Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΓΕΛΑ του Γιωργου Σεβαστικογλου




Η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες ηθογραφίες του νεοελληνικού θεάτρου.Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου έγινε το καλοκαίρι του 2012 σε μια πραγματική αυλή (ο τυπικός σκηνικός χώρος πάμπολλων ηθογραφιών) στο Μεταξουργείο.




Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης –εξαιρετικής- παραστασης μας πληροφορεί αναφορικά με τον καμβά του έργου: «Αθήνα, 1950. Μετεμφυλιακή Ελλάδα. Μετανάστευση. Αθήνα του σήμερα. Απώλειες. Η Αγγέλα φτάνει από το χωριό της με μια βαλίτσα όνειρα να δουλέψει υπηρέτρια. Η μοίρα των τάξεων. Η μαστροπεία, η σήψη, τα λαϊκά μπλούζ, ο ιταλικός κινηματογράφος, μια Ελλάδα που μάχεται. Μνημόνια και κρίση. Αδιέξοδο. Αυλή και ιστορία. Υπόγειο και καημός. Όνειρα που κλείνουν σε ντουβάρια 1x1. Κινηματογραφικοί ήρωες σε ξεθωριαμένα πανιά με ασπρόμαυρα όνειρα και έρωτες. Επιβίωση και ματαιότητα. Ανασφάλεια... σ’ έναν τόπο όπου οι άνθρωποι πιάνουν ένα μπράτσο μόνο τις Κυριακές.
Μια Ελλάδα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, εκεί που ξεπηδούν οι πρώτοι πίνακες του Τσαρούχη, η ποίηση του Ρίτσου, οι πρώτες νότες του Θεοδωράκη και οι μελωδίες του Χατζιδάκι, οι παραστάσεις του Κουν, τα αηδόνια του ρεμπέτικου και οι χορδές των μπουζουκιών, του Χιώτη και του Τσιτσάνη... η Αγγέλα είναι η Ελλάδα που παλεύει ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες.
Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου με την Αγγέλα, εκφράζει αυτή τη νέα πραγματικότητα που προήλθε από τον Εμφύλιο και σχημάτισε τη μικροαστική κοινωνία και το θέατρο στη μεταπολεμική Ελλάδα: το δίπολο της μεταπολεμικής ζωής μας σε πολλές εικόνες αλλά μόνο δύο πράξεις, όνειρο και διάψευση. Άραγε άλλαξε τίποτα τα τελευταία 60 χρόνια;».
Η σκηνοθεσία του έργου για την Κρατική Ραδιοφωνία έγινε από τον Γιαννη Νικολαιδη,ενώ τους ρολους ερμηνευουν οι ηθοποιοι: Τζενη Στεφανακου, Ζωζω Ζαρπα. Βαλεντινη Μουταφη, Μαιρη Βενεζη, Γιαννης Νικολαιδης, Αλεκος Μανδηλας, Χαρα Κανδρεβιωτου, Γιωργος Παπαδημητρακης, Ακης Δρακουλινακος.
 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έργο πολύ αληθινό.

Μάρσια από Αγγλία