Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΗΣ ΛΟΤΗΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ


       Στο βραβευμένο αυτό βιβλίο η συγγραφέας διηγείται την ιστορία δύο αδελφών που η δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τούς χωρίζει από τους γονείς τους. Ένα μυθιστόρημα που ξεχωρίζει για το διαχρονικό του μήνυμα, ένα μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιάς.

      Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1916, σε ένα χωριό των Σερρών. Η Ελλάδα έχει μόλις μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Φοβούμενη τους βόρειους γείτονες που πολεμούν με τις Κεντρικές Δυνάμεις, μια μακεδονική οικογένεια παίρνει το τρένο της φυγής. Μέσα στον πανικό ο μικρός γιος Αλέξανδρος χάνεται, και ο αδελφός του Άγγελος, υπόσχεται στη μητέρα τους ότι θα τον βρει και θα τον επιστρέψει σε αυτήν σώο. Πώς θα καταφέρει άραγε να τηρήσει την υπόσχεσή του, όταν σε λίγο αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς και οδηγείται σε στρατόπεδο εργασίας μέσα στην ξένη χώρα;


Ο Μικρός Αδελφός βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στη Μακεδονία από το 1916 ως το 1918
Κόρη ταυ Σερραίου λόγιου Νατάλη Εμμ. Πέτρoβιτς και της αθηναίας Ματίνας Ράμμoυ, πελoπovvησιακής καταγωγής, η Λ.Π.-Α. γεννήθηκε στις 12.8.1937 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και ξέρες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής φιλολογίας.
Εργάστηκε επί 27 χρόνια (1958-1984) στην αποστολή Ελλάδας της ICEM, διεθνούς οργανισμού για την προστασία μεταναστών και προσφύγων.
Παράλληλα με τη βιοποριστική εργασία της, ασχολήθηκε εντατικά με τη μελέτη της παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας και τη συγγραφή βιβλίων κυρίως για παιδιά και νέους. Ως σήμερα έχει γράψει συνολικά πενήντα οκτώ βιβλία (50 για παιδιά και νέους, 5 θεωρητικά για την παιδική/νεανική λογοτεχνία, 3 συλλογές διηγημάτων για μεγάλους) καθώς και πλήθος άρθρα για την παιδική λογοτεχνία. Μετέφρασε τέσσερα ξέρα παιδικά βιβλία και πολλά δοκίμιο. Από το 1986 ασχολιέται και με το κολάζ. Με την τεχνική αυτή έχει εικονογραφήσει έξι από τα βιβλία της.
Το 1984 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβεία παιδικής λογοτεχνίας ταυ Ιδρύματος Ουράvη και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Από άλλους φορείς της έχουν απονεμηθεί εννέα ακόμη βραβεία παιδικής λογοτεχνίας. Επίσης έλαβε δύο τιμητικά διπλώματα: Το 1989 από το Πανεπιστήμια της Padova για την αναγραφή βιβλίου της στ Τιμητικό Πίνακα ταυ Πανευρωπαϊκού Βραβείου Pier Paolo Vergerio και το 1992 για την αναγραφή βιβλίου της στ Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY). Προτάθηκε δύο φορές ως υποψήφια από την Ελλάδα για το διεθνές βραβεία παιδικής λογοτεχνίας H.C. Andersen, του 1994 και του 2010. Το 1995 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Σερρών-Μελενίκου της απένειμε τιμητική πλακέτα. Από άλλους φορείς της έχουν απονεμηθεί τρεις ακόμη τιμητικές πλακέτες για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.
Έργα της έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα κορεατικά. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Σε ελληνικά και ξένα περιοδικά έχουν επίσης δημοσιευτεί άρθρα της για την παιδική λογοτεχνία (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, εβραϊκά). Το έργο της έχει αποτελέσει θέμα διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Νηπιαγωγών τω Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο, έχει δώσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις για την παιδική λογοτεχνία και έχει μιλήσει σε εκατοντάδες σχολεία, συλλόγους, σωματεία και πνευματικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Το 1978 εξελέγη μέλος ταυ Διοικητικού Συμβουλίου ταυ Κύκλου ταυ Ελληνικού Βιβλίου - Ελληνικού Τμήματος της IΒΒΥ (http://www.greekibby.gr), για τους σκοπούς του οποίου (ανάπτυξη και προαγωγή της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας) εργάστηκε εθελοντικά επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε Σύμβουλος, Ταμίας, Γενική Γραμματέας, Υπεύθυνη επικοινωνίας με την ΙΒΒΥ και από το 2000 ως το 2008 Πρόεδρος.
Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα I. Αvδρoυτσόπoυλo κι έχει μία κόρη (την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βath ), ένα γιο (τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας) και μια εγγονή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ;