ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ
του Άντον Τσέχοφ,
διασκευή του ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΡΟΥ
Ο Γάλλος, ρωσικής καταγωγής, συγγραφέας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον εμπλουτισμό της λογοτεχνίας και της δραματουργίας στη χώρα του.
Το έργο του περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα που παίχτηκαν με επιτυχία στο Παρίσι, αλλά και εξαιρετικές μεταφράσεις και θεατρικές διασκευές στα γαλλικά πολλών ρώσικων αριστουργημάτων. Και να, που το σημερινό μας έργο προέρχεται από τη Ρωσία, την «πρώτη» πατρίδα του Αρού, κι από έναν ιδιαίτερα αγαπημένο στην Ελλάδα Ρώσο συγγραφέα, τον Άντον Τσέχοφ. «Αυτό το ζώο το παράξενο» από το ραδιοφωνικό θέατρο…
ΥΠΟΘΕΣΗ
Αυτό το ζώο το παράξενο… Μα ποιο; Φυσικά ο άνθρωπος. Άνθρωποι που μέσα από την αλήθεια τους ξεδιπλώνουν τους ρόλους τους, του άτακτου συζύγου, της ζηλιάρας συντρόφου, της μοναχικής ερωμένης. Και το θέμα τους… Και βέβαια η αγάπη. Ο Αρού διασκεύασε πέντε διηγήματα του Τσέχωφ τα οποία αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του θεατρικού αυτού έργου. Καλή ακρόαση…
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Γκαμπριέλ Αρού
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αλίκη Γεωργούλη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ράνια Βισβάρδη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Γιαννίσης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Νικήτας Τσακίρογλου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Κούλα Αγαγιώτου, Ντίνος Καρύδης, Κική Ρέππα, Γιώργος Νέζος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 47 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1977 (21 Απριλίου)
ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ
Το σημερινό μας έργο έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο τόσο από επαγγελματικούς όσο και ερασιτεχνικούς θιάσους. Αναφέρω το ανέβασμα του 1967 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Μπούχλη (τον έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο ραδιοφωνικό θέατρο ως σκηνοθέτη) με πρωταγωνιστές τους: Μάνο Κατράκη, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλίκη Γεωργούλη κ.α.
Για την ιστορία η σημερινή μετάφραση της Αλίκης Γεωργούλη είναι η ίδια με αυτή της θεατρικής παράστασης του 1967.
Ο Γκαμπριέλ Αρού, με πραγματικό όνομα Γκαμπριέλ Αρουτσέφ, ήταν λογοτεχνικός και θεατρικός συγγραφέας, ενώ διασκεύασε και μετέφρασε στη γαλλική πολλά κείμενα. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1909. Το 1921, μετά τα συμβάντα της ρωσικής επανάστασης, πήγε μαζί με την οικογένειά του στο Παρίσι. Το 1930 αποκτά το πτυχίο λογοτεχνίας από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στην αρχή ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα, αλλά μετέπειτα ασχολήθηκε και με τα θεατρικά κείμενα. Πρώτο του θεατρικό έργο είναι το «Ορφέας ή ο φόβος των θαυμάτων» που γράφτηκε το 1935. Ακολουθούν τα: «Αυτό το ζώο το παράξενο», «Δύο επί δύο κάνουν πέντε», «Μήλα για την Εύα» κ.α. Από το 1950, ξεκινάει να ασχολείται με τον κινηματογράφο, γράφοντας σενάρια ( «Hussars», «Ο θάνατος σ’ αυτό τον κήπο» κ.α.), είτε διασκευάζοντας για τον κινηματογράφο. Ο Αρού υπήρξε λάτρης του αρχαίου ελληνικού δράματος και των μεγάλων ελληνικών κλασικών κειμένων. Το 1981 βραβεύτηκε με το θεατρικό έπαθλο του Γαλλικού θεάτρου. Πέθανε το 1982.
Ευχαριστούμε πολύ τον NikosPs για το έργο και το κείμενο.
Ήταν άψογο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ.