Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ο ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΟΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ



Διασκευή εις τα καθ΄ ημάς της κωμωδίας του Μολιέρου 

«Ο Φιλάργυρος» του Κωνσταντίνου Οικονόμου (εξ Οικονόμων).


Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου-Κωνσταντίνος Οικονόμος επιμ. Κωστής Σκαλιόρας

 

Υπόθεση: Δεν υπάρχει χειρότερος τσιγκούνης σε ολόκληρη τη Σμύρνη από τον Εξηνταβελόνη.  

Ο πλούσιος  χήρος όχι μόνο στερεί από τα παιδιά και τους υπηρέτες του ακόμα και το φαγητό,  αλλά, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του, σκαρφίζεται τους πιο εξωφρενικούς και αταίριαστους γάμους για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ευτυχώς για όλους, ο υπηρέτης, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την τσιγκουνιά του, θα δώσει τη λύση χτυπώντας τον διαβόητο τσιφούτη στο πιο ευαίσθητο σημείο του.…

 

Ο Εξηνταβελόνης του Κωνσταντίνου Οικονόμου, γράφεται στη Σμύρνη το 1816. Το έργο, ένα από τα πιο σημαντικά του νεοελληνικού διαφωτισμού, αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου, αλλά κατακτά την θεατρική αυθυπαρξία του μέσα από την ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, που προσαρμόζονται στα οικεία -και διαχρονικά- κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.



Ραδιοσκηνοθεσία: Νίκος Ιγγλέσης
Παραγωγή: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)
Στον ρόλο του Εξηνταβελόνη, ο Σωκράτης Καραντινός

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πατρίτσια Πετεμερίδη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χάρης Παναγιώτου, Θάνος Πετεμερίδης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Φιλίς Καραβιώτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Στέλιος Καυκαρίδης, Μαρία Σταυρινού, Μόνικα Βασιλείου, Βλαδίμηρος Καυκαριδης.

 


 

Με την ραδιοφωνική ηχογράφηση του έργου του Κωνσταντίνου Οικονόμου που πραγματοποιήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), συνεχίζεται αυτήν την Κυριακή η σειρά μεταδόσεων από το Τρίτο, έργων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού, στην ενδυνάμωση των εθνικοαπελευθερωτικών οραμάτων και σχεδίων των υπόδουλων Ελλήνων, τα οποία οδήγησαν στην επανάσταση του 1821, καθώς και στη σφυρηλάτηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας του νεοσύστατου ελεύθερου κράτους.


Η πρώτη μετάδοση της ηχογράφησης πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1977, στο πλαίσιο της εκπομπής «Από το Ελληνικό και Ξένο Δραματολόγιο» 






1 σχόλιο:

  1. Να καλησπερίσω αφήνοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαίρετη και μοναδική δουλειά που κάνετε στο κομμάτι του ραδιοφωνικού θεάτρου.
    Μοναδικά έργα και δημιουργίες.
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

τα σχόλια σας

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.