Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Το γυναικοχώρι, των αδερφών Κιντέρο.









Ένα επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο, οι αδελφοί Κιντέρο (Serafín Álvarez Quintero (Utrera, Sevilla, 26/3/1871 – Madrid, 12/4/1938, Joaquín, Utrera, 20/1/1873 – Madrid, 14/6/1944), έγραψαν το σημερινό μας έργο.









Το Γυναικοχώρι βρίσκεται στην Ανδαλουσία. Εκεί, λίγο πιο κάτω από την πλατεία που η Κάρμεν έτρεχε πίσω από τον Αντόνιο Βάργκας και ο δον Χοσέ της έκοψε το δρόμο και τη ζωή. Εκεί που οι μεγάλοι έρωτες μπορούν και ξεριζώνουν τα σίγουρα από τις ψυχές των αλαζόνων και αλλάζουν ξαφνικά τις ήσυχες ζωές τους.


Από την παρουσίαση του έργου το 1912
Οι γυναίκες εκεί συζητούν στις ρούγες, μαγειρεύουν, πλένουν και απλώνουν και σκοτώνουν τις κατσαρίδες με τον ίδιο τρόπο όπως στον Πύργο, στη Μάνη, στη Νέα Ιωνία, στα Μέγαρα, το ξέρω από πρώτο χέρι.

Ακούστε, αγαπητοί ακροατές, το ευχάριστο αυτό έργο και σκεφτείτε πώς το κλίμα, το φως του ήλιου, οι αγροτικές ασχολίες,  διαμορφώνουν την ίδια αντίληψη, την ίδια συμπεριφορά, τις ίδιες συνήθειες, τους ίδιους χαρακτήρες στα παράλια της Μεσογείου. Η Κόντσα Πουέρτα είναι η Πότα του Σκαρέα, η κυρά Σταθούλα, η Γιαννάκαινα, η θεια Ροδόκλεια, είναι οι θείες μου, η γιαγιά μου κι η μάννα μου με τις φιλενάδες τους.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί ακροατές και αγαπητοί συνεργάτες, να αφιερώσω αυτό το έργο στους αγαπημένους μου φίλους, στη Σεβίλλη, και στα υπέροχα παιδιά τους και να τους ευχηθώ κάθε καλό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Μητσάκης, Ελένη Ξανθάκη, Δημήτρης Μαλαβέτας, Ελένη Χαλκούση, Νάσος Κεδράκας, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Σμάρω Στεφανίδου, Λουκιανός Ροζάν, Έρση Δοξακοπούλου, Χρήστος Δοξαράς, Κλεώ Σκουλούδη, Μαρία Σκούντζου, Θεώνη Παπαδάκη, Ρίτα Παγώνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: