Δεύτερος από αριστερά: Θόδωρος Δημήτριεφ (Μέγας ναύαρχος), Σπύρος Λουκάς (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Νίκος Καζής (Ντον Πέντρο), Κώστας Αθανασόπουλος (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Ανδρέας Παπαδόπουλος (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Άρης Βλαχόπουλος (Αλβάς Κονσάλβες), Δημήτρης Ντουνάκης (Ντον Φέλιξ). Δέκατος από αριστερά: Άγγελος Γιαννούλης (Ντον Κριστοβάλ), Σπύρος Ολύμπιος (Ντον Μανοέλ Οκάγιο), Φραγκούλης Φραγκούλης (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.), Μιχάλης Μαραγκάκης (Υπολοχαγός Μαρτίν), Δημήτρης Μιχαηλίδης (εκτός διανομής, μ.τ.ρ.). Στο βάθος, δεξιά: Νίκος Τζόγιας (Φερράντε). Στο κέντρο: Ελένη Χατζηαργύρη (Ινές ντε Κάστρο).
Για τοραδιόφωνο:
Χρονολογία Ηχογράφησης 31 Ιανουαρίου 1967
Πρώτη εκπομπή: 17 Φεβρουαρίου 1967
Επαναληπτικές εκπομπές: 29 Μαρτίου 1977, 3 Μαίου 1992
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Μήτσος Λυγίζος,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σοφία Μιχαλίτση,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ιουλία Ιατρίδη,
ΔΙΑΣΚΕΥΗ Κώστας Τύμβιος,
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Μετσόλης, Ντίνος Δουλγεράκης, Καίτη Χρονοπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Σταύρος Ρωμανός, Γιώργος Κανδρής, Κώστας Κακαβάς, Σοφία Καπασακάλη, Κόκα Στυλιανού, Θάνος Κανέλλης, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Κοσμόπουλος, Γιώργος Μπάρτης, Νίκος Περέλης, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης.
Ο Ανρυ Μαρι Ζοζεφ Φρεντερικ Εξπεντιτ Μιλον ντε Μοντερλαν υπηρξε δοκιμιογραφος,μυθιστοριογραφος και ενας απο τους εξεχοντες γαλλους θεατρικους συγγραφεις του 20ου αιωνα.Γεννηθηκε το 1895 από οικογενεια με ριζες καταλανικες.Σημαδεμενος από την εμπειρια της στρατευσης στα χρονια του Α’ Παγκοσμιου Πολεμου γραφει τα πρωτα του αυτοβιογραφικα μυθιστορηματα που διαπνεονται από ενα εντονο στοιχειο ηρωισμου .Τα εργα της επομενης περιοδου χαρακτηριζονται απο αναφορες σε χαρακτηρες ηθικα αμεμπτους και με εντονη αισθηση της συναδελφικοτητας.Στην τετραλογια του “Τα νεα κοριτσια” αφηνει να διαφανουν τασεις μισογυνισμου,αγγιζοντας παραλληλα την συγγραφικη επιτυχια και αναγνωριση .Την ιδια εποχη ταξιδευει πολυ στο χωρο της Μεσογειου,κυριως σε Ιταλια,Ισπανια και Αλγερια.Μετα τον Β’ Παγκοσμιο Πολεμο στρεφεται κυριως στην συγγραφη θεατρικων εργων, τα οποια εδραιωνουν την λογοτεχνικη του φημη.Ως σημαντικοτερα μπορουν να αναφερθουν :“Η νεκρη βασιλισσα”,”Πορτ Ρουαγιαλ”,” Ο καρδιναλιος της Ισπανιας “,“Πασιφαη “.Στα τελευταια χρονια της ζωης του επιστραφει στο μυθιστορηματικο ειδος με τα εργα “Το χαος και η νυχτα “ και “Τα αγορια “ .Το 1960 εκλεγεται μελος της Γαλλικης Ακαδημιας.Σχεδον τυφλος και με σοβαρα προβληματα υγειας θα δωσει τελος στην ζωη του αυτοκτονωντας στις 21 Σεπτεμβριου 1972.
“Η νεκρη βασιλισσα” πραγματευεται την αληθινη ιστορια της Ινες ντε Καστρο.Στο εργο κυριαρχει η προσωπικοτητα του μοναρχη Φερραντη,ο οποιος αποφασιζει να σκοτωσει την αγαπημενη του γιου και διαδοχου του,εχοντας ως γνωμονα- υποτιθεται – το καλο του βασιλειου του. Οι αιτιες που οδηγουν στον θανατο της Ινες δεν μας είναι ξεκαθαρες ,καθως ο βασιλιας αρχικα επιχειρηματολογει υπερ της απορριψης της ιδεας του φονου για να τον διαπραξει ,όμως,στην συνεχεια. Οι ενεργειες του καταδεικνυουν τον παραλογισμο και την ασυνεπεια που συχνα χαρακτηριζουν την ανθρωπινη συμπεριφορα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
τα σχόλια σας
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.