Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

"ΒΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΤΟΝΙ ΦΙΛΗΣΕ...

και κατουρημένες ποδιές" "Κι εγώ θα φιλήσω. Φέρτε μου κατουρημένες ποδιές..." Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του ΑΧΟΡΤΑΓΟΥ γαμπρού στην ομώνυμη κωμωδία του Ψαθά, που μας είναι πολύ γνωστή στην κινημαγραφική της εκδοχή. Εδώ σε ηχογράφηση του1980 τους ρόλους ερμηνεύουν ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, η Σαμπάχ, ο Ηλίας Λογοθέτης, η Βάσια Τριφύλλη, ο Μάρκος Λεζές και άλλοι ηθοποιοί. Τώρα είναι αλήθεια ότι το "καίω" λίγο αυτό το έργο, γιατί είχα κατά νου το χειμώνα να έκανα ένα αφιέρωμα σε έργα που έχουν κάνει καριέρα στο σινεμά με επιτυχία και έχουμε και την ραδιφωνική τους καταγραφή. Ίδομεν.
Μετά την καυστική σάτιρα του Ψαθά τι λέτε για ένα αστυνομικό; Πρόκειται για την ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ σε ηχογράφηση του 1972. Είναι ένα δυνατό έργο, που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Στους βασικούς ρόλους εδώ ακούγονται οι Γ. Βουτσίνος, η Κατσ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, μέσα από την καρδιά μας σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ευχάριστες διακοπές. Εμείς είμαστε ήδη στο ακριτικό νησί της Σάμου και δροσιζόμαστε στα γαλανά του νερά. Κι όσο κι αν λένε ότι στις διακοπές ξεχνιέσαι και ξεχνάς, τέτοιους φίλους σαν εσάς δεν τους εγκαταλείπεις ούτε το καλοκαίρι. Έχοντας πάρει μαζί σου το θεατρικό αρχείο, λίγο χρόνο να αφιερώσεις έτοιμη η ανάρτηση. Λοιπόν απόψε ανεβαίνουν δύο έργα από την άποψη της εποχής εντελώς αντίθετα. Το πρώτο ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ του Ερρίκου Χάρτμαν σε ηχογράφηση του 1957 με τους Καρούσο, Χαλκούση, Χατζηαργύρη , Παπαμιχαήλ(σε μια από τις λίγες ραδιοφωνικές θεατρικές συμμετοχές) και το δεύτερο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του δικού μας Γιάννη Μαρή σε ηχογράφηση του 1981 με τους Κατσαδράμη, Βασιλάκου, Απέργη, Μ. Παπακωνσταντίνου και Μπάρκουλη(κι αυτός με ελάχιστες ραδοφωνικές παρουσίες). Οι συνειρμοί γύρω από τους τίτλους επιτρέπονται.
 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ και  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο ΝΟΥΜΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο. Μετά από παρότρυνση ενός νέου φίλου του blog,, που ενέσκυψε σαν σίφουνας ( καλοπροαίρετα το λέω) αναδίφησα στα θεατρικά μας αρχεία και αναρτώ δύο ακόμα ραδιοφωνικές καταγραφές της φωνής του αγαπημένου μας Δημήτρη Χορν. 

Η πρώτη καταγραφή βρίσκεται στο έργο Ο ΝΟΥΜΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚ ΧΟΛ του ΤΖΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ 
Μετάφραση, προσαρμογή και σκηνοθεσία για το ραδιόφωνο: Μηνάς Χρηστίδης
Μουσική σύνθεση και πιάνο: Μίμης Πλέσσας
Παίζουν: Μιχάλης Αθανασόπουλος, Νόρα Δεμπονέρα, Θόδωρος Κατσαδράμης, Τιτίκα Νικηφοράκη, Νίκος Παπαναστασίου, Τάνια Σαββοπούλου, Ζώρας Τσάπελης, Δημήτρης Χορν
και η δεύτερη είναι η απόδοση του ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ του ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ. 
Διαβάζει ο Δημήτρης Χορν (1977)
Από την εκπομπή του Νίκου Πιλάβιου - του γνωστού Παραμυθά - "Κάθε Σάββατο και κάτι άλλο".
Σπάνια ηχογράφηση του 1977 από το αρχείο της ΕΡΤ.Με τον τρόπο που μόνο ο Δημήτρης Χορν γνώριζε...

Μετά από αυτές τις αναρτήσεις μάλλον εξαντλήθηκαν τα "αποθέματα" του αρχείου μας με τη φωνή του Χορν. Αν κάποιος φίλος διαθέτει κάτι άλλο...

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΨΕΝ;

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο. 
Με την ανάρτηση του έργου Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του Ερρίκου Ίψεν κλείνουμε τον κύκλο του αφιερώματος στον μεγάλο δραματουργό με αφορμή τα 103 χρόνια από τον θάνατό του. 
Το έργο μεταδόθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου ( των ευρωεκλογών ) από το ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα. 
Το βέβαιο είναι ότι κάποτε θα επανέλθουμε σ' αυτόν για διάφορους λόγους, γιατί με τον Ίψεν δεν " ξεμπερδεύεις " ποτέ.
 

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΨΕΝ (μέρος Β΄)

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, μετά μια μικρή ανάπαυλα, επανερχόμαστε στη σειρά των έργων του ΙΨΕΝ, για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον ογκόλιθο του παγκόσμιου θεάτρου. 

Πριν καιρό το ΤΡΊΤΟ πρόγραμμα μετέδωσε την άπαιχτη στην Ελλάδα τραγωδία του ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΣΤΟ ΧΕΝΚΕΛΑΝΤ. 
Καλή ακρόαση!


Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΛΟΚΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο. Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστούμε μονότονοι λέμε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας, όταν μπορούμε και ικανοποιούμε την επιθυμία κάποιων ραδιοθεατρόφιλων, που ζητάνε ν' αναρτήσουμε συγκεκριμένα έργα. Θα λέγαμε ότι αυτό μας ευχαριστεί περισσότερο από το να αποφασίζουμε εμείς έστω και με κάποια κριτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που αμέσως ανταποκριθήκαμε στην επιθυμία του πολύ αγαπητού μας Benikos και ανεβάζουμε την ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ του Γκολντόνι. Πιστεύουμε μάλιστα ότι θα τύχει καλής υποδοχής κι αυτή η κωμωδία του Μολιέρου της Ιταλίας, όπως και ο ΔΟΝ ΚΑΜΗΛΟ. Καλή διασκέδαση! 



Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ του Σωτήρη Πατατζή


Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο. Μετά μια σειρά από "βαριές" αναρτήσεις σκεφτήκαμε να ελαφρώσουμε λίγο το ρεπερτόριο, ανεβάζοντας μια κωμωδία με πολύ επίκαιρες εκλογικές προεκτάσεις κι αναφορές, μα και διαχρονικές αξίες. 

Ο ΔΟΝ ΚΑΜΗΛΟ είναι ένα απολαυστικό έργο με τον Μίμη Φωτόπουλο στο ρόλο του καθολικού ιερέα και άλλους γνωστούς ηθοποιούς. Κρίσιμη επισήμανση θεωρούμε ότι η φωνή του Μίμη Φωτόπουλου σπάνια έχει αποτυπωθεί σε ραδιοφωνικές εκδοχές θεατρικών έργων, σε αντίθεση με το πλήθος των συμμετοχών της γνωστής φιγούρας στην ελληνική κινηματογραφική τοιχογραφία. 

ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ του Σωτήρη Πατατζή  (Giovanni Guareschi ) 
Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός 
Μουσική επιμέλεια: Ιφιγένεια Ευθυμιάτου 
Α΄Μετάδοση: 22.12.85 
Διάρκεια: 120΄ 
Παίζουν: Μίμης Φωτόπουλος, Ελένη Καλλία, Γιάννης Βούρος, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κοντογιάννης, Χρήστος Μωραϊτης, Σταμάτης Τσελέπης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τζένη Σαμπάνη. 
Προλογίζει ο σκηνοθέτης. 

Πλοκή: Ιταλία: Ο εν ενεργεία Δήμαρχος Φλουράτος, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, διεκδικεί γι' άλλη μία τετραετία το Δημαρχιακό θώκο με αντίπαλο του τον - αριστερών πεποιθήσεων - υποψήφιο Δήμαρχο, Πεπόνε. Κινδυνεύοντας οι χριστιανοδημοκράτες να χάσουν τις εκλογές, μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα πολιτικά κόλπα. Συμπαρασύρουν με το μέρος τους και τον Δον Καμίλο, εκπρόσωπο της εκκλησίας, ώστε να συμβάλλει στη νίκη τους, επισείοντας τον κίνδυνο της από βορράν εισβολής. Τα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις, εναλλάσσονται τόσο ραγδαία και απρόβλεπτα, που για πρώτη φορά, Δήμαρχος εκλέγεται ο Πεπόνε. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εχθροτήτων και αντιπαλοτήτων, είναι να γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσα στο γιο του Πεπόνε και στην ανιψιά του Δον Καμίλο. Και ότι δεν καταφέρνει να κάνει η πολιτική και κομματική αντιπαλότητα, το πετυχαίνει ο έρωτας των δύο παιδιών. 
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο θέατρο "Άλφα" από το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπου κι αν ξαναπαίχτηκε. Πρόκειται για σάτιρα του πολιτικού φανατισμού που παραμένει πάντα επίκαιρος στη σύγχρονη κοινωνία. 
Επιμέλεια: Λήδα Δημητρίου