Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 12 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΛΕΡΗ




Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΡΙΚΟΥΡΑ

Υπόθεση: Ο Κίμων Γαλάτης και η Λιάνα θα θυμηθούν την πρώτη υπόθεση που ανέλαβαν με εντολέα τον Αριστόδουλο Τρίκουρα. Ο πελάτης έμαθε από ένα προσκλητήριο γάμου πως την ερχόμενη Κυριακή παντρεύεται ο ίδιος μια γυναίκα που ονομάζεται Χριστίνα Γιαννακέλη. Το πρόσωπο αυτό του είναι εντελώς άγνωστο αλλά και δεν έχει καμία διάθεση να παντρευτεί. Την Κυριακή οι τρεις τους θα πάνε στην εκκλησία προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο. Εκεί ο Αριστόδουλος Τρίκουρας θα συλληφθεί από τον αστυνόμο Λεβέντη κατηγορούμενος για τον φόνο της Χριστίνας Γιαννακέλη που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της ....

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πίτσα Αντωνιάδου - Λιάνα, Θεόδουλος Μωρέας - Κίμων Γαλάτης, Τάκης Τσελέπας, Μίκης Νικήτας, Νεόφυτος Νεοφύτου, Ανδρέας Μακρίδης, Ανδρέας Ποταμίτης, Ανδρέας Ζεμπίλας, Νικίας Νικολαΐδης.
Κείμενο Μάριου Βελέρη.


Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 11 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΒΑΛΕΡΗ



ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΪ



Υπόθεση: Ο Κίμων Γαλάτης έχει ήδη περάσει το τεστ των γρίφων που είχε σκαρώσει ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Ντέμης και τώρα θα πρέπει να αναλάβει μια υπόθεση εξαφάνισης. Η Κάτια Πετεφρή που είναι η πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου που σκηνοθέτησε ο Ντέμης εξαφανίστηκε χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Το έργο θα πρέπει να παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο και όπως φαίνεται πλησιάζει μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Ενδιαφερόμενος για την ανεύρεση της Κάτιας είναι και ο Τώνη ο αρραβωνιαστικός της που όμως δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τον ντεντέκτιβ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πίτσα Αντωνιάδου - Λιάνα, Θεόδουλος Μωρέας - Κίμων Γαλάτης, Χρήστος Ζάνος, Έλλη Κωνσταντινίδου, Τάκης Σταυρινίδης, Σπύρος Σταυρινίδης.
Κείμενο Μάριου Βελέρη.


Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΩΝ ΛΟΥΚΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑΛΕ





D-ale carnavalului - Ion Luca Caragiale

Το έργο γράφτηκε το 1885 και παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου την ίδια χρονιά.
Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1984 από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» στο Ά Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ.

Υπόθεση: Ο κομμωτής και οδοντίατρος Nae είναι ένας αχόρταγος Δον Ζουάν. Μια φιλενάδα, η Miţa δεν είναι αρκετή γι αυτόν. Θέλει και την Didina. Σε τέτοιες καταστάσεις τα προβλήματα είναι πολλά. Τα δυο κορίτσια έχουν η κάθε μια και τον μόνιμο σύντροφό της. Η Miţa τον βίαιο Mache Razachescu που ψάχνει να βρει τον Nae και η Didina τον Pampon που και αυτός σχεδιάζει να του δώσει ένα καλό μάθημα. Δυστυχώς και η Miţa  έχει μαζί της ένα μπουκαλάκι με οξύ που ίσως το ρίξει στο πρόσωπο του κομμωτή...
Όλοι οι παραπάνω θα βρεθούν σε ένα πάρτι μασκέ για μια ατελείωτη νύχτα ξεφαντώματος.

Μετάφραση: Λάμπρος Πετσίνης
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Πετσίβας
Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ
Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου
Ρύθμιση ήχου: Γιάννης Παπαδόπουλος
Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Λύτρας - Γιροδάκης, Σαράντος Φράγκος - Πομπόν, Τιτίκα Βλαχοπούλου - Νίτσα, Λεωνίδας Βαρδαρός - Εφοριακός, Τάκης Καραθανάσης - Στραβοπόδαρος, Λευτέρης Ελευθεριάδης - Τζερεμές, Χρίστος Νικολαϊδης - γκαρσόν, Άννα Μακράκη - Ντιντίνα, Δημήτρης Πετράτος - Καμαριέρης του ξενοδοχείου.
 
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.



Ο ΄Ιων Λούκα Καρατζιάλε (Ion Luca Caragiale, Χαϊμανάλε 1852-Βερολίνο 1912) είναι ίσως ο σημαντικότερος δραματουργός και σατιρικός συγγραφέας της Ρουμανίας, το έργο του οποίου είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κωμωδίες του «Ένα χαμένο γράμμα», «Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση» και «Τα αποκριάτικα αστεία» αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου των θεάτρων της Ρουμανίας. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη ζωντάνια, την αμεσότητα, το πηγαίο χιούμορ και τον σαρκασμό, στοιχεία που τα καθιστούν διαχρονικά επίκαιρα. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθεί τις κωμωδίες του Καρατζιάλε, τον οποίο πολλοί διάσημοι κριτικοί παρομοιάζουν με τον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και τον Γκόγκολ.
Γεννήθηκε το 1852 από Έλληνες γονείς σε ένα χωριό κοντά στο Πλοέστι, καθώς ο παππούς του είχε βρεθεί στη Βλαχία πριν την επανάσταση του 1821 και μπήκε στην υπηρεσία του Φαναριώτη ηγεμόνα Ιωάννη Καρατζά με τον οποίο συγγένευε. Ο ίδιος ο Καρατζιάλε ποτέ δεν αμφισβήτησε την καταγωγή του, απεναντίας σε όλα τα έργα του θα βρει κανείς πολλές ελληνικές εκφράσεις και ελληνικά ονόματα που χάρη στον κυρ-Γιάγκο, όπως τον αποκαλούσαν οι στενοί του φίλοι, έχουν ενσωματωθεί πλέον στη Ρουμανική γλώσσα.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΩΝ ΛΟΥΚΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑΛΕ



 

Ion Luca Caragiale 

O scrisoare pierdută (1884)

 


 

Οι χαρακτήρες του έργου:

Zaharia Trahanache πρόεδρος πολλών επιτροπών, με μεγάλη πολιτική επιρροή

η σύζυγος του Zoe,

Tipătescu Ştefan τωρινός νομάρχης,

Caţavencu υποψήφιος νομάρχης πρόεδρος της ανεξαρτήτου ομάδος,

Ghiţă Pristanda  αστυνομικός

Farfuridi,

Brânzovescu,

Agamiţă Dandanache άλλος υποψήφιος.


Υπόθεση: Τα πάντα ξεκινάνε μια ημέρα πριν τις εκλογές. Αύριο θα αποφασιστεί ποιός θα είναι ο υποψήφιος που θα υποστηριχτεί από το κυβερνών κόμμα. Ο
Tipătescu Ştefan τωρινός νομάρχης υποψήφιος στις αυριανές εκλογές δέχεται την επίσκεψη του Zaharia Trahanache προέδρου πολλών επιτροπών, με μεγάλη πολιτική επιρροή. Ο Zaharia τον ενημερώνει για μια βρώμικη σκευωρία που ετοιμάζει ο πολιτικός του αντίπαλος ο Caţavencu πρόεδρος της ανεξαρτήτου ομάδος. Ένα πλαστό ερωτικό γράμμα του νομάρχη που απευθύνεται στην γυναίκα του Zaharia την Zoe θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα με σκοπό να τρωθεί η ηθική του εικόνα πράγμα που θα του στοιχήσει την εκλογή.

Φτάνει η μέρα των εκλογών. Η Zoe και τελικά ο Ştefan σκέφτονται πως πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Catavencu γιατί το γράμμα δεν είναι πλαστό και τους κρατάει στο χέρι. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν φτάνει μια νέα είδηση, ένα καινούργιο πρόσωπο με το όνομα Agamiţă Dandanache έχει δηλώσει υποψηφιότητα και μάλιστα προτείνεται από το κόμμα να υποστηριχτεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί τώρα θα έρθουν αντιμέτωποι και με το κόμμα..

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Σταματόπουλος, Φάνης Χηνάς, Ιορδάνης Μαρίνος, Μαρία Δουράκη, Στέλιος Λιονάκης, Χάρης Νάζος, Δημήτρης Βυζάντιος, Λάζαρος Ανδριώτης, Γιώργος Μάζης, Ηρακλής Στρούγγης, Σπύρος Ιωάννου, Γιώργος Χριστόπουλος.

Μετάφραση: Τάσου Κωνσταντινίδη.