Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕ ΠΩΛ ΑΝΤΟΥΑΝ




CHAISE ÉLECTRIQUE DE 
ANDRE PAUL ANTOINE

Υπόθεση: Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών η απονομή δικαιοσύνης γίνεται κάπως πρωτόγονα. Για μικρές παραβάσεις τιμωρία είναι ο ξυλοδαρμός και για τις σοβαρές ο απαγχονισμός από τον δήμιο της πόλης τον Bill. Όλα αυτά με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δίκη.
Όμως ο νέος δήμαρχος αποφάσισε πως η πόλη του πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Βρέθηκαν λοιπόν τα χρήματα και κτίστηκε μια φυλακή και ένα δικαστήριο. Επίσης αγοράστηκε με δόσεις μια ηλεκτρική καρέκλα ώστε οι εκτελέσεις να γίνονται με μοντέρνο τρόπο. Την εκτέλεση θα πραγματοποιεί ο ίδιος δήμιος που είναι θιασώτης της παλιάς μεθόδου. Ο Gregorio Batiste που καταδικάστηκε σε θάνατο για βιασμό είναι ο πρώτος που θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η ηχογράφηση του έργου αυτού του André-Paul Antoine μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1981 από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Μετάφραση- ραδιοφωνική διασκευή: Aντώνης Θεοδωριάδης
Ραδιοσκηνοθεσία: Μάριος Ρετσίλας
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά
Τεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Πουλόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανέστης Βλάχος, Βασίλης Τσάγκλος, Χρήστος Ζορμπάς, Σταύρος Ξενίδης, Στέλιος Καπάτος, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Γιώργος Καλατζής, Ελένη Ζαφειρίου.



Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΚΑΡ ΟΥΑΛΑΣ


 

The Strange Case

Richard Horatio Edgar Wallace

Με μια πρώτη ματιά ο John G Reeder είναι ένας συνηθισμένος, λιγοστός  άνθρωπος, σε ελαφρώς άθλια κατάσταση, με κόκκινα μαλλιά και αδύναμα μάτια.
Ωστόσο, εργάζεται ως Δημόσιος Κατήγορος βρίσκοντας έτσι πολλές ευκαιρίες για να ασκήσει το εξαιρετικό μυαλό του.

Υπόθεση: Ο Reeder αναλαμβάνει να διαλευκάνει μια υπόθεση πλαστογραφίας η οποία αφορά το σημαντικό ποσό των 5.000 λιρών. Ο λόρδος Sellingkton  που είναι το θύμα της απάτης αρχικά ζητάει μια μυστική προκαταρκτική έρευνα αφού θεωρεί ως υπαίτιο τον ανιψιό του πρόσωπο γνωστό για την άστατη ζωή και τα χρέη του. Οι έρευνες αρχίζουν αλλά σύντομα ο λόρδος από θύμα απάτης θα γίνει θύμα δολοφονίας...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαρνάβας Κυριαζής, Λένη Σορόκου, Νεόφυτος Νεοφύτου, Λέανδρος Παναγιωτίδης, Φαίδρος Στασίνος, Ευτύχιος Πουλαϊδης, Κυριάκος Βρόντης.




Έντγκαρ Ουάλας (1875-1932). Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, στα νιάτα του πολυταξιδεμένος.
Με τους "αντισυμβατικούς" ήρωές του εγκαινιάζει μια νέα κατεύθυνση στην αστυνομική λογοτεχνία: στο περιθώριο του νόμου, δεν διστάζουν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα αποδίδοντας οι ίδιοι δικαιοσύνη. Μπροστά στον έρωτα, όμως, και οι πιο αμείλικτοι δολοφόνοι λυγίζουν.
Παρακινημένος από την εξαιρετική επιτυχία των έργων του, ο Έντγκαρ Ουάλας δημιούργησε μια ολόκληρη "βιομηχανία" αστυνομικών αφηγημάτων.
Έγραψε 172 μυθιστορήματα και 17 θεατρικά έργα, πολλά από τα οποία γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑ



Υπόθεση: Το σπίτι του μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Λάμπρου είναι πλέον τόπος εγκλήματος. Θύμα είναι ο Ηρακλής Αλαφούζος που βρίσκεται νεκρός στο σαλόνι. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αστυνόμος Χρήστος Γκάνας ο οποίος εξετάζοντας τον Λάμπρου μαθαίνει πως ο Αλαφούζος ήταν αντιπρόσωπος των εταιρειών του στην Θεσσαλονίκη και φιλοξενούμενος για λίγες μέρες στο σπίτι του. Ομολογεί μάλιστα ότι αυτός προκάλεσε τον θάνατο του συνεργάτη του αλλά πως ήταν ατύχημα και περιγράφει με λεπτομέρειες το περιστατικό. 
Οι πρώτες πληροφορίες από το γραφείο του ιατροδικαστή ανατρέπουν τα λεγόμενα του μεγαλοεπιχειρηματία.

Μουσική επιμέλεια: Ανακρέων Παπαγεωργίου
Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου
Τεχνική επιμέλεια : Κώστας Μελίδης
Ραδιοσκηνοθεσία: Άλκης Ζερβός
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Μαίρη Χρονοπούλου, Δημήτρης  Στέφανος Ζολώτας, Παπαγιάννης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Γιάννης Κωστής, Δήμητρα Δημητριάδου, Ξένια Ζερβού.
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη


Η αστυνομική ιστορία του Γιάννη Φίλιππα μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τον Σεπτέμβριο του 1981.  
Ο σεναριογράφος Γιάννης Φίλιππας ήταν δημιουργός μεγάλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιτυχιών. Ο Γιάννης Φίλιπππας έγινε γνωστός στη δεκαετία του '60 από τις ραδιοφωνικές σειρές του που ακούγονταν για χρόνια: «Στον ίσκιο της αγάπης», «Ο ταχυδρόμος», «Ο ταξιτζής», «Οι κληρονόμοι» (που αποτελούσε την πρώτη δραματουργική μεταφορά της ζωής του Ωνάση), «Τραγούδια και παρατράγουδα» (με τον Χρήστο Ευθυμίου) και πολλά άλλα.
Το τηλεοπτικό κοινό τον ανακάλυψε με τον «Παράξενο ταξιδιώτη». Ακολούθησαν και άλλες σειρές όπως το «Χωρίς ανάσα», «Το πάθος» (και οι δύο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη) και η «Κούρσα θανάτου» (με τον Γιώργο Φούντα).
Ο Γιάννης Φίλιππας έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουνίου 2005 σε ηλικία 72 ετών. 

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΛ ΜΠΑΚ





“Ransom”   -  Pearl Sydenstricker Buck 


Υπόθεση:
O Kent και η Aline έχουν δυο μικρά παιδιά την Betty και τον Bruce. Κάποιες ειδήσεις που αναφέρονται σε απαγωγή παιδιού επηρεάζουν τόσο την  Aline που ζητάει από τον άντρα της να συζητήσουν για το πως θα πρέπει να κινηθούν αν κάποιος απαγάγει κάποιο από τα παιδιά τους. Μάταια ο Kent προσπαθεί να την πείσει πως δεν είναι πλούσιοι και έτσι τα παιδιά τους δεν θα μπουν στο στόχαστρο κάποιου απαγωγέα για λύτρα.  

Μετάφραση: Πόπη Κόντου
Ραδιοσκηνοθεσία: Βίκτωρ Παγουλάτος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Απέργης, Βίλμα Κύρου, Θεόδωρος Δημητρίου, Μαίρη Μπακοπούλου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Δημητριάδου, Απόστολος Πολλάτος.
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη


Την 1 Μαρτίου 1932, στην περιοχή Township του East Amwell στο New Jersey των Η.Π.Α. συνέβη μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής ιστορία. Ένα βρέφος 20 μηνών ο Charles Augustus, Jr. (Lindbergh) εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν μέσα στην κούνια του, στο δωμάτιο του σπιτιού.
Αργότερα κάποιος άγνωστος με ένα χειρόγραφο σημείωμα ζητούσε λύτρα για τη απελευθέρωση του μικρού. Τα λύτρα πληρώθηκαν αλλά στις 12 Μαΐου το παιδί βρέθηκε νεκρό με συντριπτικό κάταγμα του κρανίου σχετικά κοντά στο σπίτι του. Περίπου 2,5 χρόνια μετά ο δράστης συνελήφθη και αφού η δίκη κράτησε 2 χρόνια το 1936 εκτελέστηκε φωνάζοντας πως είναι αθώος.

Η παραπάνω αληθινή ιστορία είναι που ενέπνευσε την συγγραφέα Pearl Sydenstricker Buck (1892-1973) να γράψει την σύντομη αστυνομική ιστορία “Ransom” (Λύτρα). Το έργο αυτό δόθηκε στην δημοσιότητα μέσα από το περιοδικό Cosmopolitan (1938). Ο τρόπος που ήταν γραμμένο και η ατμόσφαιρα που δημιουργούσε είχε σαν αποτέλεσμα η συγγραφέας να λάβει μια συγχαρητήρια επιστολή από τον διοικητή του FBI  J. Edgar Hoover ο οποίος την καλούσε για μια προσωπική ξενάγηση στα γραφεία της υπηρεσίας του. Η συγγραφέας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση γιατί θεωρήθηκε ως "πονηριά" του FBI που εκείνη την εποχή επιχειρούσε διείσδυση σε όλα τα μέσα και τους χώρους.

Αργότερα το “Ransom” κυκλοφορούσε με την προειδοποίηση πως είναι ένα 45΄ έργο που μπορούν να ακούσουν μόνο ενήλικες στην διάρκεια του μεσημεριανού διαλλείματος τους και όχι για μικρότερες ηλικίες που ακούγοντας το μπορεί να πιστέψουν πως σύντομα θα είναι τα επόμενα θύματα κάποιας απαγωγής.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ




ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
" Όταν ακόμη η τηλεόραση δεν είχε βίντεο, τολμήσαμε (σε ένα μικρούτσικο στούντιο της Σχολής Σταύρακου) κι ένα video Sony (το πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα) χωρίς δυνατότητες μοντάζ, να κάνουμε έναν πιλότο με το θρυλικό ραδιοφωνικό "σαπούνι" που θα μπορούσε να είναι και η πρώτη δραματική σειρά. Ούτε το κόστος, ούτε τα τεχνικά μέσα μας το επέτρεψαν. Όμως, ευτυχώς, έστω και σε ποιότητα χειρότερη από VHS αυτός ο πρώτος πιλότος στην ιστορία της ελληνικής TV, σώζεται. "

Το είδαμε στο youtube . 
Μακάρι να υπήρχε όλη η ραδιοφωνική σειρά στο αρχείο της Κρατικής Τηλεόρασης