάδης - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ  Βασίλης Ρώτας
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ιφιγένεια Ευθυμιάτου
ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ Βασίλης Καρράς -ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΩΝ Άρτεμις Τροίζου
ΜΟΝΤΑΖ Σπύρος Καβακόπουλος
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Βίκυ Μουνδρέα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ



 


Ο Βρούτος, φίλος του αυτοκράτορα Ιούλιου Καίσαρα και υπερασπιστής της δημοκρατίας, είναι ένας ακέραιος και στοχαστικός άνθρωπος, που αποτυχαίνει να πραγματώσει τους οραματισμούς του για τη δίκαια και λογική οργάνωση του κόσμου. Η πορεία του αρχίζει να διαγράφεται από τη στιγμή που πείθεται από τον Κάσιο πως η δημοκρατία κινδυνεύει, μέχρι την τελική συντριβή του από τον Αντώνιο. Ενώ ο Βρούτος και ο Κάσιος πίστευαν ότι θα αποτρέψουν την πρόθεση του Ιούλιου Καίσαρα να γίνει μονάρχης, ουσιαστικά πέτυχαν την πραγματική κατάλυση της δημοκρατίας στο πρόσωπο του Οκτάβιου Αυγούστου.
Όπως και στα άλλα δράματα του Σαίξπηρ, η ανακύκλωση του εγκλήματος για την κατάκτηση της εξουσίας θα ολοκληρώσει την τραγωδία

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Ζάχος, Σταύρος Ζαλμάς, Δημήτρης Τσούτσης, Σωτήρης Βάγιας, Τρύφων Καρατζάς, Δημήτρης Γούσης, Λόης Αβαγιανού, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Παερτσαλάκης, Τάκης Βουλαλάς, Γιώργος Λέφας, Λευτέρης Ελευθεριάδης.





Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΡΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΟΚΤΑΒΙΟΥ ΦΕΓΙΕ







 Le roman d'un jeune homme pauvre 


Octave Feuillet 







Υπόθεση: Στο Παρίσι, στη σοφίτα ενός αριστοκρατικού μεγάρου που ανήκε άλοτε στην οικογένεια του μαρκησίου ντε Σανσέ μένει τώρα ο γιος του ο Μαξίμ. Ο πατέρας του Μαξίμ πεθαίνοντας άφησε μόνο χρέη
Ο απόγονος των ντε Σανσέ έμεινε κυριολεκτικά στο δρόμο. Τώρα η μόνη του σκέψη είναι να δουλέψει για να ζήσει την αδερφούλα του
Ο κυριος Λοβεπέν, ενας συμβολαιογράφος αρκετά περασμένος στα χρόνια επισκέπτεται τον Μαξίμ και του προτείνει μια θέση σαν επιστάτης στο υποστατικό των Λαρόκ στη Βραττάνη (από τη συνοψη μέσα στο ηχητικό αρχείο)

Μια παρα πολύ όμορφη ιστορία και ενα ευχαριστο θεατρικό. ο Παπαμιχαήλ πολύ καλος και πολύ νέος (1958). DesC      Ευχαριστούμε πολύ για την υπόθεση του έργου και το σχόλιο σου.



Για το ραδιόφωνο:
μετάφραση και διασκευή Δημήτρη Κωνσταντινίδη, 
μουσική επιμέλεια Τώνιας Καράλη 
σκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου. 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Δημήτρης Μυράτ, Κώστας Σαντοριναίος, Δέσπω Διαμαντίδου.





Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ



Πρόκειται για μια σατιρική, ηθογραφική κωμωδία. Γράφτηκε στα τέλη της γερμανικής κατοχής και ανέβηκε από την Εταιρεία Ελληνικού θεάτρου, στις 9 Αυγούστου 1947, στο θέατρο Μακέδο.

Το 1995, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού.
Καθιστοί: Γιώργος Μούτσιος (Λάμπρος), Μιράντα Κουνελάκη (Θεανώ), Κώστας Ρηγόπουλος (Χατζηφώτης), Βίκυ Σταύρακα (Καλυψώ). Όρθιοι: Ρέα Φορτούνα (Γραμματούλα), Τάσος Πολυχρονόπουλος (Χαραλάμπης), Τάκης Λουκάτος (Διονύσης), Χρήστος Ευθυμίου (Θάνος), Τατιάνα Παπαμόσχου (Αννέτα).

Βασικός ήρωας είναι ο φιλοχρήματος και παραδόπιστος Γιάννης Χατζηφώτης, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια πολύ συνηθισμένη και κατακριτέα εικόνα της ελληνικής ζωής. Μέσω αυτού του προσώπου, ο συγγραφέας θίγει το πρόβλημα της μοίρας των υπερήλικων που γίνονται συχνά ανεπιθύμητοι όταν δεν έχουν λεφτά.

Για το ραδιόφωνο – ηχογράφηση 1968
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ανδρονίδης, Ρένα Γαλάνη,
Καίτη Χρονοπούλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιώργος Βελέντας, Δήμος Σταρένιος, Ελένη Κριτή, Μαρία Ζαφειράκη, Νάσος Κεδράκας, Φραγκούλης Φραγκούλης, Στάθης Γαβάκης, Κώστας Παπαγεωργίου, Λουκιανός Ροζάν, Γιώργος Τσιχουρίδης.




Μιχαήλ Κουνελάκης ήταν σκηνοθέτης, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου.
Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1901. Σπούδασε φιλολογία στο Βερολίνο και ακολούθως σκηνοθεσία στη περίφημη τότε σχολή του Μαξ Ρέινχαρτ. Στην Ελλάδα ήλθε το 1925 κι εργάσθηκε ως σκηνοθέτης στο θίασο Βεάκη - Νέζερ . Διετέλεσε επίσης επί οκταετία καθηγητής της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών καθώς και, επί μία δεκαετία, της δραματικής σχολής του Εθνικού Ωδείου. Από το 1944 και καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 διεύθυνε δική του σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα θεατρικά του έργα «Η αρπαγή της Σμαράγδως», «Ενοικιάζεται» και «Ερωτική καθοδήγηση». Έγραψε επίσης το μυθιστόρημα «Το παιδί της θάλασσας» καθώς και το δράμα «Τα μάγια» που βραβεύτηκε στον Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό του 1941, καθώς και «Περί σκηνοθεσίας». Ως θεατρικός κριτικός συνεργάσθηκε με διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες. Εργάσθηκε επίσης για λίγο και ως σκηνοθέτης στο κινηματογράφο.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΤΣΙΜΠΑΤΣΕΦ



WAR - война 
 Mikhail Petrovich Artsybashev


Δράμα εις 4 πράξεις

Το έργο πρωτοπαίχτηκε στη Αθήνα από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Αυτό ήταν το πρώτο έργο που ανέβασε, γύρω στο 1970, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ίδρυσε ο Νίκος Παροίκος, το οποίο σκηνοθέτησε και στο οποίο έπαιξε και ο ίδιος μαζί με άλλους φοιτητές.
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Θεανώ Ιωαννίδου, Κώστας Ναός, Μαρία Σκέντερη, Καίτη Ιμπροχόρη, Ηλίαας Πλακίδης, Ελένη Ράντου, Ορφέας Ζάχος, Γιώργος Χριστόπουλος, Μανώλης Τσιλιμίδης, Γιώργος Μάζης,Πέπη Κεχαγιαδάκη, Νίκος Παντελίδης