Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η κυρία με τα άσπρα γάντια, του Άγγελου Τερζάκη


 
Κατά πληροφορίες από την Θεσσαλονίκη, δόθηκε χθες το βράδυ εκεί με επιτυχία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η πρεμιέρα του έργου του Άγγελου Τερζάκη «Η κυρία με τα άσπρα γάντια» κατά σκηνοθεσίαν Σωκράτη Καραντινού. [...]. Ο συγγραφεύς της «Κυρίας με τα άσπρα γάντια» Άγγελος Τερζάκης, προς τιμήν του οποίου παρετέθη χθες, μετά την παράστασι, γεύμα, αναχωρεί σήμερα από την Θεσσαλονίκη επιστρέφων στην Αθήνα. 19 Ιανουαρίου 1962. 




Άγγελος Τερζάκης









Έφη Ροδίτη
Μια γυναίκα μεγαλωμένη με τις αντιλήψεις της αστικής ηθικής, παντρεμένη χωρίς αγάπη μ' έναν πλούσιο επιχειρηματία, έρχεται ξαφνικά σ' επαφή με τον κόσμο της νέας γενιάς: η δεκαεφτάχρονη κόρη της Αλίκη έλειψε μια ολόκληρη νύχτα απ' το σπίτι της, για να βρεθεί με τον Αλέξη, έναν οργισμένο, νέο καλλιτέχνη. Η συμπεριφορά της αναστατώνει τη μάνα, η οποία συναντά το νέο με σκοπό να τον πείσει να διακόψει κάθε σχέση μαζί της. Κατά βάθος όμως, γυρεύει να γνωρίσει αυτό που στερήθηκε σ' όλη της τη ζωή και που με τόση ευκολία απέκτησε η κόρη της. Το βίωμα της Αλίκης θα ζωντανέψει ξαφνικά μέσα της την γυναίκα και θα της αποκαλύψει το πραγματικό κενό της ζωής της. Η Ειρήνη χάνει τα άσπρα της γάντια για να βρει τον εαυτό της, κλεισμένη όμως πάντα στη μοναξιά που βαραίνει την οικογενειακή της συμβίωση και την κοινωνική της ζωή. (Από το αρχείο του ΚΘΒΕ)

Άκουσα το έργο με μεγάλη προσοχή. Ήταν καθηλωτικό. Οι ερμηνείες εξαιρετικές. Απολαυστικά διαφορετικός ο Κωνσταντόπουλος. Πολύ άψυχος και ακατάλληλος ο Παρτσαλάκης. Η Ροδίτη καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια του ακροατή.
Όσο για το θέμα: δεν είμαι κατάλληλος να το κρίνω. Κουράστηκα να γίνομαι κακός. (Ούτε κριτικός θεάτρου τέτοια κακία). Γιατί πέφτω συνέχεια σε έργα με γυναίκες πλούσιες, παντρεμένες, με παιδιά, κοινωνική θέση, που όμως θα ήθελαν να είναι κάτι άλλο; Που δεν πρόλαβαν να κάνουν κάτι;
Και ποιος φταίει όταν έχουμε ποθημένα; Γιατί να μην έχουμε αναμνήσεις ή έστω τύψεις;

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λουίζα Ποδηματά, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Έφη Ροδίτη, Ελένη Κουλουριώτη, Θόδωρος Βογιατζής, Χλόη Λιάσκου.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά καθηλωτικό έργο, εξαιρετικές ερμηνείες από Ροδίτη-Κωνσταντόπουλο......
Προσωπικά ταυτίστηκα με τον γιατρό και τις απόψεις του περί ζωής, λάτρεψα την Ειρήνη(αν και ως μάνα απέτυχε) και άκουσα έναν απαθή, αμέτοχο σύζυγο με πολλές ευθύνες για τη διάλυση της οικογένειάς του.
Συμφωνώ όσον αφορά την άθλια ερμηνεία του Παρτσαλάκη...