Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΝΗΛ ΣΑΙΜΟΝ

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΜΑΡΩΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
 

Barefoot in  the Park


Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας. Απόψε για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε έργο του Νηλ Σάιμον, γνωστού πολυγραφότατου και πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα. Οι " Ξυπόλυτοι στο πάρκο" είναι μία κωμωδία, γραμμένη το 1963, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή από την κινηματογραφική της μεταφορά.

Το έργο μας παρουσιάζει την αρχή της ζωής ενός νεόνυμφου ζευγαριού τη δεκαετία του '60 στη Νέα Υόρκη. Ο Πολ (ένας συντηρητικός δικηγόρος) και η Μάγκι (η ανάλαφρη σύζυγος) μετακομίζουν μαζί στο πρώτο τους διαμέρισμα. Καθώς η νιρβάνα του μήνα του μέλιτος δίνει τη θέση της στην σκληρή πραγματικότητα της δημιουργίας ενός νοικοκυριού, ξεκινάνε και τα δύσκολα για το ζευγάρι αλλά και τα παράδοξα μεταξύ τους. Η πεθερά γκρινιάζει επίμονα. Ο μεσόκοπος Λοθάριο του από πάνω διαμερίσματος φλερτάρει ασύστολα. Η χαρά δίνει τη θέση της στο άγχος και σε μια σειρά τρελών κωμικών καταστάσεων.


Ο κυρίαρχος της κωμωδίας του Μπρόντγουεϊ - Νηλ Σάιμον-προσάρμοσε το επιτυχημένο του έργο σε μια κλασική ταινία το 1967 με τον ομώνυμο τίτλο. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι ο Κύριος Στρέιτ και η Τζέιν Φόντα είναι η γυναίκα του Μάγκι.


Μόλις ένα χρόνο μετά τη συγγραφή της δηλ. το 1964 η κωμωδία ανέβηκε στο θέατρο "ΔΙΟΝΥΣΙΑ" σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη με τους: Λαμπέτη, Καζάν, Καρρά, Καππάτο, Σταρένιο και Σμάρω Στεφανίδου ,που λίγες μέρες πριν έφυγε σε πολύ βαθιά γεράματα. Η φωτογραφία της είναι από το πρόγραμμα της παραπάνω παράστασης και προέρχεται από το αρχείο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.


Την μεταφορά στα ερτζιανά -σαν ραδιοσκηνοθέτης- ανέλαβε ο Δημήτρης Νικολαΐδης, στηριγμένος στην ίδια μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και με τους : Βάσω Μανωλίδου, Αντώνης Αντωνίου, Τώνης Γιακοβάκης, Στέφανος Ληναίος, Δήμος Σταρένιος και Σμάρω Στεφανίδου, να ερμηνεύουν τους ρόλους.



O Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Neil Simon γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης. Μαζί με τον αδελφό του Ντάνι Σάιμον έγραφε από το 1948 μικρά σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σκετς για το Μπρόντγουέι όπως τα : Catch a star (1955), και το "New faces of 1956. Η πρώτη μεγάλη κωμωδία του ήταν το 1961 με τον τίτλο "Come Blow Your Horn". Ύστερα έγραψε το "Barefoot in the Park" (1963) και το "The Odd Couple "Ένα παράξενο ζευγάρι" το 1965, με το οποίο καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους κωμωδιογράφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ακολούθησαν τα "Plaza Suite" (1968), "The Prisoner of Second Avenue" (1971), " The Good Doctor (ελλ. απόδ.=Βότκα Μολότωφ)" (1973), "God`s favourite" (1974), Brighton Beach Memoirs (1983), "Biloxi Blues" (1984), "Broadway Bound" (1986), "Laughter on the 23rd Floor" (1993), και "45 Seconds from Broadway" (2001). Ο Neil Simon είναι πολυγραφότατος και πολυτάλαντος αφού ο ίδιος υπήρξε και παραγωγός και σεναριογράφος, αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Πολλά από τα έργα του έγιναν δημοφιλή, παρά το γεγονός ότι η κριτική στην αρχή δεν τα αντιμετώπισε θετικά. Οι κωμωδίες του θίγουν θέματα της μεσοαστικής κοινωνίας. Έχει τιμηθεί με πάρα πολλά βραβεία.

Δε θα κουραστούμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, την εκτίμησή μας στο πρόσωπο της κυρίας Αιμιλίας Κτενά, που για πολλά χρόνια επιμελείται τις εκπομπές για το θέατρο στο ραδιόφωνο.Ελπίζουμε -ως μεγάλο πια ραδιοθεατρόφιλο κοινό -στην αδιατάρακτη συνέχεια αυτών των εκπομπών.


Καλή σας ακρόαση!


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αναφορά σας στο Τρίτο και στην κ. Κτενά και σας παρακαλώ να συμπεριλάβετε στις δικές σας ευχαριστίες και τη δική μου. Γιώργος, από Σύρο.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Αγαπημένε μου Σείριε, κι αυτό το κατεβάζω. Ενα ολόκληρο θησαυρό εχεις μαζέψει εδώ. Είσαι ένας άγγελος.

Κουμπαρομπεμπέκα είπε...

Πολύ αγαπημένο θεατρικό έργο !!! Εύγε !!!