Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

SHERLOCK HOLMS & SIGMUND FREUD ΤΟΥ NICHOLAS MEYER



Sherlock Holmes & Sigmund Freud

O sir Arthur Conan Doyle είναι ο δημιουργός των Sherlock Holmes και Dr. John Watson. Εκτός όμως από αυτόν πολύ αργότερα άλλοι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ως πρωταγωνιστές σε έργα τους, τους δυο αυτούς ήρωες.
Ένας από αυτούς είναι ο Nicholas Meyer που έγγραψε τη νουβέλα "The seven-per-cent solution" η οποία τοποθετεί το έργο στο 1891.

Υπόθεση: Ο Sherlock Holmes επισκέπτεται αναπάντεχα τον φίλο του Dr. Watson στο σπίτι του. Η συμπεριφορά του είναι πολύ περίεργη και γενικά φαίνεται να αγωνιά για έναν επικείμενο κίνδυνο που θα τον απειλήσει σύντομα.
Μετά από λίγο ο Holmes θα εξομολογηθεί πως υπεύθυνο για όλη την κατάσταση θεωρεί τον καθηγητή James Moriarty. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα "Napoleon of Crime". Τον υποδεικνύει ως εγκέφαλο όλων των μεγάλων εγκληματικών ενεργειών που συμβαίνουν κατά καιρούς και του αποδίδει την ικανότητα να παραμένει στο απυρόβλητο.
Ο Dr. Watson πιστεύει πως τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό του φίλου του ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια εθισμένος στην χρήση κοκαΐνης.
Σε συνεργασία με την γυναίκα του αποφασίζει να βρει τρόπο ώστε ο  Holmes να τους ακολουθήσει στην Βιέννη για να συναντήσουν τον Dr. Sigmund Freud ελπίζοντας πως με τις πρωτοποριακές μεθόδους του θα διεισδύσει στο μυαλό του φίλου του και θα μπορέσει να βρει τις αιτίες για την σημερινή κατάσταση του.  
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, ο Holmes ερευνά μια υπόθεση απαγωγής με διεθνείς επιπτώσεις και ο Freud αποκαλύπτει ένα σκοτεινό μυστικό που βρίσκεται καλά κρυμμένο στο υποσυνείδητο του Holmes.

Το έργο μεταδόθηκε από το ΡΙΚ σε δώδεκα συνέχειες.



Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ


Ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε το έργο το 1948. Έμπνευση για τη συγγραφή του στάθηκε η προσπάθεια του να μάθει αγγλικά άνευ διδασκάλου, με τη βοήθεια ειδικών κασετών. Οι ακαταλαβίστικες φράσεις ήταν η βάση για το πρώτο του έργο.

Στο έργο δεν υπάρχει καμιά φαλακρή τραγουδίστρια. Αυτό που υπάρχει είναι η έντονη διάθεση του Ιονέσκο να σατιρίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δείχνοντας τη ματαιότητα της μετριότητας. Χρησιμοποιώντας κοινοτοπίες και πομπώδης φράσεις στην καθημερινή τους ζωή για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι ένοικοι ενός σπιτιού το μόνο που καταφέρνουν είναι το ακριβώς αντίθετο: να μην επικοινωνούν καθόλου.

Με τη Φαλακρή Τραγουδίστρια ο Ιονέσκο θεωρούσε ότι είχε γράψει την απόλυτη τραγωδία. Κι όμως, όπου παιζόταν το έργο, το κοινό έπεφτε κάτω από τα γέλια. Ο Ιονέσκο αρχικά αντέδρασε, αλλά τελικά συναίνεσε λέγοντας: "Από τη στιγμή που το κωμικό είναι η διαίσθηση του παραλόγου, τότε, κατ' εμένα, το κωμικό είναι πολύ πιο κοντά στην απελπισία παρά το τραγικό".

Η Φαλακρή Τραγουδίστρια δίχασε κριτικούς και κοινό, όταν πρωτοπαίχτηκε. Ο τύπος της εποχής χαρακτήρισε τον συγγραφέα και το θίασο του σκηνοθέτη Νικολά Μπατάιγ, απατεώνες. Όμως, το ίδιο το έργο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του, τελικά αποτέλεσε σταθμό για το θέατρο της πρωτοπορίας και σήμερα θεωρείται κλασικό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το έργο του Ιονέσκο επηρέασε μεγάλες θεατρικές ομάδες, όπως οι Monty Pythons και σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Mel Brooks, ο Μπουνιουέλ κ.α.

Σε φιλοσοφικό επίπεδο, η Φαλακρή Τραγουδίστρια βασίζεται πάνω στη σκέψη των υπαρξιστών διανοούμενων της εποχής και με αυτή την πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, ο Ιονέσκο επιτίθεται σ' ένα κόσμο που έχει χάσει τη μεταφυσική του διάσταση, κάνοντας έκκληση, μέσα από την παρωδία και το χλευασμό της απολιθωμένης γλώσσας, για την αποκατάσταση μιας ποιητικής αντίληψης για τη ζωή.

Σήμερα, στην εποχή της επικοινωνίας, η Φαλακρή Τραγουδίστρια δεν είναι μια παράλογη περιπέτεια. Είναι η καθημερινότητα της μικροαστικής κοινωνίας μας, όπου η ακατάσχετη φλυαρία κινδυνεύει να καταβάλει τη σκέψη!




Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γαροφάλλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Σοφοκλής Πέπας, Παγώνη, Ματίνα Καρρά, Κώστας Κοντογιάννης.


Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάχη Σειράκου, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Πίτσα Αντωνιάδου, Ανδρέας Μαραγκός, Έλλη Κυριακίδου, Φώτος Φωτειάδης.


Ο Ευγένιος Ιονέσκο και το Θέατρο του Παραλόγου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας εμφανίστηκε στο χώρο του θεάτρου το 1950 με τη "Φαλακρή Τραγουδίστρια", την εποχή που το θέατρο του παραλόγου διέτρεχε την λαμπρότερη περίοδό του. Ο συνδυασμός του έργου των ντανταϊστών, του Νικολάι Γκόγκολ και του Μπέρτολ Μπρεχτ ή των σουρεαλιστών και του Σαλβαδόρ Νταλί, καθώς και των υπαρξιακών θεωριών του Σαρτρ και του Καμύ, δημιούργησε ένας είδος θεάτρου που συνοψίζεται στα λόγια του Ιονέσκο "όταν ο άνθρωπος χάνεται στον κόσμο, οι πράξεις του γίνονται παράλογες και άχρηστες".

Αρχικά, ασχολήθηκε περισσότερο με μονόπρακτα έργα, στα οποία ουσιαστικά ανέπτυσσε περαιτέρω τις "παράλογες" ιδέες της "Φαλακρής Τραγουδίστριας". Στη συνέχεια, προχώρησε και στη συγγραφή ολοκληρωμένων θεατρικών έργων, προσπάθεια που αρχικά δεν καρποφόρησε, μέχρι το 1962 που έγραψε το "Ο Βασιλιάς Πεθαίνει."
 

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΪΚΟΛ ΚΛΕΫΤΟΝ ΧΑΤΤΟΝ




Roundabout - Michael Clayton Hutton

Υπόθεση: Ο David και η Ruth είναι ένα αγαπημένο και ευτυχισμένο ζευγάρι. Μια μέρα που η Ruth ετοιμάζεται για ολιγοήμερο ταξίδι ο David ξεκινά μια συζήτηση για ένα φανταστικό τρίτο πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει το όνομα Pola ....

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Κώστας Τύμβιος, Πατρίτσια Πετεμερίδου, Χρήστος Ελευθεριάδης, Μάχη Σειράκου Καζαμία.


Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΣΙΠΗ



ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ του Λεωνίδα Τσίπη
Χορόδραμα 

Μια πρωτοποριακή και ενδιαφέρουσα παράσταση ανεβαίνει στην σκηνή του Θεάτρου Κνωσσός βασισμένη στη Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι.
Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση δράσης , λόγου και χορού εμπλουτισμένη από την κλασική μουσική της Λίμνης των Κύκνων μπλεγμένη με μια επική μουσική.

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Λαζαρίδη ταξιδεύει τον θεατή σε άλλες διαστάσεις και οι πολυπληθέστερες πλοκές του έργου αφήνουν στον θεατή μια γλυκιά αλλά συγχρόνως και πικρανάλατη αίσθηση από τοις σκηνές του έργου που εμφανίζονται μπροστά του.
Η Καταπληκτική Πόπη Αστεριάδη ( μια από τους πρωτοπόρους του Νέου Κύματος) που μετά από πολύ καιρό εμφανίζεται στην σκηνή του Θεάτρου Κνωσσού, ερμηνεύοντας τον ρόλο της μάνας ,απλόχερα ξεδιπλώνει το μεγάλο ταλέντο της αφήνοντας άφωνο και συντετριμμένο τον θεατή.
Ο Λάμπρος Τσάγκας πλασάροντας τον ρόλο ενός Δικηγόρου και συνάμα σύζυγο καθηλώνει με την ερμηνεία του.
Η καταπληκτικές χορογραφίες του Jimmy Kalis και της Σοφίας Τρανά αγκαλιάζουν και συγκινούν με την αρμονία τους πάνω στα κλασικά χορογραφημένα κομμάτια του Τσαϊκόφσκι. Όμως δεν μένουν μόνο εκεί αλλά ερμηνεύουν με μοναδική μαεστρία όπως και στον χορό τους θεατρικούς ρόλους του έργου μετατρέποντας με τοις ερμηνείες του μια τεράστια γκάμα συναισθημάτων στον θεατή.
Η Φιλίτσα Καλογεράκου με την ατίθαση και νεανική φόρμα της ξεγελάει και καθηλώνει τον θεατή με την ερμηνεία της κάνοντας μια πικραμένη μα ταυτόχρονα δυναμική επιχειρηματία που προσπαθεί ν αναπνεύσει πάνω από της επιρροές των παιδικών της χρόνων.
Την σκηνογραφία την υπογραφή ο Γιάννης Κοντορουχάς
Την Καλλιτεχνική επιμέλεια την έχει και υπογράφει ο γίγαντας του καλλιτεχνικού στερεώματος Φώτης Μεταξόπουλος
Όλα αυτά ξεκινάνε στης αρχές Δεκεμβρίου
Στο ιστορικό θέατρο Κνωσσός: Κνωσσού 11- Πλ Αμερικής

Παραστάσεις Δευτέρα - Τρίτη, ώρα 9.00΄ μ.μ.   210–8677070